România, expusă la cutremure devastatoare

Pe o hartă de hazard seismic a Europei, România se află în zona cea mai expusă la cutremure devastatoare. Cea mai importantă dintre regiunile seismologice este Vrancea. Practic, această zonă este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia seismică. Însă cele mai expuse oraşe din lume în cazul unui seism sunt cele din Asia.
O ONG din Statele Unite ale Americii a studiat mai multe oraşe în 2001, pentru a stabili numărul aproximativ de decese cauzate de un cutremur cu magnitudinea de 6,0 grade sau mai mare.

Ţări supraaglomerate, precum India, Filipine sau Indonezia, se pot confrunta cu mii de victime ca urmare a infrastructurii precare. În cazul unui seism cu magnitudine de 6 pe scara Richter, Kathmandu, capitala Nepalului, ar fi cel mai serios afectată, numărul victimelor putând ajunge la aproape 70.000. Un cutremur major ar omorî 55.000 de oameni în Istanbul. Din cele aproape 14 milioane de persoane care trăiesc în Delhi, un seism ar duce la decesul a aproximativ 38.000.

Şi zona Caraibelor este una dintre cele mai expuse regiuni din lume la seisme, alături de întreaga zonă a Pacificului, bazinul Mediteranei şi Orientul Mijlociu, până în nordul Indiei. Bazinul Pacificului este o zonă foarte activă din punct de vedere seismic. Cutremurele sunt numeroase şi violente din Chile până în Alaska şi din Japonia până în Noua Zeelandă. De asemenea, se produc în mod regulat cutremure la convergenţa dintre Africa şi Europa. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.