România plagiată – cazul dl-ui Bode

Decizia disperată a ministrului de Interne Lucian Bode de a da în judecată Comisia de Etică a UBB înn speranța că va scăpa de eticheta de plagiator este luată la bani mărunți de Centrul de Resurse Juridice. Într-un amplu articol postat pe site-ul CRJ se menționează:

MottoEste timpul ca universitățile din România să își facă curat în propriile curți

În condițiile în care Comisia de Etică a Universității Babeș- Bolyai a putut analiza teza de doctorat a dlui Bode în octombrie 2022, se pare că, în opinia dlui ministru, aceeași comisie nu mai posedă abilitatea legală de a analiza, pe baza unor informații noi, aceeași teză de doctorat. Verdictul călduț dat de această comisie în vreme ce o nouă analiză, făcută de aceeași comisie, dar care a apelat la experți internaționali de data aceasta, este, dintr-o dată, nelegală și necesită intervenția instanței.

Conform publicației Hotnews, PNL a întocmit un punctaj cu privire la comunicarea publică a partidului cu privire la teza de doctorat a ministrului Bode.

Zice punctajul cu pricina următoarele:

1. “Doamna Șercan a lansat niște acuzații netemeinice, fără o minimă pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale sau în domeniul securității energetice. Domnia sa poate fi orice, dar numai obiectivă nu”.

Plagiatul e plagiat. Nu îți trebuie studii specifice pentru a observa că un text este preluat fără citare, fără indicarea sursei, ca fiind propriu doctorandului. Este o idee falsă, menită să ducă în derizoriu cercetările acesteia. Nu rezultă de ce dna Șercan nu poate fi obiectivă, mai ales ca o comparare a 2 pagini pentru a vedea daca sunt similare ori chiar identice este o acțiune pur obiectivă.

2. “Prezumția de imparțialitate pe care ar trebui să o aibă orice jurnalist pică în cazul de față, deoarece Emilia Șercan este autoarea unor plângeri împotriva ministrului Bode și, clar, nu poate fi bănuită de cele mai bune intenții.”

Prin urmare, în cazul care cineva face o sesizare a unui înalt funcționar al Statului, acesta nu poate fi bănuit de bune întenții, pe cale de consecință, este rău intenționat. Are ea, persoana, ceva cu demnitarul, sunt acolo niște interese ascunse! Așadar, cetățeni, nu faceți plângeri, sesizări cu privire la persoane cu funcții înalte în stat, ca sunteți rău intenționați! Lasați-i să guverneze „pentru voi”, nu îi deranjați, că știu ei mai bine ce fac!

Povestioara lui neica Bode

3. “Mai mult, conform Legii educației naționale 1/2011, Comisia de Etică poate desfășura astfel de verificări doar în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care domnul ministru nu face parte.

Art.164 din Legea educației naționale nr.1/2011 spune la alin.1 că:

Pe parcursul desfăşurării studiilor universitare de doctorat, persoana înscrisă în programul de studii are calitatea de student-doctorand. (…)

Apoi, art.127 din aceeși lege definește comunitatea universitară (alin.1), precum și obligațiile celor care fac parte din ea (alin.3), astfel:

Comunitatea universitară este constituită din studenţi, personal didactic şi de cercetare şi personal didactic şi de cercetare auxiliar

Membrii comunităţii universitare au drepturile şi îndatoririle stabilite prin reglementările legale în vigoare şi prin Carta universitară.

În momentul de față, dl ministru nu face parte din comunitatea academică. Dar, a facut parte din aceasta ca student-doctorand. A spune că un student face parte din comunitate dar un student-doctorand nu e ridicol. Așa fiind, dl ministru se supune standardelor de etică profesională prevăzute de lege și Carta universitară specifice momentului la care și-a desăvârșit opera.

4. În plus, există decizia CCR nr 364/2022 care este foarte clară și general obligatorie și care spune că odată ce o teză a trecut cu succes evaluarea comisiei de doctorat și a fost validată CNATDCU – precum este cazul tezei domnului Bode, ea nu mai poate fi reexaminată. Nu există niciun temei legal pentru asta.

Chiar dacă Decizia nr.364/2022 a CCR (pentru care evem un profund dezacord) nu mai permite retragerea titlului de doctor ca sancțiune pentru abaterile de la standardele academice, nimic nu impiedică Comisia de Etică a UBB să efectueze un astfel de demers, fie acesta doar cu o potențială consecință morală.

Cum Comisia de etică a analizat anterior doar fragmente reclamate ca fiind plagiate, ulterior apărând și alte informații, cum punctajul PNL face referire la „blazonul UBB” precum și la faptul că „Ministrul Bode a arătat mereu deschidere pentru a clarifica orice aspect referitor la teza de doctorat”, ce poate fi mai onorant pentru dl Bode decât verificarea tezei sale de doctorat (ținând cont de expertiza Domniei sale, cuprinsă, de asemenea, în punctaj) de către o universitate de prestigiu care a cooptat doi experți de mare valoare academică?

Zbaterea doctorului Bode și a liberalilor

În esență, comportamentul dlui ministru precum și punctajul apărut în media îi fac un mare deserviciu dlui Bode, personal, și partidului din care face parte, în general. Dar, cel mai grav, acest punctaj aduce un mare deserviciu democrației din România prin continuarea hărțuirii jurnalistei Emilia Șercan în paralel cu lipsa de instrumentare a plângerilor acesteia adresate parchetelor.

Moda intimidării vocilor critice cu partidele aflate la guvernare are un nou avânt. Aceasta a început în timpul pandemiei și a continuat în ultimul an cu hărțuirea jurnaliștilor incomozi, cu dizolvarea ong-urile care încurcă afacerile imobiliare și cu propuneri de lege „inovative” ale dlui Fenechiu, care atrag răspunderea patrimonială a membrilor Consiliilor directoare  ale ong-urilor în măsura în care achiesează la litigii „indizerabile” afacerilor.

Vom reveni cu explicații punctuale privind abateri grave de la standardele democratice întamplate cu consecvență în anul 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

14 Comentarii

  1. Nu prea inteleg motivul pt. care acesti doctoranti cu lucrari plagiate inca mai stau in functiile lor si statul roman nu a luat pana in acest moment nici-un fel de masuri cu toate ca se stie de multi ani despre acesti falsificatori .

  2. Tovarase Ministru de Interne sint Sergent Major Profesor Doctor Docent Trifon,
    Permiteti sa Raportez din Picere:
    Toata Balacareala din Presa Levantina este Orchestarata de Mahalagioaica Emilia Sercan din Gelozie pentru ca dinsa nu Poseda Grade Militare precum Cimpanzeul cu 4(patru) Stele, tovarasul Gheneral Dr. Docent Nikulaie Magnifikul sau macar un Costum Ministerial de Forta ca al Dumneavoastra. Va Raportez aceste Stari de Fapt in Cunostinta de Cauza pentru ca si eu mi-am inceput Cariera in Calitate de Afon la Jandarmi dupa care mi-am Complectat Educatia Superioara cu Primul Doctorat, dupa care Bacalaureatul si finalmnete cel de-al II-lea Doctorat care, impreuna, mi-au oferit Oportunitatea de a Trudi la Catedra Academiei ca Profesor de Larga Recunoastere Regionala.
    Cadrele Academiei va Doresc Mult Suptces in Promovarea Sarutului Drept in Cur ca Politika de Stat !

  3. Se zbate ca pestele pe uscat dar o sa primeasca ajutor si va scapa. Deh, Romania lucrului bine facut pas cu pas! Romania educata cu diplome false si continut fals! Asta e Romania celor 33 ani de prosteala si minciuni. Sa nu credeti ca se vor opri aici, gloata globala incearca din rasputeri sa restranga pana la total drepturile cetateanului prin drepturile ‘gloatei’.

  4. Cînd văz că’tul ăsta „pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale”, îmi vine să vomit! Adunătura aia de javre analfabete de la cacademiya dă Partid comuizd „Ștefan Ghiorghiu” au ajuns să conducă societatea și să dea lecții de „competență” în societate, la 32 de ani de la „căderea comunismului”!
    DESFIINȚAȚI CUIBURILE ALEA DE POOLITRUCI, făcute ca nemernicii incompetenți vînzători de țară să se auto-reproducă ideologic, ‘telektual și administrativ!

  5. Ca sa compari doua texte nu-ti trebuie vreo pregatire, e suficient un computer. Doar porcul neaga evidenta si romanii toleranti cu escrocii si cu pedofilii ! Meritati, caci i-ati ales, de dreapta, din meditatii …

  6. Toata Universitatea Bode-Bolyai,dar si toate celelalte, sunt putrede din cap pana in picioare din cauza de licente si masterate pana la doctorate obtinute pe bani
    Degeaba isi pun tichiile alea de clovni medievali pe cap,cu clopotei la colturi,si se imbraca in togi universitare cand acorda cate un titlu,sunt ZERO-uri barate la principiile de „Iluminismului Universitar”
    „Originalitatea nu este decât imitaţie chibzuită.” spunea Voltaire:)

  7. Si de unde stiti ca a copiat o teza de doctorat? Sunteti siguri de aceasta? Nu mai conteaza asta. Nulitatea aceasta gretoasa, ministru de interne ar putea mai bine sa va spuna ca a cumparat o teza de doctorat de la unul care a fabricat-o în câteva luni prin tehnica nu doar „copy-paste” ci si însailarea „remplissage” (umplutura) schimbarea topicii frazelor din largi fragmente de documentatie de unde s-a inspirat, astfel este mai greu de dibuit, dar totusi fezabila descoperirea. Multi din descoperiti sunt cumparatori de teze de doctorat. Cum acestea sunt sustinute prin dizertatie publica, este alta exhibitie secretoasa. Programul de pregatire generala superioara la doctorat l-ar da de gol; cine sa fie cei cinci profesori pentru trei referate din lucrarea de teza plus trei dizertatii sustinute public în fata a cel putin cinci profesori, de la UBB Cluj, în afara conducatorului de doctorat care aflu ca este un soarece pestilential din academia S.R.I. Cine sa gireze cu admiterea programului de cercetare lucrarile si inovatiile stiintifice ale cercetatorului la doctorat? Câta dezgust îmi provoaca actualmente aceasta universitate româneasca unde si eu am urmat-o dar eram foarte mândru de ea prin anii’90

  8. Si chiar la universitatea de Stat din Bucuresti, la facultatea de drept un fost judecator international, fost decan profesor la mai multe private primeste la doctorat peste 200 doctoranzi pe anul de studiu; când în anii’90 maximul alocat pe director de cercetare doctorala era limitat la patru exceptional cinci, din care unul singur conditionat la cu frecventa (cadru didactic retinut de facultate cu norma de predare si cercetare si publicare. Nu se mai fac alocari publice nici la sustinerile de examene de dizertatie doctorat „in foro conscientia” adica public cu publicul aferent facultatii, nici publicarea premergatoare dizertatiei la biblioteca pentru ca doctorandul sa fie luat la rost (torturat), interogat de comunitatea universitara, inclusiv studenti. in România nu exista activitate academica pertinenta iar aceste întreprinderi doctorale de impostura sunt leaitmotivul in-culturii academice indigene, arhetipurile constitutive ale caracteristicilor intriseci ale cercetarii acaddemice românesti date de pratica cea mai frecventa a imposturii prin furt: plagiatul.

  9. Dracu’ l-a pus pe taranoiul asta sa vrea sa fie „doctor” ?! Nu putea sa ramina, ca Iohannis, un umil profesoras de fizica dintr-o scoala darimata a unui orasel uitat de timp din Romania ? Uite, acu’, daca nu s-a lacomit, e presedinte (zexe !) …

  10. Noi suntem UBB = Noi suntem DNA.
    Cine se aseamana se aduna.

    • Moi suntem NOUA SECURITATE (baietii lui Magureanu Ashtalosh), noi ne scolim si perfectionam numai la NOUA UBB! O facem cu onoare si abnegatie de 33 de ani. Coldea si Coveshi ne reprezinta cu cinste.

  11. „Nu se mai pot analiza tezele” le-am trecut la „secret”, asa cum am secretizat contractul cu austriecii. Totul s-a pus sub pres!

  12. Înainte se numea ”secretar de partid”, acum e ”doctor”. Dorele, probleme, bă?

  13. Bode și Viorica cu epoleți nu au nici fata de doctorate iar daca deschid gura realizezi cat de penibili sunt, au rămas cu sechele din epoca de aur a comunismului când o aveam pe Elena doctoranta docență. E clar ca ziua că toate doctoratele din Romania de după 89 sunt doar copiate, problema mea este că în baza lor primesc beneficii materiale. In rest când spui că ai doctorat ți se rade in fata

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.