România va construi un nou depozit de deșeuri nucleare la Saligny

România are în plan construcția unui nou depozit de deșeuri nucleare la Saligny, în apropierea centralei nucleare de la Cernavodă, care va necesita o investiție inițială de 40 de milioane de euro, a declarat, luni, președintele Agenției Naționale pentru Deșeuri Radioactive (ANDR), Florin Tătar, într-o conferință pe tema managementului combustibilului nuclear., transmite AGERPRES.

„Noi suntem pregătiți să facem acest depozit până în 2020, însă depinde de extinderea duratei de viață a Unității 1, de unde vor proveni noi deșeuri radioactive pe care va trebui să le depozităm. Unitatea 1 a fost pusă în funcțiune în 1996, iar durata de viață este de maximum 30 de ani. Ținem legătura cu cei de la Nuclearelectrica să vedem când vor decide această extindere, apoi ne vom corela strategia cu ei’, a spus Tătar.

El a subliniat că acest depozit va fi realizat independent de planul privind realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

„Acest depozit se va face cu siguranță. Noi suntem pregătiți să facem opt module de depozitare pentru început, cu o investiție de 40 de milioane de euro, iar, în timp, planul este să extindem depozitul pe 40 de hectare, iar atunci investiția se va ridica la 400 de milioane de euro în total’, a explicat Florin Tătar.

Banii vor proveni în principal din taxa de 2 euro pe MWh pe care o plătește Nuclearelectrica pentru un fond special destinat depozitării deșeurilor radioactive, însă se dorește și atragerea investitorilor privați în acest proiect.

În prezent, combustibilul radioactiv este depozitat la Băița Bihor, unde se află singurul depozit de acest tip din țară. Acest depozit, care este o veche mină de exploatare a uraniului, se va închide în 2020 — 2025.

Tătar a mai spus că în prezent studiul de fezabilitate pentru depozitul de la Saligny este supus unei revizii care se va termina la finele acestei luni și care va reactualiza costurile proiectului.

„Saligny este amplasamentul preferat, însă avem și alternative, în cazul în care forajele de testare pe care le facem acolo demonstrează că nu este locul optim’, a completat oficialul ANDR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.