Șah la Rusia

România vrea să preia alimentarea parțială cu gaz a Ucrainei

Firme din România doresc să exporte gaze în Ucraina, țară vecină care are un consum uriaș (circa 50 de miliarde de metri cubi anual) și o mare problemă cu sursă de aprovizionare, după ce importurile din Rusia s-au micșorat drastic în ultimii doi ani, în urma crizei din Crimeea. Interesul României în a vinde gaze în Ucraina, de care Cotidianul a mai relatat, primește în sfârșit o confirmare oficială, chiar de la monopolul de transport, deținut de statul român, Transgaz.

„Având în vedere interesul manifestat de utilizatorul de rețea pentru fluxuri fizice pe direcția RO-UA, SNTGN Transgaz SA va iniția în perioada următoare un proces de sondare a pieței pentru a cuantifica nivelul cererii de capacitate, iar în funcție de rezultat va evalua necesarul investițional pentru eliminarea restricțiilor tehnice actuale. La momentul în care restricțiile tehnice vor fi eliminate, operatorii sistemelor de transport vor modifica Acordul de Interconectare în consecință“, este concluzia unei consultări publice comune a Transgaz și Ukrtransgaz privind acordul de interconectare pe direcția Tekovo-Medieșul Aurit (punctul de granița Satu-Mare). În momentul de față, din cauza presiunii actuale de operare a sistemelor de transport, transportul fizic al gazelor naturale prin PI Medieșu Aurit / Tekovo pe direcția România – Ucraina este imposibil de realizat. Poate fi asigurat doar transportul virtual de gaze naturale prin PI Medieșu Aurit / Tekovo în direcția RO-UA. Noutatea vine din faptul că, într-o declarație oficială, cei doi operatori de transport ai României și Ucrainei afirmă că există interes, pentru ca gazele din România să ajungă fizic în Ucraina, pentru prima dată în istorie. Solicitat să comenteze anunțul oficial al Transgaz și Ukrtransgaz, Virgil Metea, director Romgaz, afirmă: „Nu e cazul să se comenteze acum“, spune acesta, adăugând însă ceva important: „Solicitări de furnizare gaze pe direcția Ucrainei , odată cu liberalizarea pieței(din România – n.r.), au existat încă de anul trecut“. Așadar, România, țară deja cu exces de producție gaze, după ce combinatele chimice de îngrășăminte s-au închis, vrea să exporte gaze în Ucraina, o piață unde, istoric, rușii de la Gazprom aveau un cvasimonopol.

Potrivire perfectă

Momentul ales nu este întâmplător. În primul rând, ucrainenii au o nevoie disperată de gaze. Pentru că, din pricina disputelor teritoriale cu rușii, au diminuat drastic importurile de la Gazprom, vecinii noștri se alimentează acum parte prin Polonia, cu gaz lichefiat, care are însă un preț ceva mai mare decât cel natural. În al doilea rând, România este în pragul deschiderii perimetrelor de producție din Marea Neagră, unde americanii de la Carlyle Group și Exxon Mobil ar putea aduce un surplus consistent de producție pe plan local. Cu mult mai mult decât ar putea România consumă – circa 5 miliarde de metri cubi anual, la nivelul anului 2021, apoi chiar mai mult. Pentru aceasta se construiește BRUA, conducta care unește țărmul Marii Negre cu Baumgarten, Austria, și de acolo către clienți din Vest. Dar, în plus, și poate chiar mai important, peste doi ani, adică chiar din momentul în care Carlyle începe producția în Marea Neagră, se inversează fluxul de gaze pe Tranzit 1, una dintre cele trei mari gazoducte, Isaccea – Negru Vodă, ce traversează Dobrogea, dinspre Ucraina spre Bulgaria, și care, de decenii, erau închiriate exclusiv de Gazprom pentru a-și transporta gazele către sudul Europei. Or, la presiunile UE, care a amenințat România cu infrigement, pentru prima dată, fluxul de gaze va putea fi făcut și invers, dinspre România și sudul Europei către Ucraina, o piață uriașă. Ca un făcut, Carlyle, prin subsidiară locală Black Sea Oil&Gas, a cerut acordul de racord la Sistemul Național de Transport, în vederea livrării primelor gaze din Marea Neagră, la 1 iulie 2019. „Ideal“, spun surse din Transgaz, pentru că, adaugă acestea, „odată ce intră gazul pe conductă, poate ieși aproape imediat prin punctele principale (către Ucraina și Bulgaria – n.r.). Conexiunile sunt proiecte europene. Gazele se duc unde sunt cumpărători, adică inclusiv în Ucraina. Dar din 2019-2020“.

Tranzit 1 are o capacitate aproape dublă față de BRUA, 7 miliarde de metri cubi față de 4 miliarde. Preluarea, chiar și parțială a alimentării cu gaz a Ucrainei, este dincolo de o lovitură comercială, și una geostrategică, având în vedere importanța de orientare a acestei țări „tampon“ între Est și Vest. Este adevărat, în tot acest joc, România este mai degrabă un „pion“ al americanilor, adevărații beneficiari ai gazelor din poziției strategice din Marea Neagră, dar, dacă ne jucăm cartea cum trebuie, am avea foarte mult de câștigat. Dincolo de investițiile de miliarde de dolari din Marea Neagră (numai Exxon-Petrom a investit până acum peste 1,5 miliarde de dolari), mai sunt bani de colectat din redevențe și taxe de tranzit. Dar, dincolo de sumele propriu-zise, România are șansă de a deveni un hub energetic regional, așa cum s-a exprimat recent chiar ministrul Energiei, Toma Petcu, și unul dintre furnizorii majori de resursă pentru UE.

Zeci de miliarde de metri cubi de gaz în Marea Neagră

BSOG (Carlyle) a anunțat deja că va începe producția în 2019, la început cu 500 de milioane de metri cubi pe an, apoi, în scurt timp, cu 1 miliard de metri cubi. Rezervele estimate în perimetrul concesionat de ei sunt de 10 miliarde de metri cubi. Mult mai mari sunt însă rezervele aflate în perimetrele Exxon – Petrom: între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Americanii au anunțat că, în 2018, vor lua decizia finală de investiție comercială, începerea propriu-zisă a producției fiind estimată pentru 2020 – 2021. Astfel, România va deveni un mare exportator de gaze, e adevărat, prin intermediul firmelor americane, unul dintre cele mai mari din UE, un lucru deloc de dorit de ruși, pentru care Ucraina, Bulgaria, chiar Grecia și Turcia erau pieţe tradiționale. Însă nici aceștia nu stau pe loc.

„Elementul“ LukOil

În Marea Neagră mai există un concesionar de perimetru gazeifer, consorțiul Lukoil – Romgaz, care acum este în proces de explorare a zăcământului Trident, unde au anunțat rezerve estimate de 30 de miliarde de metri cubi. De la acest consorțiu nu au fost anunțate niciun fel de date privind data probabilă de începere a producției, unde va ajunge la țărm gazoductul lor sau dimensiunea anuală a producției. Este și mai complicat pentru că, odată ce ar începe producția, Lukoil, companie rusească de stat, ar concura în regiune Gazprom, companie rusească de stat. O decizie în acest sens nu poate fi decât politică, la Kremlin „politicul“ contând cel puţin tot atât de mult precum interesul economic.

Devenim, pentru prima dată, exportatori de gaze

România are, în prezent, un consum anual de circa 12 miliarde de metri cubi, din care circa 10,5 miliarde reprezintă producția locală a Petrom și Romgaz, restul reprezentând importuri din Rusia, care și acestea se fac mai mult doar din pricina prețurilor competitive cu care, de doi ani, vând rușii în regiune. Concesionarea perimetrelor din Marea Neagră, care a început din 1999, a avut ca scop declarat să asigure securitatea energetică a României, diminuând și mai mult necesitatea importurilor, dar și să facă din România un producător major de gaz în regiune. Cât despre prețul cu care vor fi vândute pe piața locală gazele din Marea Neagră, este greu de crezut că acestea vor fi supuse vreunui discount. Cum piața de achiziție a prețului gazului este, de la 1 aprilie, liberalizată, toate gazele disponibile la vânzare de acum înainte vor avea preț de piață.

Recomanda 1
Mihai Soare 69 Articole
Author

22 de Comentarii

 1. si evident,o sa cresteti pretul gazului la intern,cu inca 33 % ca sa puteti vinde ieftin la Ukrana, in speranta ca ukranenii or sa ne dea in sula serpilor si buna ziua pe strada. si mai sperati ca Ukrana o sa poata inunda iar UE cu ingrasaminte azotoase la pret de dumping,pe buzunarul rumanilor, ca de fapt de aici ni se trage reculul industriei de ingrasaminte din Romania

 2. S-a închis,atenție, în urma unei hotărâri judecătorești un liceu romano- catolic în fapt unguresc, Ungaria și Victor Orbán au și anunțat că nu ne mai susțin în nu știu ce demers. Dl. Dragnea ne fiind informat că oricum nu avem nici o șansă repede telefon de promisiunii la Budapesta. Interzic ucrainenii Limba română în școlile din ținuturile românilor din Bucovina aflată în Ucraina, România drept consecințe, repede se înghesuie să le dea gaze la iarnă cu riscul să rămână românii frig. Dle. Prim ministru Tudose sunteți în stare să dați o lege care să interzică exportul de gaze spre Ucraina până nu se reia învățământul în limba română?

 3. deci hotararea curtii de arbitraj de la haga prevedea ca zona in disputa dintre Romania si Ukraina trebuei sa revina Romaniei, dar ca gazele vor fi exploatate de americani pe redevente de 3-4 % si ca vor fi vandute ukrainenilor, ungurilor si austriecilor, ca bulgarii oricum mai ard si ciubote vechi si coceni de porumb si pot sa mai rabde o tura. halal afacere !

 4. pai de aia vin corporatiile aici ca e plin de prosti care isi dau resursele pentru ca altii sa faca profit in schimbul unei redevente de toata jena. oricum sintem si …. si cu banii luati pentru ca asa au decis incepind cu 1990 politicienii romani pusi la masa de escrocul sef de la bnr!

 5. ca sa vinzi gaze la Ucraina este fantastic..doar ca ei sunt cu economia rau de tot…or avea bani sa si plateasca sau mergem pe datorie ? sau tot americanii decid

  • Bineînțeles. Ce, crezi ca I complicat sa le dea FMI împrumut ca sa aibă cu ce plăti gazele americanilor?

  • Ucrainienii nu ne-au platit miliardul de dolari pentru constructia combinatului de la Krivoirog si credeti ca au da gand sa ne dea bani pe gaze? Parca se vorbea de nus-ce criza energetica, de nevoia de a importa gaze de la rusi..

 6. Ukraina este si va fi unul dintre cei mai inversunati dusmani ai Romaniei ! De sa le oferim gaz acestor barbari ?De ce nu se pompeaza gaz in Moldova ,daca daca se doreste Unirea ,convingerea moldovenilor spre unire cu Romania ? De ce populatia Romaniei nu beneficiaza de gaz ieftin ? De ce zacamintele subsolului romanesc nu ne apartin ? De ce cu un pamant atat d bogat ,majoritatea cetatenilor romani sant printre cei mai saraci din Europa ? Daca tara este in pericol ,atacata, merita sa-mi risc viata pt a o apara ? Ce sa apar ? Bogatiile care nu-mi apartin ?Averile strainilor care storc pamantul romanesc ,averile imense ale politicienilor ,obtinute din jaful si distrugerea tarii ? Nu ! Orice conflict ,razboi ,va avea Romania ,nu va fi al meu ! Asa cum eu nu sant nimic pt tara ,de ce ar insemna ceva tara pt mine ? Patriotism ,constiinta ,datoria fata de patrie ,fata de strabuni si pamantul stramosesc ,etc cel putin pt mine si-au pierdut definitiv sensul si ,,farmecul”!

 7. Da, si sa multumeasca Ucrainei pentru ca, ce nu au reusit rusii sa … rusifice, incearca sa ”ucrainizeze Ucrania din cxe a mai ramas din populatia romaneasca luata cu japca cu tot cu pamantul romanesc de Rusia sovietica !!!.

 8. dupa 45 de ani de comunism, aveam 12 miliarde in conturi si inca vre-o 10miliarde de primit de la irak, cuba.. Iar toate resursele, terenurile agricole, bancile, fabricile, apartamentele, apartineau romaniei… Dupa nici 30 de ani de „libertate”, nu mai avem nimic. Toate resursele, terenurile agricole, toate fabricile, bancile sunt ale altora. Noi avem 100 miliarde datorie. Pana si apartamentele si casele sunt proprietatea bancilor. Iar ce e mai grav e ca populatia tanara e in scadere continua, majoritatea celor ramasi in tara fiind pensionari sau aproape pensionari… Trei sferturi din localitati, sunt terminate.. Dar romanii is asa de spalati pe creier incat sunt fericiti ca europenii si americanii is prietenii lor.. sincer, cu asa popor prost, ne meritam soarta..

 9. @dxx ‘ mda, asa este DAR, tu nu l-ai auzit pe Tariceanu care spunea ca Romania trebuie neaparat sa „intretina urmasii fostului rege Mihai I”, nu conteaza ca Romania are copii bolnavi de cancer pentru care parintii lor trebuie sa apeleze la ªmila publica – SMS de 2-3 euroª, altfel, acesti copii sunt ªcondamnati la moarte !”. Alti zeci de mi de copii care mananca o data sau de doua ori pe zi si traiesc intro mizerie crunta, aceasta si restul copiilor peste care cade tavanul scolilor, merg pe jos km intregi prin zapada, frig si ploaie pentru a ajunge la scoala, ACESTIA reprezinta viitoarea populatie a Romaniei, de care NU le pasa politicienilor romani in frunta cu Tariceanu si … ceilalti.

  • pAI PE ACESTI CRIMINALI NUMITI POLITICIENI CE II DOARE EI SI-AU UMFLAT CONTURIILE NEAMURIILE LA FEL IES DIN POLITICA BLINDATI SI AU ASIGURAT DUAPA UN LOCUSOR CALDUT LA STAT PE O LEAFA BUNICICA.

 10. Da, da, e o diferenta, Romania exporta pentru a umple buzunarele brduhanoase ale strainilor si … importa din buzunarele saracacioase ale romanilor ca tot sunt prosti si platesc indirerent cat ii pun politicienii lor sa plateasca.

 11. Aparent o sa castigam un ban in plus din petrolul de la Marea Neagra. Dar trebuie sa fim constienti ca o sa pierdem ceva mult mai pretios: turismul de la Marea Neagra. Exploatarile marine pe scara larga nu sunt compatibile cu turismul, il distrug. Cine se indoieste sa faca o vizita in Golful Mexic sa vada ce au facut americanii acolo. In goana dupa profit, Golful Mexic a ajuns un dezastru ecologic permanent. Nu vrea nimeni sa faca plaja la umbra sondelor si in miros de gaz. Asa ca ar trebui sa punem in balanta atat castigurile cat si pierderile.

  • NU O SA CASTIGI NIMIC PT CA NU AI CUM.TARA NU VA MAI APARTINE.CASTIGUL MERGE LA OMV,EXXON….VOI PRAFUL DE PE TOBA.PLUS REDEVENTELE PE CARE LE AVETI LA NIVEL DE TARI DIN LUMEA TREIA

 12. Acum intelegeti de ce banditii tradatori curvele stapaniilor tarii clanul sionist au dat resursele si tara ‘Sa poata fi folosita si ca sursa de imbogatire si folosita impotriva Rusiei pe care voor cu orice pret sa puna labele lor criminale.Sa o stoarca si pe ea ca pe Romania si sa o foloseasca si pe ea impotriva Chinei.Daca un pun mana pe aceste doua tari intr.-un viitor marele terorist mundial USA va colapsa.Iar ei care au pus mana pe USA si folosesc aceasta tara in scopuriile lor un o sa mai poata continua planul los diavolesc antihristic si impotriva goimiilor.Gazul pt populatie se va scumpii pt ca cineva trebuie sa plateasca gazul nazistiilor Ukrii ca ei is in FALIMENT.

 13. Mai scriitorasule de articol.De Exxon ai auzit e amerloc De OMV ai auzit e Austriac.Sau un vrei sa superi stapanii Romaniei?Romania un va produce nimic inca un ai inteles ca tara un mai este a TA si ce un e al tau un poate produce pt tine.Ce mama naibii tot beti ati ramas dupa 28 de ani de la lovitura de stat?

 14. Se pare ca Romania isi poate asigura consumul de gaze pe cel mult 10-12 ani ! Ce avem de exportat ? N.B. S-a uitat ca Rusia taia mereu gazele exportate Ucrainei din cauza ca aceasta tara este rau platnic ? Chiar s-a uitat ?

 15. Mda marele client Ocarinean. Care are un mic defect : plateste greu, cu mare inatrzxiere, plateste partioal si mai si fura din conducta!!! Pardon 2 defecte – rau platnic si hot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*