România poate rămâne fără muncitori străini

România poate rămâne fără muncitori străini din cauza problemelor consulare din Asia. Mediul de afaceri avertizează asupra situației critice în care se află în prezent misiunile diplomatice din Asia, în special cele din New Delhi și Colombo, unde procesarea documentelor de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe pentru muncitorii străini a ajuns să afecteze grav piața muncii din România.

De la pierderea unor sume colosale antamate pentru contracte care nu mai pot fi desfășurate, ca urmare a lipsei de forță de muncă străine, la cheltuieli foarte mari generate de costurile pentru asigurarea biletelor de avion și a cazării muncitorilor străini, asistăm la o situație economică fără precedent. Întârzierile foarte mari de acordare a vizelor de către Ministerul Afacerilor Externe îi afectează la rândul lor și pe muncitorii străini, care timp de aproape un an, cât durează per total procesul aducerii lor în țară, nu își pot lua alte angajamente și așteaptă, fără a avea alte venituri, să ajungă în România.

Antreprenorii români, în frunte cu Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă, reclamă lipsa de personal diplomatic suficient din țări precum India și Sri Lanka, unde procesarea dosarelor muncitorilor străini ajunge să dureze și șase luni de zile, ceea ce periclitează grav aducerea lor în țară. În contextul în care necesarul de forță de muncă de la noi din țară crește, economia progresează și sunt multiple activități care suferă din cauza lipsei de personal, autoritățile trebuie să țină ritmul cu volumul de cereri.

,,Dacă lucrurile continuă în această notă, situația este una fără speranță, pentru că termenul de acordare a vizei nu trebuie să depășească șase luni, pentru că șase luni este și termenul de valabilitate al avizului de muncă. Acest aviz se obține din România, de la Inspectoratul General de Imigrări, unde de exemplu în București se așteaptă și patru luni.”, a declarat Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

În contextul în care în trecut soluționarea numărului mare de dosare depuse pentru importul forței de muncă din Asia venea din partea misiunilor diplomatice temporare și a aducerii unor consuli detașați acolo unde situația o cerea, în prezent autoritățile nu reușesc să depășească acest impas.

,,De departe cele mai mari probleme sunt înregistrate la Consulatul din New Delhi, unde cu toate că au mărit numărul de ghișee, în continuare sunt în urmă cu procesarea unui număr de aproximativ 18.000 de cereri, din câte am înțeles. În momentul de față consulatul din New Delhi procesează actele pentru trei țări: India, Nepal și Bangladesh. Au fost niște misiuni diplomatice temporare la început în Bangladesh, apoi în Kathmandu, unde s-au dus și au stat în jur de o lună sau două, timp în care au rezolvat aproximativ 5000 de dosare. Totul prin consuli detașați, prin intermediul cărora au soluționat în jur de 5000 de dosare pentru fiecare țară în parte. În urma acestui demers timpul de rezolvare a unui dosar fusese normat undeva la 4-5 luni. Numai că în momentul încheierii acestor misiuni diplomatice timpii de așteptare au crescut din nou.”, a completat Romulus Badea, în calitate de reprezentant al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.

Mediul de afaceri din România vine și de această dată în întâmpinarea autorităților cu o serie de soluții pentru rezolvarea acestui impas. De la eficientizarea digitalizării procesului birocratic, la restructurarea misiunilor diplomatice, în așa fel încât personalul existent să poată fi alocat în țările în care serviciile consulare sunt vitale, până la externalizarea anumitor servicii, sunt doar câteva dintre soluțiile cu care Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă vine în prezent în întâmpinarea autorităților.

,,O soluție ar fi deschiderea de noi misiuni diplomatice, în așa fel încât să existe consulate și în Nepal, în Kathmandu sau chiar o simplă reorganizare, pentru țări în care poate misiunile diplomatice nu se justifică. România ar putea și să urmeze exemplul altor țări care au externalizat sistemul de procesare al vizelor, nu de aprobare, ci strict de procesare a dosarului. Sunt firme care în urma unui proces de instruire primesc un anumit grad de acces la încărcarea documentelor, verifică dosarele, le pun în sistem și atunci autoritățile statului doar le aprobă. Până la urmă sistemul de reprezentare al României trebuie să fie dinamic și să urmărească interesele activității țării noastre la nivel internațional.”, a concluzionat Romulus Badea, vicepreședinte în cadrul Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Sper ca structura genetica a celor care se identifica ca romani sa fie permanent afectata de aceste decizii de a importa sute de mii de oameni in fiecare an.

  2. Adică, consulatele românești trebuie să lucreze pentru străini.
    Patronatele plâng de grija muncitorilor străini și fac lobby pe lângă autoritățile române, dar nu găsesc mijloace pentru angajarea românilor care caută de lucru în alte țări.
    Oare chiar atât de rapidă este creșterea economică în România încât să nu mai existe suficientă forță de muncă?

  3. Foarte bine ! Afara cu strainii !

  4. Să dea faliment toți cei au adus, aduc sau vor s-aducă străini deși, pe lîngă asta, ar trebui puși la gazeta de perete să știm pe cine să blestemăm.
    E vorba de Planul Kalergi – Iohannis a luat medalie în martie 2020, la decernare a fost patriarhul și șefi de culte – iar unii fraieri cred că le merge mintea la afaceri cînd de fapt s-au aruncat ceva firmitri iar ei au sărit mai rău ca găinile.
    Lispa muncitorilor este falsă!

  5. talciocaraie cu targuiala sa intrati in Schengen si unii umplu tara cu extra EU , nimeni nu e preocupat sa creeze locuri de munca ptr a se intoarce romanii(pe salarii mari) .. iar daca alungam strainii devenim toti niste austrieci ! pana acum cateva zile exemplul negativ era Putin .. astia ne pacalesc din 2011 ! trebuie sa primim si straini , dar sa nu exageram !

  6. Mostra de umilinta a propriei tari dar vor in shengen, hoiturile din politica romaneasca! In loc sa creasca educatia si incatamantul pentru a scoli si profesionaliza masele de tineret, dau zile libere pe banda rulanta, cumpara armament, inchid firme, mentin cetatenii in saracie si totul pentru disparitia rasei umane din Romania! Cum e posibil ca Romania sa aduca straini la munca si scolile romanesti sa nu profesionalizeze pe banda rulanta? Dar vor in shengen/valutare, ai dreacului de idioti! Apropi, ce se mai aude de aurul romanesc plasat la londra? De peste 2 ani nu se mai aude niciun sunet! Gata, l-au predat straineziei?!

  7. Să-nceap-al lumii vechi apus.Ceva de genul”avem roboți, pezanii sunt obositori și fac mizerie și zgomot.Unde mai pui că-și fac case și ne obnubilează peiseajul.A trebuit să-mi fac patru etaje la una din vile dragă, ca să nu le mai văd acoperișele, oh…Să dispară toți iar copiii lor să ne fie sclaaavi, niște sclavi drăguți, ca niște pudeli”.Cam asta e pisichologia cu-banezilor de azi, posesori de iguane rare și fițe groase.Competența n-are căutare, „rețeaua socială” sau, pe românește „ocultă” contează iar mărunțișul, cum ar fi forța calificată e plictiseală curată.Mostră din puțul gândirii fostului catindat la președinția SUA”Ai un strung cu o manetă.Dai de manetă în dreapta, dai în stânga și ai o slujbă”.Mă întreb și eu, de câți Bloombergi ai nevoie ca să pornească strungul…

  8. foarte bine! shocking asia sa stea la ea acasa. sa vaneze rate salbatice la ei acasa. cum i-au prins in parcul ior acum 2-3 ani ca vanau rate cu prastia. manaca caini si pisici dar NU manaca sobolanii cu clotilda…ce chestie…

  9. Muncitorilor români nu le pot da salarii decente. Trebuie să aducă strainezi cu un cost mediu de 1000 de euro.

  10. Cum sa tii romanii in tara daca nu le dai salarii mari si aduci sclavi asiatici platiti pe 2 lei. Asistam la o retea de trafic de sclavi cu Badea in frunte. Alo POLITIA’ DICOT…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.