România consumă tot mai mult ceea ce produc alții

România a raportat în perioada ianuarie-noiembrie luni din 2018 un deficit comercial de 13,4 miliarde de euro, cu 18,2% peste cel înregistrat în primele 11 luni ale lui 2017, pe fondul unei creșteri mai mari a importurilor în raport cu exporturile, arată datele Institutului Național de Statistică.

În primele 11 luni din 2017, deficitul comercial a fost de 11,35 miliarde euro. După primele zece luni ale anului 2018, deficitul comercial crescuse cu 15,84%, la 11,85 miliarde de euro. Asta înseamnă că ies tot mai mulți bani din țară. În primele 11 luni din 2018, importurile au fost 76,546 miliarde euro, cu 10,1% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, exporturile au fost de 63,133 miliarde euro, un avans de 8,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

În perioada ianuarie-noiembrie 2018, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,5% la export şi 38% la import) şi alte produse manufacturate (32,2% la export şi respectiv 30,7% la import). Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada ianuarie-noiembrie 2018 a fost de fost de 48,57 miliarde euro la expedieri şi de 57,23 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,9% din total exporturi şi 74,8% din total importuri.

Analizând datele de mai sus, se poate concluziona că venitul disponibil al populaţiei, rezultat din politica fiscală a guvernului, de majorare a salariilor și pensiilor și de scădere a unor taxe și impozite, se duce în importuri într-o bună măsură. Mai exact, românii consumă din ceea ce alții produc și în felul acesta se amplifică unul din riscurile care amenință stabilitatea macroeconomică. Deocamdată, deficitul comercial nu este îngrijorător, situându-se undeva în sub 4% pe an, în condițiile în care dificultățile apar la peste 5%. Însă, problema care se pune este cum este finanțat acest deficit întrucât investițiile directe sunt la nivel minim.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4572 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Pai , este o problema majora ,care poate fi ameliorata , daca guvernantilor le-ar pasa putin ! Romania , mare producator de cereale , vinde porumbul , graul , etc., afara si cumpara produse alimentare de prima necesitate ! Agricultorii romani , dau cartofii, merele , laptele , etc . , la porci , pentru ca guvernantii , total nepasatori , nu au putut inseila un sistem eficient care sa aduca aceste produse pe pietele tarii , in piete si magazine . Asa o fi si-n alte tari ! Aia care exporta in Romania , carne ,lactate, fructe , legume si zarzavaturi cum fac ? Guvernantii nostrii nu dau doi bani , dar in alte tari exista o preocupare serioasa , eficienta si permanenta ! Si asa Romania a ajuns piata de desfacere pentru altii, care nici pe departe nu au potentialul agricol pe care-l avem noi ! Rusinoasa si trista nepasare guvernantilor , care considera ca subventiile rezolva toate problemele !

    • Sa nu mai mancati carne, fructe si produse lactate, decat sezonier cat gasiti la taraba unei bunicute, sa nu va luati telefon mobil, tv, sa folositi sapunul facut de bunicuta, cu lesie din cenusa din soba(daca are cenesa) nu din magazin, nu stiu daca hidroxid de sodiu se mai fabrica/vinde. Sa va incalziti cu masura astfel incat sa nu se depasasca cantitatea extrasa de gaz din tara, sa nu va mai cumparati sosete si lenjerie, sa se rationalizeze importurile deci pe cartela un sampon, un sapun, o camasa vara, una iarna…apoi ca in Punguta cu doi bani sa ”bateti” cocosul sa produca/exporte, iar in tara painea pe cartela ca pe vremea ”epocii de aur” totul la export. Am uitat era program la curent electric, Tv si circulatia masinilor in duminica para/impara. Aceste masuri pot fi partial luate de guvern si stii de ce? Pentru ca este economie de piata si nu poti obliga o firma privata sa nu importe, decat punand taxe uriase, ce ar duce la faliment, somaj. Imprumuturile tarii sunt in mare parte private/a unor firme nu ale statului.

    • @epoca de aur: m-ai distrat si ai,intr-un fel, dreptate !Dar Ungaria are, de cand se stie,in net, un plus de 5-8 miliarde euro anual si Romania are,de cand se stie un minus in net de 15-20 miliarde euro anual !In opinia ta cine o duc mai bine,ungurii sau romanii?Pt echilibru Bulgaria si Serbia sunt tot pe minus,cu 2 respectiv 4 miliarde euro anual…Sefa Romaniei,adica Austria, e aproape la egal(-0,2 miliarde euro,nimica toata)

  2. Pai da. Ca importam si ce am putea face noi. Iata niste date din 2017 :”Statistica Ministerului Agriculturii arată că, în topul importurilor din ţările UE şi terţe, domină carnea de porc proaspătă şi refrigerată, cu 342,27 milioane de euro (165.419 tone), produsele de patiserie, brutărie şi biscuiţi – 200,46 milioane de euro (98.689 tone), preparatele alimentare – 184,27 de milioane de euro (47.942 tone), grâul şi meslinul – 166 de milioane de euro (1,021 milioane de tone), precum şi preparatele de tipul celor folosite pentru hrana animalelor – 158,41 de milioane de euro (256.467 tone).http://www.agerpres.ro 2018-01-05.
    Exportam grau si8 importam aluat concgelat ptr paine proaspata.
    Si zau asa asta nu e tehnologie inalta. De poa aranja .. daca sunt credite, daca sunt subventii, daca „utilitaile” nu costa mai scump ca in alte parti
    Insa … in Romania ia bancile nu crediteaza productia . Prefera sa atea cu ###ul pe bani ca sa prinza banii miros de bancher batran .
    Producatorul roman este scos de pe pitata interna fiindca lipsesc „integratorii” locali.. Pen ca marile lanturi prefera sa importe „de la ei”. Pentru ca branza Dorna e din Polonia si destul Murfatlar e din Spania!!!
    Adfica ptr ca producaturl roman nu are Stat national care sa il protejeze … cica producatorul roman e „european” si trebe sa concureze cu producatorii eurtopeni care sunt sprijiniti de Statele lor nationale: polonezi, francezi, olandezi, unguri si ce se mai nimereste.

  3. @epoca de aur: m-ai distrat si ai,intr-un fel, dreptate !Dar Ungaria are, de cand se stie,in net, un plus de 5-8 miliarde euro anual si Romania are,de cand se stie un minus in net de 15-20 miliarde euro anual !In opinia ta cine o duc mai bine,ungurii sau romanii?Pt echilibru Bulgaria si Serbia sunt tot pe minus,cu 2 respectiv 4 miliarde euro anual…Sefa Romaniei,adica Austria, e aproape la egal(-0,2 miliarde euro,nimica toata)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.