Românii, campioni în Europa la fumat

Cei mai mulți fumători din Europa sunt românii și bulgarii, raportat la populație. În țările din sud-estul Europei se află cele mai multe persoane care fumează, în timp ce statele vestice au rate mai scăzute.  

Nivelul de dezvoltare al societății și gradul de educație a populației sunt în strânsă legătură cu tentația oamenilor de a deveni dependenți de țigări, după cum a declarat Daniel Pryor, coordonator de programe la „Adam Smith” Institute. Statele bogate din Uniunea Europeană au sisteme eficiente de reglementare a acestui domeniu, iar populația înțelege mai bine riscurile pe care le are fumatul asupra sănătății. Un exemplu în acest sens este Marea Britanie, unde majoritatea fumătorilor știu că acest obicei poate provoca atât apariția cancerului, dar și altor afecțiuni cronice.

Un studiu efectuat în România, anul trecut, de Compania Mercury Resurces arăta un fapt oarecum paradoxal. Deși o treime dintre români sunt fumători, mai mult de jumătate dintre aceștia susțin interzicerea fumatului în locurile publice. 33% dintre români fumează, au între 26 și 35 de ani, venituri peste medie și locuiesc în mediul urban. 66% dintre aceștia sunt de acord să se fumeze doar în spații special amenajate.

La polul opus se află Suedia, unde numărul de fumători a scăzut semnificativ în ultimii ani ca urmare a folosirii produsului “Snus”. Este vorba despre saci mici de tutun umed situați sub buza superioară. Aceștia nu doar că au înlocuit treptat țigările dar au determinat persoanele care i-au folosit să renunțe definitiv la fumat. Săculeții „Snus” sunt considerați de 90 de ori mai siguri decât țigările. 

Studiile arată că și țigaretele electronice sunt cu 95% mai sănătoase decât cele clasice. Numai în Regatul Unit există în prezent circa 3 milioane de oameni care le folosesc. Cu toate astea, doar 11% dintre britanici știu aceste dispozitive încălzesc tutunul, fără să-l ardă și doar 5% dintre persoanele care lucrează în acest domeniu ar recomanda țigările electronice clienților lor. În Marea Britanie, circa 80.000 de persoane mor anual ca urmare a diverselor afecțiuni declanșate de fumat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

2 Comentarii

  1. ” Studiile arată că și țigaretele electronice sunt cu 95% mai sănătoase decât cele clasice. Numai în Regatul Unit există în prezent circa 3 milioane de oameni care le folosesc „. La fel e si cu vibratoarele, gonflabilele si alte surogate. Ioropenii evoluati se fac ca fac. Domnu` Rares, mai lasati ” studiile ” elaborate de occidentali! Si vesticii fumeaza si beau, dar se lauda ca nu.

  2. Nu vedeti bulangiilor,ca aceste statistici sunt cusute cu ata alba?La alcoolici „nr 1 in lume”,la fumatori nr 1 in Europa,la romi,cei mai multi din Europa,la cancere nr 1 in Europa,etc !Dar nu spuneti ca Romania este cu adevarat nr 1 in lume la proprietari de case, 97% ,dupa noi e Singapore cu 90% si altii Germania 50%,SUA 60% Franta la coada vacii!Nu spuneti ca Romania este o putere in IT( a treia la viteza 4G),ca Romania trimite medici in toata Europa,ca Parlamentul are pentru birouri 365.000 mp in timp ce Pentagonul are 340.000 mp,ca suntem a 15 tara in lume in lungimea retelei de cai ferate ,etc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.