România n-are gata actele pentru UE. Banii mai așteaptă

România, unul dintre principalii beneficiari ai politicii de coeziune a UE, are încă mult de făcut cu privire la programele sale operaționale înainte de a putea extrage fonduri din perioada 2021-2027. Într-un articol scris de Bogdan Ghinea și publicat pe euractiv.com se mai precizează:

Pachetul privind politica de coeziune a fost aprobat în ultima săptămână a lunii iunie, iar legislația a intrat în vigoare la 1 iulie. Dar, România va începe cu o întârziere, deoarece programele sale operaționale – planurile detaliate în care fiecare stat membru stabilește modul în care va cheltui fondurile structurale și de investiții europene la care are dreptul – sunt departe de a fi gata.

Accentul principal al guvernului român a fost pus pe noile fonduri de redresare, dar încă nu a primit planul de recuperare și reziliență adoptat de Comisia Europeană. Între timp, fondurile de dezvoltare regională au fost puse deoparte, în ciuda intenției declarate de guvern de a fi complementare fondurilor de recuperare.

Ministrul României pentru Investiții și Proiecte, Cristian Ghinea, a declarat că lucrările la programele sale operaționale au început în 2020 și că discuțiile cu Comisia UE cu privire la programe sunt încă în curs, dar aprobarea lor nu este văzută pentru viitorul imediat.

În timpul unei vizite la Bruxelles la sfârșitul săptămânii trecute, Ghinea a vorbit cu vicepreședintele executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, despre planul de recuperare și reziliență, care ar putea fi aprobat de Comisie în septembrie. În timpul călătoriei sale, Ghinea a discutat și despre fondurile de coeziune cu experții Comisiei.

„În timpul vizitei la Bruxelles, am convenit să trimitem Comisiei Europene programele începând cu luna septembrie, când vom începe cu cele mai avansate, iar aprobarea lor ar trebui să fie completă în primăvară”, a spus Ghinea.

 

 

foto https://twitter.com/vestager 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Banii aia nu sunt de loc atractivi. Daca-i optii trebuie sa dai raportul la UE. Nu e nicio paguba daca nu-i obtinem. Mai importanti sunt banii luati de la poolime prin ingetari/taieri de salarii, pensii, alocatii… etc. Cu banii asa obtinuti facem ce vrea muschii nostrii ca sunt ai nostrii , nu ai ue.

  2. Ministrul Ghinea se da drept ceea ce nu este. Asteapta specialistii Bancii Mondiale sa ii spuna ce sa faca. Specialisii nostrii nu fac doi lei, ce buni au plecat demult.

  3. Fiti convinsi ca vor practica metodele practicate in tara! Ii fura si tot pun mana pe bani! Nu asta e practica politica a pnl in tara?! Se cunosc bine metodele de capii din strainatate si nu numai de ei, toate palierele straineze cunosc foarte bine metodele guvernului actual!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.