România, țara apelor minerale și a redevențelor foarte mari

Producătorii de apă minerală autohtoni plătesc la bugetul de stat pe lângă taxe din exploatare și cea mai mare redevență din Uniunea Europeană, 4 euro/1.000 de litri, conform unui studiu elaborat de Federația Europeană a Apelor Îmbuteliate (EFBW – European Federation of Botled Water). Spre exemplu în Danemarca, este o redevență de 0,6 euro/1.000 litri, în Franța 0,58 euro/1.000 litri, în Germania redevența variază între 0,015 euro/1.000 litri și 0,31 euro/1.000 litri, Grecia un nivel variabil al redevenței între un plafon minim de 0,88 euro/1.000 litri și un plafon maxim de 1,76 euro/1.000 litri, în Italia redevența variază mult, însă nivelul minim este de 0,30 euro/1.000 litri și până la 3 euro/1.000 litri, în Polonia 0,28 euro/1.000 litri, în Portugalia nu se plătește taxă pentru apă la acest moment, pentru apele minerale sunt calculate redevențe pentru parte dintre ele și sunt stabilite conform contractului. În plus, alături de obligațiile legale privind plata taxelor, producătorii de apă minerală își înțeleg și se achită de responsabilitatea socială pe care o au, ca actori pe piața națională, investind în comunitățile locale unde are loc exploatarea, comunități locale care, în majoritatea cazurilor se confruntă cu probleme economice și cu nevoi majore de investiții, susțin reprezentanții Patronatului apelor naturale – APEMIN.

Având în vedere faptul că, de regulă, exploatarea resurselor hidrominerale se face în locuri greu accesibile, în comunităţi locale izolate care nu beneficiază de un sprijiin bugetar susţinut, Patronatul Apelor Minerale Naturale din Romania APEMIN a susţinut pentru prima oară în faţa guvernanţilor ca o cotă parte din sumele de bani plătite de îmbuteliatori către stat să ajungă în mod direct în bugetul comunităţii locale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Nea Cosmin Pam pam e un mare aparator al evaziunii multinationalelor,incepan cu sovietica OMV=Petrom

  2. Nu 20 de bani, doar 2 bani/litru !!!
    Nu cred ca firmele care exploateaza aceasta bogatie au motiv sa se planga.

  3. Ce inseamna tradarea si  vanzarea de neam ?
    – inseamna acapararea resurselor, serviciilor, de catre straini…
    – inseamna ocuparea tuturor institutiilor statului de catre alogeni ca lupii la oi…
    – inseamna „valori” occidentale si „parteneriate” strategice si „integrare” occidentala…
    – inseamna sa fim alungati din tara noastra 4-5 milioane printre straini, sclavi in occident…
    – inseamna ca alte 4-5 milioane ramasi in tara, sa fie sclavi la aceleasi corporatii si multinationale occidentale…
    – Inseamna impunerea in mod agresiv, parsiv a „valorilor” occidentului apostat iudeomason : imoralitate, desfrau, sodomia homosexuala, pedofilie, crime, violenta, lacomie, egoism, individualism…
    – inseamna sa ramanem fara economie, fara finante, fara resurse(aur, gaze, petrol…) fara paduri, fara pamantul stramosesc pentru care stramosii nostri si-au varsat sangele la Posada, Rovine, Vaslui, Calugareni, Plevna, Vidin, Marasesti, Oituz…inseamna ca toate acestea sa fie in mana strainilor…inseamna sa fie acaparate de multinationalele si corporatiile occidentale, iar noi sa fim colonie bananiera de sclavi !
    Desigur, alogenii, minoritarii, parazitii(care au ocupat toate institutiile statului prin minciuna si viclenie si decid in numele nostru, dar impotriva noastra)cozile de topor, tefelisti sorosisti onegisti corporatisti…spalatii pe creier cu „valorile” occidentului cu „o tara ca afara”,  vor sari si vor debita cu manipularea si minciuna obisnuita cu sfidare si obraznicie, fara jena :
    – rusii…rusii…vin, ne ocupa…
    – coruptilor…hotilor…
    in timp ce tara piere dupa atata amar de ani (30 – TREIZECI)de „beneficii” si „integrare”-dezintegrare occidentala…in timp ce noi dormim…
    Trezeste-te Gheorghe ! Trezeste-te Ioane !

  4. sunt luate de unguri, la 2 bani litrul.
    Cat platiti voi la raft???
    Cele mai bune ape din lume, sunt in Romania!
    Dar romanii au alte griji, sa o faca pe veorica, prezident…

  5. 4 euro pe tona putin.20 De euro trebuie.Cu poula nu cumva o vor gratis au venit toti pungasii sa isi umple buzunarele dar tarii sa lase cat mai putin.Io nu as vinde nimic din atara asta NIMIC,

  6. Si asta la un stat , a caror alesi de la putere (indiferent care dintre ei) se pling cu ori ce ocatie ca statul „lor” duce lipsa de bani la buget, si ca noi, trebuie sa contribuim cu tot mai mult la bugetul „lor”!

  7. Apele minerale romanesti au printre cele mai puternice compozitii din lume.
    Chiar si Perla Harghitei la 5 litri matura pe jos cu orice fandoseala de Vittel sau San Bernardino ambalata in degetar de clestar.

  8. Mai studiaza!Austria este sediul KGB-ului occidental.OMV este reanviata pe osatura unei vechi companii sovietice din anii 50-60,iar din bancile austriece care opereaza la noi nici una nu exista in 90……ce zici de asta?

  9. Locuri greu accesibile? Parca ar topi gheata din Antarctica. Ma podidesc lacrimile de compasiune. Si de acord cu ce au zis altii inaintea mea, greu de gasit validate comparabila, atat la plata cat si la carbogazoasa. Ma mir ca nu cer atat abolirea redeventei cat si acordarea unei subventii.

  10. nu intelegeti ca APA este vitala mai ales ca tot mai multe panze freatice sunt infestate cu nitrati si metale din natura tot mai poluata, o exploatare intensiva va distruge viitorul, atentie este un criteriu important de aceea apare pe wiki, noi avem 3% rezerve, Albania 4,7% si exista tari cu valori si mai mari. in concluzie daca vreti ca poporul sa dainuie peste vecuri nu incurajati epuizarea prin exploatare excesiva apei prin redevente mici, in ziua cand marile puteri nu vor avea apa fie o vor cumpara la un pret bun fie ne vor ucide pt a o stapani…dar mai bine sa avem decat sa irosim inutil…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.