România şi Bulgaria ar putea bloca Acordul UE-Canada

România şi Bulgaria au semnalat posibilitatea unui veto asupra acordului de liber schimb între Uniunea Europeană şi Canada din cauza „tratamentului discriminatoriu” aplicat de Ottawa cetăţenilor lor în materie de vize, potrivit portalului EUObserver.

„Ar fi foarte dificil pentru guvernele din Bulgaria şi România, în circumstanţele actuale, să găsească argumente pentru a promova adoptarea … (acordului comercial cu Canada) atât timp cât Canada impune în continuare un tratament discriminatoriu cetăţenilor noştri”, au afirmat ambasadorii la Uniunea Europeană ai celor două state, într-o scrisoare comună, informează Agerpres.

Textul, care a fost consultat de EUObserver, a circulat joi înaintea unei reuniuni a miniştrilor comerţului din UE, desfăşurată vineri la Bruxelles.

Demersul celor două state survine pe fondul planurilor UE de a oficializa un acord de parteneriat strategic şi liber schimb cu Ottawa cu ocazia viitorului summit UE-Canada, din luna octombrie.

„Absenţa angajamentului din partea părţii canadiene şi a unui calendar precis de eliminare a obligativităţii vizelor … pune guvernul bulgar într-o situaţie foarte neplăcută în a-şi da acordul pentru tratatul” comercial, le-a declarat ambasadorul bulgar Dimităr Ţancev miniştrilor europeni vineri.

Potrivit unui diplomat european, citat de EUObserver, declaraţiile lui Ţancev, care s-a adresat la reuniune în locul ministrului bulgar, au fost primite cu tăcere de reprezentanţii altor state membre.
Comisia Europeană, a adăugat aceeaşi sursă diplomatică, a asigurat Bulgaria şi România că depune eforturi pentru a obţine reciprocitatea vizelor, afirmând însă că aceste state nu ar trebui să amestece disputa legată de vize cu acordul comercial.

Potrivit EUObserver, rămâne de văzut dacă Bulgaria şi România se vor afla în poziţia de a se opune prin veto acestui acord.
Avocaţii Comisiei dezbat încă dacă acesta este un tratat comun între UE, statele membre şi Canada, sau un simplu acord UE-Canada. În primul caz, el ar trebui ratificat prin consens în Consiliul UE şi de toate cele 28 de parlamente naţionale, ceea ce le-ar oferi Bucureştiului şi Sofiei opţiunea de a-l bloca. În varianta a doua, ar putea fi ratificat printr-un vot în Consiliu, unde Bulgaria şi România nu ar dispune de o pondere suficientă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.