Românii dau peste un miliard de euro pe mâncarea altora

Comerțul extern cu produse agro-alimentare consemnează un deficit de 1,14 miliarde de euro în primele opt luni ale anului, conform unei informări prezentate de Ministerul Agriculturii. În urma analizării datelor statistice transmise de către Institutul Național de Statistică privind comerțul internațional cu produse agroalimentare (intra și extracomunitar al României) – sintetic, perioada ianuarie – august 2019, se constată că aceasta prezintă caracteristici similare perioadelor anilor anteriori. Astfel, se înregistrează aceleași deficite comerciale la carne și organe comestibile, lapte și produse lactate, legume și fructe, preparate pe bază de cereale. De asemenea, se înregistrează excedente comerciale, conform tradiției ultimilor ani, la exportul de cereale, animale vii, semințe și fructe oleaginoase.

După analizarea cifrelor prezentate în balanță, conducerea Ministerului Agriculturii și-a fixat ca obiectiv elaborarea de strategii și politici specifice fiecărei grupe de produse agroalimentare unde au fost înregistrate deficite mari. Astfel, la pozițiile unde s-a constatat lipsa unităților de procesare a materiilor prime, factorii de decizie din minister au identificat ca soluții de echilibrare monitorizarea atentă a investițiilor care se vor realiza din fonduri europene nerambursabile. Investițiile în dezvoltarea capacității de procesare a materiilor prime agricole vor avea ca scop creșterea valorii adăugate a acestora.

La pozițiile unde s-au înregistrat deficite comerciale, cum ar fi legumele, conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a decis continuarea acordării ajutorului de minimis pentru cultivarea tomatelor în spații protejate în vederea asigurării pieței din România cu tomate produse în România pe o perioadă cât mai lungă a anului. La fructe, se va avea în vedere monitorizarea și informarea pe o scară mai largă a producătorilor în vederea accesării fondurilor europene destinate reconversiei pomicole derulate prin PNDR 2014-2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4308 Articole
Author

9 Comentarii

 1. Pierderea asta de bani in comertul exterior tine tot de buna organizare a statului!Recolte,legume, fructe, se strica pe camp si in livezi,taranii nu au cui vinde, iar smecherii aduc din import!Multumim Daea ,multumim PSD!

 2. @golu
  Pierdeea se datoreaza alogenilor care au ocupat institutiile statului ca lupii la oi prin minciuna si viclenie si care decid in numele nostru dar impotriva noastra, prin protectia si privilegiile acordate multinationalelor si corporatiilor !
  E foarte simplu de inteles, pentru orice om de buna credinta si care nu e alogen sau spalat pe creier cu „valori” occidentale !

 3. ce ştie proştii ce e bun? românii e proşti, că ce e bun e în România, da proştii de-aia e proşti. că mănâncă resturile altora pe miliarde…

 4. Dar ii batem pe toti cu produse de inalta tehnicitate precum bușteni,fier vechi,balast.

 5. Asa este ! Dar, de ce se aduc produse de cea mai proasta calitate ? Legume si fructe imposibile , pepeni fara gustul si aroma specifica , cartofi porcesti ,rosii, citrice, nu mai vorbim , carne si produse din carne, etc. Traim intr-o tara mizerabila , unde suntem obligati (neavand altceva de ales) , sa mancam ceia ce nici animalele nu mananca ! Si nu este nimeni vinovat in Romania , ca am ajuns sa mancam ceia ce nimeni in Europa nu mananca ? Alo , Iohannis , Orban , institutii lenese, nepasatoare si adormite din tara asta, de ce va bateti joc de noi ? Ce rau v-am facut. Traiti , doar, pe spatele nostru ! Faceti ceva pentru asta ! Nu va crapa obrazul de rusine cand semnati statele de salarii ?

 6. De 30 de ani tara se scufunda si tu no -Name esti CONVINS ca problemele se vor rezolva foarte curand ?!!?
  No name NO BRAIN.

 7. Am auzit in ziare ca romanii arunca la tomberoane circa un miliard de tone de produse agroalimentare,ceafa la gratar,mititei,ciorba de potroace si de stevie,rabdari prajite,nui normal,luatz masuri dure.STOPATZ!

 8. Am incasat SUPTVENTIE LA ROSII 1000 de euroi pe 1 tona rosii,din impozitele prostilor,Vand ca roman-romm in peatza rosia putreda cu 6 lei .pe prosty in cuosta final 10 lei. cu banii astia prostul poate sa ia cele mai bune rosii cherry italienesti cu 10 lei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.