România, cea mai expusă ţară din regiune la restructurarea activităţii bancare

România este cea mai expusă ţară din regiune la restructurarea activităţii bancare în următorii ani, arată un raport UniCredit. În caz că băncile vor retrage finanţare din România, avansul creditării va fi tras în jos cu o treime.

La polul opus, Turcia şi Rusia vor beneficia de cel mai mare avans al creditării în următorii ani şi nu se vor confrunta cu nici un risc de restrângere a activităţii bancare.

Încetinirea economiei mondiale va avea un impact asupra economiilor din Europa centrală şi de est, scriu analiştii UniCredit în raportul privind perspectivele sectorului bancar. România este, altăuri de Ungaria, Croaţia, Slovenia şi Slovacia, printre ţările unde există riscul unui efect negativ asupra economiei. Aceste lucruri, cumulate cu dependenţa băncilor româneşti de finanţarea de acţionari, fac România cea mai vulnerabilă ţară din regiune la posibila restructurare a activităţii bancare în următorii ani.

România este încadrată, alături de Bulgaria, Croaţia şi Serbia, în categoria ţărilor cu risc moderat de restrângere a activităţii bancare. UniCredit ia în calcul o restrângerea finanţării de la băncile mamă către „fiicele” din România cu 30% până în 2015. În acest scenariu, creditarea ar creşte în perioada 2011-2015 cu o medie de 4,3% pe an, sub cele 6,4% înregistrate dacă băncile nu vor retrage finanţări. Reducerea avansului creditării cu 2,1 puncte procentuale reprezintă cea mai mare contracţie din regiune. Cererea pentru creditele de consum nu va fi deloc bună în perioada următoare, anticipează UniCredit.

De altfel, banca italiană precizează că împrumuturile pentru populaţie aproape vor stagna în acest an şi apoi vor creşte cu 6% până în 2015. Pe de altă parte, creditele pentru companii vor urca cu peste 8%, în medie, până în 2015. UniCredit estimează că Europa de est poate gestiona restrângerea activităţii bancare, dar precizează că dezvoltarea surselor locale de finanţare va fi un obiectiv vital pe termen lung.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.