România poate trimite un român în spaţiu

România poate trimite, în mai puţin de şase luni, cu SpaceX, un român în spaţiu, după 50 de ani, dacă luăm această decizie la nivel naţional, a declarat, luni, Pavel Popescu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

 

Declarația sa a fost făcută în deschiderea celui mai mare festival de tehnologie şi inovaţie din Europa Centrală şi de Est, Bucharest Tech Week.

„Eram la Barcelona, acum câteva luni, şi trei dintre directorii de top ai SpaceX m-au întrebat ce mai face colegul meu, Octavian Lupu. Mi s-a părut puţin ciudat să aud liderul unei companii ca SpaceX vorbind despre un funcţionar public din România. Eu petrec în medie două – trei ore pe săptămână cu domnul Lupu şi discutăm despre cum România va juca un rol important în regiune, în explorarea spaţiului. Şi nu e o glumă… Acum două săptămâni, directorul Space Humanflights de la SpaceX, Michael Altehofen, a stat două ore într-un „call” cu noi, spunându-ne că în mai puţin de şase luni, dacă luăm această decizie la nivel naţional, România poate trimite cu SpaceX un român în spaţiu, după 50 de ani. Astăzi, ANCOM este o instituţie care, printr-un proiect desfăşurat tot cu SpaceX, printr-un proiect de colaborare, a pus România pe harta lumii ca fiind singura ţară din lume care are un astfel de parteneriat cu o asemenea companie. Un parteneriat care va duce la nişte rezultate şi nişte schimbări majore în tot ceea ce înseamnă politica de comunicaţii în spaţiu, la nivel global. Vă spun aceste lucruri pentru că am certitudinea de 100% că nimănui de aici, din mediul privat românesc, nu i-a trecut asta prin cap. Lucrurile astea nu prea se cunosc”, a afirmat Popescu.

Reprezentantul ANCOM s-a arătat optimist în ceea ce priveşte dezvoltarea, arătând că România se află în faţa unei schimbări.

„Am îmbătrânit auzind atât de multe poveşti despre cum lucrurile nu merg în România, cum lucrurile nu funcţionează în România, cum trebuie să facem şi cum trebuie să colaborăm cu mediul privat etc. Astăzi, îmi dau seama că suntem totuşi departe şi nu doar că suntem departe. Îmi dau seama că suntem în faţa unei schimbări. Dacă ar fi să fac o comparaţie, în faţa unui val pentru cei care fac sau aţi făcut surfing, spun cu toată certitudinea că o să-l încălecăm în toată splendoarea lui. Vin dintr-o instituţie despre care nu ştiu câte lucruri cunoaşteţi – Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii. Poate pare plictisitor acest titlu pentru dumneavoastră, dar vă asigur că, în ciuda imaginii aşa uşor învechite, vă asigur că ANCOM face lucruri foarte cool şi nu folosesc „Cool” ca fiind un clişeu”, a susţinut Popescu.

Ediţia din acest an a Bucharest Tech Week a debutat, luni, în Capitală, iar timp de şase zile vor fi organizate cinci conferinţe specializate pe industrii semnificative din zona tech.

Săptămâna tehnologiei se va încheia cu cea mai mare expoziţie de tehnologie şi inovaţie din regiune, accesibilă gratuit publicului larg. Tech Expo va avea loc în weekendul 14-16 iunie, la Romexpo Pavilion B1.

Organizatorul Bucharest Tech Week este Universum Expo.

GoTech World (anterior denumit Internet & Mobile World) este cea mai amplă expo-conferinţă de economie digitală din Europa Centrală şi de Est, în care profesioniştii din întreaga regiune au acces la soluţii tech B2B, insight-uri pe diferite arii digitale şi o oportunitate de networking.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Ce sa faca acolo?am mai trimis unul odata si a ajuns ambasador in Rusia,cheltuiala inutila

  2. Trimiteti-l pe trintorul de la Cotroceni, da’ numai cu bilet dus ! Oricum n-o sa-i simta nimeni lipsa, zeci de ani de acum incolo ! Sa rinjeasca pe hublou la catelusa Laika, cind se va incrucisa (pardon !) cu ea pe orbita !

  3. Poate trimite mai mulți și să-i uite acolo: pe toți cercopitecii iubitori de UE și NATO.

  4. „Am îmbătrânit auzind atât de multe poveşti despre cum lucrurile nu merg în România” .. normal ca stim si noi ca lucrurile evolueza in bine si ca toti provenitii din tarile bananiere care au lucrat la noi au parasit Romania si urmeaza inca sa plece si restul ,la intrarea in schenghen! Au facut-o ptr ca ei sunt prosti si la noi e bine, mai ales ca avem unul ca tine care stie de toate!
    Tara noastra s-a schimbat in bine: avem malluri focare de infectie(cosuri ,banda produse ne igienizate) avem piste de biciclete care se vor coscovi de vopseaua ieftina, avem autostrazi din ciment ne-la-norma care se vor crapa ,…si cate si mai cate avem intr-o tara bananiera care functioneaza!
    unii spuneau ca de acum 10 ani am avansat mult- noi ca tara de dupa ’89 : normal ca am avansat!!!
    uite cel mai bun exemplu : am inlocuit toata industria romaneasca cu industrie straina! daca inainte banii stateau in Romania , acum mai raman 20% ? si miliardele de euro parasesc tara(accelerand daunele falimentului prin curs de schimb miliarde de lei- miliarde de euro/dolari) ..
    ce tara faina avem ! ai dreptate!
    noi suntem prosti!
    daca eram in america ,unde ai comentat, acolo sunt arme 🙂

  5. Să facem un referendum pentru a alege românul care să plece în spațiu…!

  6. E un solicitant adorat ciuciu de cetățeni, milogul cersetor se cere insistent să fie într-o funcție departe de țară și de cetățeni! Poate îl trimiteți direct doar tur și îi faceți viloaica pe lună cu confort fara limite de nesimțire!

  7. Prin ’60-’70-’80 era un entuziasm vizavi de progresul tehnologic când rușii l-au tras cu praștia pe Prunariu-n survol pe orbită joasă, un soi de sejur gratuit de 2stm.Azi, de câte ori aude lumea ceva despre un bot mai șmecher, se sperie că rămâne fără sărăcia de salariu pe care o are, dacă au de de vreun gpt se sperie că îl spionează iar dacă aude dd medicale se sperie că au mai inventat un virus(vezi că vine aviară.2).Cât despre spațiu, nu mai dă nimeni o ceapă degerată pe el.Printre puținele conotații ale utilizării spațiului se numără limitarea libertății de mișcare via GPS, rachetele balistice și spionajul.Entuziasm? Nu prea cred.

  8. Ciuca nu poate fi trimis pe Luna, chiar cu rezerve doua vagoane de fasole cu cirnati si costita afumata, de la popota. De ce ? Nu se poate ridica de la sol racheta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.