România lui Sandu-Pițurcă= România lui Băsescu-Boc

Prestație penibilă, rezultat rușinos. Așa poate fi caracterizat meciul de vineri seara contra Belarusului. Cu actuala politică de selecție, vom vedea sigur mondialele din Brazilia la televizor.

O națională cu jucători expirați și uzați

Nici cei mai pesimiști suporteri ai naționalei de fotbal a României nu se așteptau la o evoluție așa de penibilă a „tricolorilor” precum cea de vineri seara de pe Național Arena. Și, evident nici la un rezultat rușinos – am avut drept adversar de fapt o echipă secundă a relativ modestei naționale Belarus, națională fără nicio performanță notabilă în cei 19 ani de când este afiliată la forurile fotbalistice internaționale. Două victorii întâmplătoare în fața Olandei (una într-un meci în care batavii erau deja calificați) și două egaluri cu Italia, sunt rezultatele cele mai răsunătoare ale „rușilor albi”. Rezultatul putea fi chiar unul catastrofal, dacă arbitrul irlandez Alan Kelly nu ar fi fost amabil cu echipa noastră. 9 arbitri din 10 nu dădeau penalty la duelul dintre Mutu și Verhontsov, dar Kelly a fost al 10-lea. Și tot al 10-lea a fost la intrarea periculoasă la care alți 9 arbitri îi dădeau „roșu” lui Raț. Nu în ultimul rând, la o bâlbâială a apărării noastre în careul mic, Kelly a fluierat …”pericol de gol”, scutindu-ne de a intra la pauză conduși cu 2-1.

În ceea ce privește jocul propriu-zis al echipei noastre, ca de obicei în ultimul timp, nu am remarcat nimic. Un joc dezlânat, fără niciun orizont, un talmeș-balmeș din care doar dacă greșește adversarul flagrant, poate iese ceva, poate iese ceva la vreo fază fixă, atât și nimic mai mult. Și nici nu poate juca altceva echipa noastră din moment ce selecția este defectuoasă. Jucători expirați de genul lui Marica (rezervă de profesie la Schalke 04 – intră doar pe final, la trecerea timpului), Tamaș (cei de la „Albion” nu știu cum să scape de el), Moți (este o minume că mai joacă în Liga 1), Cociș (un anonim 100%), jucători uzați – cazul lui Raț, care de doi ani a devenit un pericol pentru propria poartă, cazul lui Cristea, care joacă bine doar la meciurile aranjate din campionatul intern – nu mai au ce căuta la națională. Bine că nu a fost valid Tănase, pentru că atunci n-ar mai fi existat pasa genială a lui Sânmărtean care a precedat deschiderea scorului. Se bate moneda pe reconstrucție, dar jucătorii noi îi numărăm pe degete și prind echipa doar în situații limită. Când ai probleme de efectiv în apărare nu aduci la națională pe post de salvator un Moți care este cel mai slab la Dinamo. Putea fi folosit Luchin sau, de ce nu, se putea apela la un Burcă de la Rapid, jucător aflat în mare formă. Ca să nu mai vorbim de un Mureșan de la CFR Cluj, care joacă bine și pe post de stopper. De altfel, la capitolul selecție, Victor Pițurcă și întreg staff-ul său este deficitar. Ori nu se pricepe, ori se află la mâna intereselor impresarilor. De când a revenit la națională, nu s-a simțit nicio îmbunătățire a jocului echipei. Am jucat jenant de slab contra celei mai slabe echipe din Europa – San Marino, am apelat la metoda autobazei cu Franța (dacă gazonul era bun, ratam și acel inutil 0-0), iar acum cu Belarusul n-am jucat nimic. Dacă mergem în continuare pe același drum, cu sigurnață nu vom merge la mondialele din Brazilia în 2014. Făcând o comparație, deloc forțată, naționala lui Pițurcă și fotbalul corrupt condus de Mircea Sandu, nu se deosebește cu nimic de regimul Băsescu-Boc.

Am ajuns egalii echipei secunde a Belarus

Belarus a tratat meciul fără nicio miză de la București ca fiind unul de testare a unor jucători mai puțin familiarizați cu naționala. Și unde poți să vezi dacă ai rezerve pe care să contezi în viitor, dacă nu într-un meci oficial, la urma urmei. Din echipa care încerca pe 2 septembrie să învingă la Minsk, maționala Bosniei și să se înscrie în cursa pentru locul de baraj, la Național Arena au fost în teren doar 5 jucători, doar banca de rezerve fiind 100% cea din meciul pierdut acasă cu 0-2 în fața lui Misimovic & co. Majoritatea jucătorilor conduși de „genosse” Bernd Stange (sau Kurt Wegner – numele de cod pe linie de STASI) joacă la echipe gen FC Krasnodar, Krylya Sovetov Samara sau Tom Tomsk din Rusia, sau în campionatul intern din Belarus. Un campionat care de ani de zile are o câștigătoare de dinainte știută – Bate Borisov – echipă garnisită însă cu stranieri de mâna a doua, dar cât de cât competitivi. Aceasta este echipa căreia n-am reușit să-i smulgem măcar o victorie în 180 de minute din aceste preliminarii. În 2006, în preliminariile pentru CE 2008, băteam cu 3-1 Belarus la București și tot cu 3-1, în 2007, la Minsk. În 2006, Tamaș, Raț, Mutu, Marica (titulari) și Cociș (intrat în repriza a II-a) aveau 2-0 în minutul 10. La „rușii albi” evoluau pe atunci Alexander Hleb (titular la Arsenal), Maksim Romashchenko (vârf la Dinamo Mosciva), două nume grele în fotbalul european de acum 5 ani.

„Tricolorii” post cu post

Pantelimon – statutul de rezervă la „cetățeni” i-a diminuat siguranța de altă dată. A gafat nepermis la câteva mingi. Un împrumut fie și în liga a II-a engleză l-ar putea readuce pe linia de plutire.

Mățel – muncitor, dar departe de ce se cere unui fundaș de bandă la nivel de națională.

Tamaș – șprițurile își spun cuvântul. La WBA, echipă care înoată în subsolul din Premier League, a ajuns rezervă de profesie. Nu (mai) este o soluție pentru națională.

Moți – face parte dintr-un alt film: Cascadorii râsului. Dacă Dinamo ar avea un lot valoros, atunci cu greu ar prinde un post de titular la echipa a doua în Liga2.

Raț – Mircea Lucescu știe ce știe atunci când îl ține pe tușă la „mineri”. În ultimii doi ani, este o plăcere să îl ai adversar.

Bourceanu – a fost poreclit prea repede Gattuso. „Omologul” său de pe San Siro poate juca 120 de minute fără să obosească. Noua achiziție a Stelei termină benzina după doar 45 de minute.

Lazăr – se pare că situația din Grecia, unde evoluează acum, îl apasă foarte mult. Când era giuleștian, promitea mai mult.

Sânmărtean – a fost singurul care a convins, atât cât a jucat; vasluianul este cu o clasă peste majoritatea tricolorilor, din păcate este fragil și predispus la accidentări.

Torje – n-a fost printre cei mai slabi. A jucat însă cu gândul la puzderia de articolele din presa sportivă care de câteva zile ni-l prezintă ca și transferat la Barcelona. Probabil la Barcelona B, în Liga Adelante (sau Segunda Division, cum mai este cunoscută)

Mutu – și-a făcut norma. A dat două goluri. Este adevărat, și Emil Boc ar fi marcat din situațiile vârfului Cesenei. Mai ales după antrenamentul făcut cu ocazia tăierii panglicii de pe fostul „Ion Moina”.

Marica – ? Oare „fosta” (Ilinca Vandici – n.a.) a fost în tribună? Dacă da, sigur nu l-a văzut pe teren.

Cristea – una este să joci împotriva amabililor fundași de la Gaz Metan Mediaș, care au avut sarcină de partid (portocaliu) să-i creeze toate condițiile pentru a realiza o „triplă”, și alta este să joci împotriva unor rezerve a rezervelor Belarusului. Ultimii nu au avut nicio sarcină pe linie de partid și nici relații de afaceri cu Valter/Bușcă.

Cocis – feblețea patologică din ultimele două mandate ale lui Pițurcă. Dacă selecționerul ar fi mizat „1 solist” la pariuri, oare l-ar mai fi convocat?

Stancu – a jucat 13 minute. Mai mult decât suficient pentru un fotbalist de la o echipă mai mult decât anonimă din Turcia.

Selecționer: Victor Pițurcă – ar trebui să urmeze exemplul fiului său, Alex. Adică să devină jucător profesionist de pocker. Aici se pricepe mai bine

Preliminarii 1966 – 2012

Din 1966 și până azi, România a participat la 12 preliminarii pentru turnee finale la campionatele mondiale (CM) și la tot atâtea pentru turneele finale ale campionatelor Europene (CE). În 45 de ani, tricolorii s-au calificat de 5 ori la turneele finale ale CE și de 4 ori la turneele finale ale CM. De 6 ori naționala a obținut locul 2 în grupele preliminare, de 7 ori, locul 3, și o singură dată – în preliminariile CM 2010, locul 5. Acum, o înfrângere în Albania ne duce pe locul 4, iar un egal sau o victorie, pe locul 3.

Ultimele două preliminarii au fost cele mai catastrofale din ultimii 45 de ani. Și la edițiile în care am ocupat locul 3 în grupa preliminară, niciodată nu am fost întrecuți de echipe mai slabe decât România. Mai mult, au fost patru sau cinci preliminarii în care calificările au fost pierdute la mustață sau din cauze dubioase. Vă prezentăm o sinteză a locurilor ocupate de România din 1966 și până în prezent în preliminarii:

1966 (CM) – loc 3 după Portugalia (mare putere mondială) și Cehoslovacia (vicecampioană mondială în 1962).

1968 (CE) – loc 2 după Italia.

1970 (CM) – calificare

1972 (CE) – calificare

1974 (CM) – loc 2 după RDG (echipă solidă, ajutată de arbitri în meci decisiv)

1976 (CE) – loc 2 după Spania (neînvinși într-o grupă cu Scoția și Danemarca)

1978 (CM) – loc 2 după Spania (calificare pierdută suspect – posibil aranjament politic)

1980 (CE) – loc 3 după Spania și Yugoslavia

1982 (CM) – loc 3 după Ungaria (echipă puternică atunci) și Anglia

1984 (CE) – calificare

1986 (CM) – loc 3 după Anglia și Irlanda de Nord (blat în ultimul meci între britanice)

1988 (CE) – loc 2 după Spania

1990 (CM) – calificare

1992 (CE) – loc 3 după Scoția și Elveția (un 11 metri ratat, ne-a privat de locul 1)

1994 (CM) – calificare

1996 (CE) – calificare

1998 (CM) – calificare

2000 (CE) – calificare

2002 (CM) – loc 2 după Italia

2004 (CE) – loc 3 după Danemarca și Norvegia (gol în ultima secundă în Danemarca)

2006 (CM) – loc 3 după Olanda și Cehia

2008 (CE) – calificare

2010 (CM) – loc 5 după Serbia, Franța, Austria, Lithuania.

2012 (CE) – loc 3 sau 4 ?

Extern: meci „criminal” marți la Copenhaga

Cu două excepții, granzii Europei și-au încheiat socotelile în aceste preliminarii, iar cei care erau deja calificați, și-au respectat blazonul, obținând victorii, chiar dacă nu le mai erau necesare.

Campioana mondială și europeană, Spania (calificată de două runde) și-a onorat blazonul și a administrat un sec 2-0 Cehiei, chiar la Praga. Locul doi se pare că va reveni Cehiei, care are nevoie de un egal în Lituania și de o înfrângere a Scoției la Madrid.

Anglia nu a avut emoții în Muntenegru, unde a mers vineri doar să facă act de prezență. S-a întors acasă doar cu un punct (scor 2-2), fiind egalată în minutul 93. Gazdele sunt însă revelația preliminarilor, reușind să prindă locul de baraj, în fața Elveției și a Bulgariei (o altă penibilitate a competiției).

Olanda (și ea calificată de două etape), nu a măcelărit Moldova lui Gabi Balint, mulțumindu-se cu un 1-0. Suedia după victoria cu 2-1 din Finlanda, merge la baraj, indiferent de ce se întâmplă în ultima etapă. Ungaria, viitoarea adversară a noastră din preliminarile pentru CM 2014, ocupă un normal loc 3.

Germania, calificată încă din primăvară, a învins Turcia la Istanbul (scor 3-1), dar cu siguranță o va ajuta marți, învingând pe teren propriu Belgia, caz în care Turcia are nevoie doar de un egal acasă cu Azerbaidjan.

Italia cu multe nume care nu spun încă mare (dar deja calificată a scos un 1-1 pe „Maracana” din Belgrad, obligându-i pe „plavi” să nu piardă marți în fața decepției numită Slovenia, la Lublijana. O înfrângere ar consemna o altă surpriză de proporții, și anume calificarea pentru baraj a Estoniei, care și-a încheiat parcursul cu un 2-1 la Belfast.

Rusia, după un 1-0 la Bratislava în fața unei alte decepții, Slovacia, nu este matematic calificată, dar este greu de crezut că nu va face măcar un egal acasă cu…Andorra. La Dublin însă marți are loc unul dintre meciurile cele mai fierbinți ale finaului de preliminarii: Irlanda- Armenia. Dacă gazdele nu înving, la baraj merg armenii, care au avut în aceste preliminarii cea mai bună evoluție din scurta lor istorie fotbalistică.

Franța și Bosnia joacă la Paris finala pentru locurile 1 și 2. Gazdelor le este suficient și meciul egal.

Un meci cu adevărat „criminal” se anunță cel de marți dintre Danemarca și Portugalia. Ambele echipe au câte 16 puncte, în tur, lusitanii câștigând cu 3-1. Practic, pentru a se califica direct, Danemarca are nevoie de o victorie cu 2-0 sau 3-1 (gazdele vor avea un golaveraj mai bun) sau orice victorie de la trei goluri în sus. Dacă Danemarca învinge Portugalia cu trei sau patru goluri diferentă, atunci, în situația în care Norvegia bate Cypru cu șapte, respective șase goluri, lusitanii stau acasă și norvegienii merg la baraj.

Un dialog de la distanță va decide cine dintre Grecia și Croația (cele două echipe s-au întâlnit vineri la Atena, scor 2-0 pentru gazde) se califică direct și cine merge la baraj. Grecia are nevoie minim de un egal în deplasare în Georgia. Dacă pierde și Croația câștigă acasă cu Letonia, atunci grecii merg la baraj iar croații se califică direct.

Clasamentul grupei D

1. Franța 9 6 2 1 14 – 3 20

2. Bosnia 9 6 1 2 16 – 7 19

3. România 9 3 4 2 12 – 8 13

4. Belarus 10 3 4 3 8 – 7 13

5. Albania 9 2 2 5 6 – 13 8

6,Luxemburg 10 1 1 8 3 – 21 4

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.