România nu a înțeles nimic din lecția Colectiv

Chiar și cu reguli stricte de igienă și campanii de conștientizare, România pare să nu fi înțeles nimic din lecția care s-a numit „Colectiv“.

Asta o spun cifrele care semnalează o realitate crudă și revoltătoare: numărul infecțiilor luate de pacienți în timpul internării a crescut anul trecut cu aproximativ 50%.

Parțial, această realitate ţine de incompetența și ignoranța unor directori de spitale, pentru că în multe din țară nu există în continuare săpun, dezinfectanți și halate sterile pentru bolnavi și vizitatori. Personalul este în multe cazuri ignorant, pentru că un gest banal cum este spălatul pe mâini este evitat sau uitat. Putem spune astfel că degeaba a investit Ministerul Sănătății bani în campanii media de conștientizare a pericolului unor astfel de gesturi, precum cea denumită „Știați că majoritatea infecțiilor din spitale sunt cauzate de mâinile nespălate?“, dacă în teren lucrurile stau cu totul altfel. O treime din îmbolnăviri sunt provocate de germeni purtați de mâinile murdare.

Se duceau de la un pacient la altul fără să se spele pe mâini

Raluca este mama unei fetițe de 8 ani care a fost internată recent la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Capitală. Ea povestește că a observat de multe ori că personalul medical, în special asistentele medicale, nu se spăla pe mâini atunci când intervenea. „Le-am atras de multe ori atenția și le-am zis să se spele pe mâini. Și o făceau, dar numai după ce le spuneam. Alteori, spuneau că nu este săpun în rezerva aceea, ceea ce așa și era. Pentru că mi-au spus să-mi aduc săpun de acasă. Dar vă dați seama că alți părinți nu le atrăgeau atenția. Se duceau de la un pacient la altul fără să se spele pe mâini. Trăgeau căpăcelul de la branulă cu buzele, ca să fie la îndemână“, povestește femeia.

Situația este valabilă în toată țara, iar ignoranța și delăsarea pot duce la consecințe foarte grave. Mai multe imagini care au apărut pe Internet, multe dintre ele publicate și în Cotidianul, au arătat spații din spitale pline de mucegai, umezeală, rugină, saltele rupte, țevi sparte. Condiții suficiente pentru ca pacienții să plece mai bolnavi decât au venit.

Microbi obișnuiți pot fi letali

În multe spitale din țară, pacienții, dar mai ales rudele lor, nu au parte de un instructaj în ceea ce privește obligativitatea echipării cu halat de unică folosință sau unul textil, dar sterilizat, format din botoși, calotă și mască. De asemenea, halatul trebuie complet încheiat. O asistentă medicală ar trebui să se asigure că toate persoanele care intră în saloanele cu bolnavi s-au spălat pe mâini, în prealabil. „Sunt copii care nu au sistem imunitar deloc, pentru care niște microbi obișnuiți ai membrilor familiei pot fi pentru cei mici periculoși sau chiar letali“, spune Alexis-Virgil Cochino, medic specialist imunologie pediatrică.

Lecția străinilor

Numărul de infecţii nosocomiale raportate în 2016 – primul an după tragedia de la „Colectiv“ – a depăşit 16.000, cu 4.000 mai mult faţă de 2015. Medicii infecţionişti sunt convinşi că în continuare acestea sunt subraportate, adică ascundem gunoiul sub preş. În alte părți de lume privim cu jind, dar și cu tristețe la exemple de normalitate, care costă foarte puțin.

La spitalul de stat din Lund, Suedia, branula se pune după o curăţare atentă cu un anestezic local, ca pacientul să nu sufere. Iar la trezirea după operaţii copiii primesc îngheţată, care previne dezvoltarea microbilor în mediul bucal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.