Românii pleacă în vacanțe în ciuda scumpirilor

Românii pleacă în vacanțe în ciuda scumpirilor. Anul 2022 a adus un val de scumpiri în toate industriile, iar românii resimt acest lucru pe toate planurile, inclusiv în ceea ce privește vacanțele și călătoriile. Cu toate acestea, românii din mediul urban nu renunță la concedii, ci caută să își ajusteze bugetul și să își ofere momente de relaxare, în țară sau în străinătate, o arată cel mai recent studiu iSense Solutions.

79% dintre românii din mediul urban utilizatori de internet au cel puțin o vacanță planificată pentru anul în curs, în ușoară scădere față de anul trecut (83% aveau o vacanță planificată în mai 2021). Dintre cei care vor merge anul acesta în vacanță, 37% vor pleca pe litoralul românesc, 34% la munte în România, 31% în afara țării (un procent în creștere față de anul trecut, când doar 23% intenționau să plece în concediu în afara hotarelor din cauza pandemiei) și 19% într-o altă locație din țară, precum Delta Dunării sau stațiunile balneare.

Pentru cei care aleg să își petreacă vacanța de vară în afara României, cea mai frecventă destinație de vacanță rămâne ca și anul trecut, Grecia (32% în 2022, 42% în 2021), urmată de Bulgaria (19% în 2022, 20% în 2021), Italia (20% în 2022, 13% în 2021), Spania (12% în 2022, 18% în 2021) și Turcia (12% atât în 2022, cât și în 2021).

De asemenea, dintre cei care plănuiesc vacanța în străinătate 64% (față de 68% anul precedent) declară că își achiziționeză și asigurări de călătorie. Cel mai comun tip de asigurare pe care aceștia îl vor cumpăra va fi asigurarea simplă de sănătate (42%), urmată de cea all inclusive (medicală, storno, COVID) în procent de 25% (față de 33% în 2021) și de cea storno (9%).

Ca mijloc de transport către destinațiile de vacanță, cel mai utilizat este mașina, în scădere însă față de anul trecut datorită creșterii prețurilor la combustibil (71% în 2022, 82% în 2021), urmată de avion (25% în 2022, 22% în 2021) și tren (18% în 2022, 16% în 2021).

Deși anul acesta nu mai sunt restricții de călătorie, românii din mediul urban s-au obișnuit să rămână precauți. 64% dintre aceștia afirmă că vor pleca în concediu doar cu familia restrânsă (57% în 2021), 13% vor pleca cu familia și câțiva prieteni (21% în 2021), iar 11% cu un grup de maximum 5 prieteni (13% în 2021).

Românii sunt mai atenți cu cheltuielile. În 2022, 45% dintre românii din mediul urban vor achiziționa doar cazare (față de 38% în anul precedent), 28% vor alege cazare cu mic dejun (34% în 2021), iar 23% vor achiziționa pachete all inclusive (față de 26% în 2021). Pachetele de tip demipensiune, care includ cazarea, micul dejun și cina, vor fi alese de 17% dintre călători, față de 16% în 2021.

Aproape 5 din 10 români din mediul urban se vor caza la un hotel (48%, față de 54% în 2021), iar 4 din 10 vor sta la o pensiune (față de 52% în 2021). Apartamentele private, de tip Airbnb, vor fi alese de 22% dintre români (față de 21% anul trecut), urmând ca 13% să se cazeze la prieteni sau rude (față de 9% în 2021). 5% vor sta la cort, 2% în rulota și 1% în glamping, la fel ca și anul precedent.

Suma alocată per persoană concediilor, indiferent de destinație, de către românii din mediul urban utilizatori de internet a scăzut față de anul precedent, suma medie alocată per persoană pentru concediile din 2022 fiind de 3179 lei, față de 3308 în 2021.

21% dintre românii din mediul urban nu intenționează să plece în concediu în 2022. Pentru aceștia, motivele s-au schimbat comparativ cu anul trecut. Dacă în 2021 un motiv important erau temerile legate de pandemia de COVID (43% dintre cei care nu au plecat în 2021 au invocat pandemia, 7% în 2022), anul acesta motivul principal ține de latura financiară (75% afirmând că acesta este motivul pentru care nu vor pleca în concediu, în creștere față de 47% în anul precedent). 32% dintre românii care nu vor pleca anul acesta în concediu vor utiliza banii pentru vacanță în alt scop, iar pe 11% dintre români starea de sănătate îi oprește din a face călătorii.

57% dintre românii din mediul urban preferă să aloce un buget limitat per vacanță, dar să plece în mai multe weekenduri, pe când 43% preferă să aloce tot bugetul unei singure vacanțe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Poate ca isi aranjeaza si stabilitatea pentru perioada in caz de razbel ruso-ukraineano-extins, mai stii?! Nu pleaca mentinutul sarantoc in vacanta scumpa, sub nicio forma.

  2. Mai stați și pe acasă! Va mănâncă în partea dorsala sa vizitați Turcia și Egiptul. Daca nu o să veniți cu chiloții rupți de rechini și de dolar, sa nu-mi spuneți mie Citu!

  3. numarul persoanelor din mediul urban? teoretic sunt aprox. 50% din populatie, deci 8-9 milioane, chiar 6,4 milioane si-au luat vacante? Este bine asta inseamna ca oamenii inca pot si spera…pt intern putem sa intelegem ca aprox. 1,3 milioane sunt bughetarii care au vouchere de vacanta, dar si din mediul privat pt ca si ei pot acorda…Lipseste Egiptul din statistica, unde unele se pozeaza ”pline”…

  4. Problema este veche si arhicunoscuta dar nimeni nu arata adevarata cauza.
    In Dobrogea, machidonii au pus mana pe majoritatea hotelurilor si cam pe toate restaurantele.
    In plus Apele, cele ce concesioneaza plajele si luciul de apa, sunt in mana lor.
    Asa, ca de cate ori veniti la mare, veniti in batatura makidonilor.

  5. crezi ca este asa greu sa adunti intr-un an 500-600 de euro sau sa-i iei cu imprumut daca iti doresti o vacanta? M-ati facut curios, invocand ”sarantocii”, asa ca am cautat pt Egip 7 nopti 450-550 euro…Nu toata Romania are salariul minim, daca ai urmari statisticile salariul mediu este de 6095 lei brut/3565 lei net…deci unii poate cateva milioane au 3565 lei/luna sau mai mult deci a economisi pt un vis 100 de euro mai mult luni este posibil…nu o luat ca toata Romania pleaca in vacata, doar sute de mii sau poate 1-2 milioane, articolul se vrea o analiza a saraciei ascunde o incurajare/publicitate, pt ca de fapt nu sunt chiar asa de multi, mai ales ca-s probleme cu zborurile si Covid…au fost comentarii ca: la Mamaia este cam pustiu si zgomot de santier…in Romania sunt cateva sute de mii de profesori, de cadre medicale atat la stat cat si privat si aprox o suta de mii angajati in supermarketuri, unii cu functii, mai sunt in banci, in justitie, etc. chiar si printre pensionari unii ca d-na Tatoiu nu-s chiar fara posibilitati…

  6. Ce fac romanii cand raman fara bani ? Mai schimba o hartie de 500 de euro.

  7. Saraci,bolnavi,infometati,rupti in fund ca Cristoiu(iertati cacofonia) iaca romanii aleg hotelurile de 4-5 stele grecesti si o taie in vacante de neuitat ,Mamaia aka Europa Mall,e pustie
    A ramas media,presa ‘independenta’,sobolanii facebook si alti pigmy sa comenteze si sa injure UE,NATO,SUA,Ucraina, si ce le mai vine la gura, spre slava tovarasului Putzi ot Kremlin

  8. Bugetarii pleaca cel mai des in vacante iar pensionarii speciali nu servesc decat croaziere de lux. Rasfatatii sistemului jegos pleaca in vacante. Si ei vor ca romanii care lucreaza in strainatate sa vina sa le apere dosurile sulfuroase. Siktir. Sa si plateasca armate private din pensiile si salariile speciale. Adica sa vina romanul care munceste din greu sa apere niste paraziti. Sa vina copii nostri si sa apere averea beizadelei lui Ioan Rus de la Cluj, beizadeaua fiind de mult plecata in locuri sigur in caz de ceva.

  9. Pana in Grecia din Romania nu este nevoie de avion ca pentru francezi, germani, olandezi de exemplu. Intr-o se poate ajunge cu masina personala la o calatorie de o sapatamana se merita. Nici Turcia nu este mult mai departe.
    Nu scumpirea ingrasemintelor va fi problmea, faptul ca nu se gasesc usor materialele de constructii si asa scumpe. Sau nu se mai gasesc deloc. Chiriile in geneal o vor lua in sus. Scumpirile la imprumuturile in banci sau la creditele deja facute in 2023. Banii de vacanta in 2022 doar o parte din cheltielile marite la sfarsitul anului.
    La fel de prost cum functioneaza turismul este si guvernul. Turismul cu acelasi practici de ani de zile a gasit frarieri si existand optiuni mai decente nu foarte departe s-a apelat la ele. Cu schimbarea politicilor guvernului s-ar putea sa fie nevoie de schimbat tzara. Taxe ajung la buget ce face guvernul inclusiv cu imprumuturulile de afara, numai si mumai guvenul stie pe ce au tocat.
    Ce usor ii gaseste ANAF pe cei care nu si-au declarat veniturile, pe ce-au tocat liberalii si Citu banii nu se poate. Pe ei nu se vad, ii vad pe altii.

  10. …fiindcă nu există alții care să cîștige banii atît dă ușor ca ei!
    Mulți NU că nu fack nimic, da’ mai sunt șî rugați să stea în pat cît timp cîștigă (vă amintiți înregistrărili cu șuolduovianu’ Apostu dă la Cluj, înlocuitoru’ temporar a’ sekurelului Boc la Primărie: „pentru mai puțîn dă 20000 dă coco nici nu mă dau-jos dîn pat!”… Ce e ciudat e că NU mai apar astfel dă înregistrări dă anchetă, dă cîțiva ani încoa’!).
    Iar singurii care muncesc îs șoferii dă TIR (că ăsta e Statu’ iEșuat Rrr’: o țară dă șoferi șî
    https://www.insideover.com/society/how-romania-became-europes-sex-trafficking-factory.html
    prostituate)….[Rrrromburak]

  11. Pai pe toate hotelurile de pe litoral au mana machidonii care miroase a oaie! De Daea pleacă români mai la sud!

  12. Dacă ai un copil și nu il duci măcar 3-4 zile in vacanță de ce dracu l-aș mai ține la școală ? Să vina un Bou care se semnează RC hai sictir de securist împuțit da mă duc cu gândul că poate îmi pierd casa dacă cresc ratele dar nu-mi permit ca tata să nu mă bucur de atmosfera de vacanță data de familia mea …. dacă de la 1200 lei ajunge rata la 2500 (acum e 1750) dacă tot pierd casa macar cu 1200 de euro știu ca un an din viață l-am câștigat mai ales că nu dau doi bani pe niște securiști jurnaliști penibili hai sictir scârbelor

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.