România renunță la corvete

România renunță la corvete și se reorientează rapid către alte tipuri de nave, unele construite în țară, dar și la modernizarea de urgență a unor nave actuale din cadrul Forțelor Navale, au spus pentru HotNews.ro mai multe surse din minister și din industrie. Pentru a adresa cât mai urgent nevoile marinei, România se orientează către alte nave, dar și spre modernizarea unor nave mai vechi, aflate în uz în cadrul Forțelor Navale, precizează aceeași sursă.

În luna august a acestui an, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a anulat licitația pentru corvetele Forțelor Navale Române.

Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată întrucât ofertantul declarant câștigător (asocierea franco-române Naval Group-Şantierul Naval Constanţa) nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.

Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanți marți, 8 august.

In februarie 2018, premierul de atunci, Viorica Dăncilă, semna HOTĂRÂREA nr. 48 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională” 

Surse din Ministerul Apărării citate de TVR in luna iunie a acestui an susţin că firma cîștigătoare a licitației, Naval Group, a trimis părţii române un document, însă deocamdată nu se stia dacă este vorba despre o nouă cerere de amânare sau compania franceză e hotărâtă să semneze, după aproape 3 ani, contractul. După audierea de la Parlament, Angel Tîlvar a anunţat că a cerut părţii franceze să vină să semneze contractul până la sfârşitul acestei săptămâni.

MApN nu a comunicat dacă partea franceză a anunţat că vrea să semneze contractul de 1,2 miliarde de euro pentru 4 corvete sau a cerut în continuare amânări, aşa cum a făcut-o în ultimii 3 ani.

Legea le permite autorităţilor, ca în anumite condiţii, în momentul în care compania franceză refuză să semneze, să dea contractul firmei care s-a clasat pe locul doi, Damen.

Companie olandeză are 2 şantiere în România, la Galaţi şi la Mangalia.

Armata a anunţat câştigătorul acestei licitaţii în urmă cu aproape 4 ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

 1. De parcă Romania nu are destule coorvete! În condițiile în care războiul de astăzi se desfășoară cu drone și rachete, ce ne mai trebuie corvete s h.! Avem fregate s.g. și avioane multirol s.h.! Mai bine cumpărați tancuri ghepard!

 2. Koorvetele pot fi suplinite de Batalionul Vivandierelor: Koorina (aia cu dintZii), VierOica (aia cu Mocirla), Leana lu’ Popa Prostu’ șamd.
  Cam obosite, dar după o moderniZare de urgență, măRog…😜

 3. Poate se gasesc solutii sa renunte si la curvetele care misuna prin toate barurile si cluburile din Romania .

 4. Drona,racheta,submarinul,asta sunt arme nu kkturi pe valuri,tinte vizibile

 5. Acest mesaj este o „haruire solicitata prin metode AI” (de tip SCENARIU DE FILM) scris pe visinata.
  Daca era dupa dana budeanu ea cumpara totusi cateva pentru ca asta e si nivelul de intelectuala….noroc ca generalii s-au trezit din vesnica ei pomenire cu senzualitatea ei morbida si satanista… si au decis ca totutsi totusi trebuie sa isi puna baza in clarvazatori si mai putin in femela bonobo.
  Ceea ce nu am inteles ani de zile este de ce pune des „Mars” pe instagram ? Este de obicei inconjurata de maidanezi cu rabie sau cum? Sau e un semn de intelectual?
  P.s. Daca doriti sa ii faceti donatii trebuie doar sa o intrebati pe email, pentru ca nu si-a primit sponsorizarea si asaneaza oamenii pentru asta.

 6. Votez pentru, rămânem la praștii , cate un una pentru fiecare general special copypaste care debitează la posturile platite de mafia psdnl

 7. Nu de corvete avem nevoie, (oricum am fi a 5 a flotă din Marea Neagră) ci de drone și de aviație de vânătoare. Războiul din Ucraina a arătat cât de vulnerabile sunt navele militare așa că guvernanții ar trebui să lase baltă visele ero(t)iceberg cu submarine corvete și alte aiureli.

 8. Cu francezii nu facem nimic,cu ei producem discuții pe bani multi.Noi nu mai avem decât posibilitatea de a construi vaporașe de hârtie și asta la grădinițele private căci la stat nu au fonduri pentru hârtie….

 9. Mai panaramelor, cu o drona s-a scufundat ditamai crucișătorul Moskva și voi vreți bărci tip coorvete? Aveți bani sa aruncați pe apa sâmbetei? Nu v-au promis americanii că va apără contracost?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.