România strânge relațiile culturale cu statele arabe

Cultura şi civilizaţia română va fi promovată în Orientului Mijlociu în urma semnării acordului de colaborare între Asociația Nord pentru Cooperare și Integrare din Baia Mare (ANCI) și Liga Statelor Arabe (LSA). De asemenea, și cultura și civilizația arabă vor fi promovate în România, odată cu lansarea unui program cultural diplomatic lansat aseară la Hotelul Phoenicia din București. 

Au fost prezenți reprezentanți ai Minsterului Culturii, ai Ministerului de Externe, reprezentanți ai Ligii Statelor Arabe, dar și numeroși ambasadori sau consuli.

 

Memorandum de înțelegere

între

Secretariatul General al Ligii Statelor Arabe și Asociația de Nord pentru Cooperare și Integrare a României

 

Secretariatul General al Ligii Statelor Arabe, denumit în continuare Secretariat, și Asociația de Nord pentru Cooperare și Integrare a României, denumită în continuare Asociația, sunt denumite în mod colectiv „cele două părți”:

 

Recunoașterea importanței discursului intercultural în eliminarea decalajelor, restabilirea încrederii și îmbunătățirea percepțiilor stereotipurilor reciproce între popoarele arabe și române;

 

Dorința de a construi relații de cooperare cu scopul de a îmbunătăți înțelegerea, încurajarea toleranței și înțelegerii între culturi și popoare și aprecierea diversității culturale între civilizații, Având în vedere că dialogul intercultural este mai esențial ca niciodată pe plan agenda globala,

Conform principiilor conturate în Carta Ligii Statelor Arabe, care solicită o mai mare cooperare cu uniunile arabe și internaționale și organizații pe probleme culturale și civilizaționale,

Având în vedere obiectivele Asociației ca organizație neguvernamentală care creează programe culturale și diplomatice menite să consolideze încrederea și sprijinul cu Orientul Mijlociu și țările africane în sectoarele cultural, educațional, social și economic, aceasta are un set de cărți: intitulată „Biblioteca arabă” cuprinde o gamă largă de publicații, inclusiv traduceri și lucrări din lumea arabă, precum și o serie de culegeri de poezie în versiuni bilingve (română-araba).

 

Secretariatul General al Ligii Statelor Arabe

 

Cele două părți au convenit după cum urmează:

Articolul 1)

Principii și obiective ale cooperării

 

1) Cele două părți vor lua toate măsurile necesare pentru extindere și aprofundare cooperarea lor, inclusiv schimbul de expertiză și crearea și implementarea strategiilor culturale comune.

 

2) Cele două părți urmăresc să promoveze investițiile în sectorul cultural, sprijină dezvoltarea învățării și elaborează rapoarte privind interacțiunea interculturală.

3) Încurajează creativitatea și consolidarea principiilor morale, creează o atmosferă de informare și dialog și promovează cultura arabă și română, precum și interacțiunea interculturală dintre arabă și alte limbi din întreaga lume prin traducere și arabizare.

Articolul (2) Activități comune

Cele două părți vor:

1) Susține cooperarea pentru a continua editarea și publicarea literaturii și culturii arabe în limba română.

2) Încurajarea creării de poezii, proze și piese de teatru în limbile română și arabă, precum și publicarea acestora în România și statele arabe.

 

3) Organizează evenimente pentru a onora unii dintre cei mai importanți intelectuali arabi și scriitori, în cooperare cu misiunile diplomatice arabe în limba română din capitala si instituțiile culturale din Romania.

 

4) Publică cărți traduse în arabă și le prezintă la târguri din București și centre culturale din toată România.

 

5) Atât Secretariatul, cât și Asociația pot decide să se angajeze în activități comune în domeniul dezvoltării culturale și al dialogului civilizațional, prin desfășurarea de seminarii bazate pe dialogul cultural, precum și pe probleme de dialog între civilizațiile arabe și romane, pe lângă sprijinirea instituțiile culturale şi cele mai bune mecanisme pentru traducerea operelor literare arabe.

 

6) Secretariatul și Asociația vor face schimb de documente, publicații și periodice referitoare la subiecte de interes comun, în special cele legate de probleme culturale, în conformitate cu legea și reglementările în vigoare în ambele părți.

 

 

Foto arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Inainte de 1990, Romania avea relatii foarte bune cu lumea araba. Tembeli, am distrus tot ce se facuse pana atunci. Organizatorii si conducatorii cohortelor de vanduti au bagat prostia aia cu JOS KOMUNIZMU si in spatele asteia s-a distrus tot, preponderent ce era bun si merita pastrat. Asa popor – asa rezlizari.

  2. Păi probabil a inceput să priceapă unii și acu caută portița pe din dos, pentru a accesa la BRICS,.Cam tîriu, dar cine știe,.poate-poate,.

  3. Consiliul Asociația Nord pentru Cooperare și Integrare din Baia Mare (CANCI) a afirmat azi ca nu le strange,le aduna…pe relatiile

  4. Foarte bine , să traducă literatură arabă. Eu în afară de Femeia nisipurilor ( excelentă carte) nu am citit altceva și nici nu am auzit de alți scriitori arabi. Întrebarea mea e cu ce cărți ne ducem noi la ei. Cu prostiile lui Cartarescu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.