Deși imaginea clasică despre românii care locuiesc în sate este că aceștia sunt cumva anacronici, rămânând în urmă cu mersul lumii, noile studii relevă exact contrariul. Cu toate că multe dintre comunele și satele românești par cumva încremenite în spațiu și timp, simțindu-ne uneori teleportați cu zeci de ani în urmă atunci când le străbatem, locuitorii lor sunt însă conectați la realitatea actuală.
Consumatorii din mediul rural de astăzi au în medie 41 de ani, 68% sunt angajați, 73% sunt căsătoriți, 46% au mașină, 63% dețin un smartphone, iar 70% și-au deschis un cont la bancă, arată un studiu realizat de firma de consultanță Nielsen.
Rezultatele sondajului relevă că, de fapt, mediul rural românesc este în prezent insuficient exploatat. Și asta în pofida faptului că 68% din locuitori muncesc și își pot acoperi cheltuielile administrative, iar stilul lor de viață și comportamentul de consum fiind similar cu cel al salariaților din mediul urban. Locuitorii de la sate merg la cumpărători în medie de 3 ori pe săptămînă, în special tinerii.
Contrar ideii că persoanele care trăiesc în mediul rural au ca principală sursă de venit agricultura, doar 1 din 5 își câștigă existența din ceea ce produce în ograda proprie, majoritatea celor care au răspuns studiului trăind din salariu ori pensie. 70% din localnici își fac aprovizionarea dintr-un supermarket, 66% din cumpărături fiind alimente. Ei cumpără mai ales pâine, țigări, bere, apă și chiar gumă de mestecat!
„România rurală, cu peste 10 mii de sate și 9 milioane de locuitori, are un potențial de dezvoltare insuficient explorat. 68% din populația activă are venituri decente din salarii, care îi acoperă necesitățile lunare și îi permit și unele cheltuieli adiționale”, este concluzia sondajului, efectuat pe un eșantion de 1.000 de locuitori din sate și comune, alcătuit din femei și bărbați cu vârste între 18 și 65 de ani.
Trebuie remarcat ca in multe sate (chiar si in judetul Teleorman !)se remarca o revigorare a infrastructurii ( sosele, retea de apa, s.a.m.d. ) iar multi acceseaza fonduri europene pentru cresterea albinelor, animale, isi dechid firme pentru constructii, reparatii de case, iar multi fii si fiice ale satelor muncesc in Lumea asta cam prost facuta si aduc bani cu care isi construiesc gospodarii in locul caselor parintesti darapanate de trecerea timpului, cumpara pamant … ! Sa auzim si de mai bine !
Din pacate, multi dintre ei nu s-au conectat la educatia si civilizatia urbana. Au adus mitocania si grobianismul la nivel de ” modus vivendi „. Cei barani inca mai au pudoare, dar tineretul rural se manifesta ca picat din copac.