Românii şi corupţia din hipermarketuri

Nu sunt un admirator al hiper şi supermarketurilor. Dimpotrivă! Nu-mi plac pentru că au distrus micul comerţ din România şi se poartă dispreţuitor cu micii producători. N-am încotro şi le folosesc atît cît am nevoie, dispreţuind publicitatea agresivă şi primitivă pe care şi-o fac peste tot. Nu pot să-i iert nici pe primarii care au dat autorizaţii de construcţie în buricul oraşelor, punînd umărul la greu la mutilarea urbanistică şi la creşterea aglomeraţiei şi a traficului. Sigur, primarii şi urbaniştii n-au semnat dezinteresaţi şi din naivitate! Probabil că nimeni n-o să-i mai ia la întrebări pentru dezastrul urbanistic creat, mai ales în marile oraşe. Dar, asta este o altă problemă pentru un alt subiect de presă.
Cea mai mare parte a reţelelor de hipermarket sunt conduse de români. Ici-colo, a rămas cîte un expat care, cel mai adesea, a fost românizat. Adică a învăţat şmecheriile româneşti. Nu este prima dată cînd aud despre practicile şi metehnele pe care le voi descrie mai jos. La urechea mea de jurnalist au ajuns nenumărate poveşti despre felul în care se fac afacerile cu aceşti coloşi comerciali, conduşi cu rigurozitate de la distanţă şi după toate tehnicile de expatriere a profitului. Am aflat de nenumărate învîrteli. De la procentul pentru kow-how, la preţurile umflate deduse pentru expunerea pe raft, de la preţul de achiziţie al terenului pe care urmează să fie construită clădirea, pînă la nivelul umflat al chiriei pentru folosirea unui spaţiu.

De-a lungul anilor, tînăra generaţie de lucrători în multinaţionalele de această natură a introdus în funcţiune tehnicile româneşti de ciugulit comisioane şi de luat şpagă. De regulă, cei care practică aceste găinării sau treceri subtile pe lîngă lege sunt lăsaţi în pace. Hipermarketurile sunt lăsate în plata Domnului şi de ANAF, şi de procurori, fiind, de departe, cei mai fidele colectoare de TVA din toată piaţa românească. Sunt singurii agenţi comerciali care predau TVA cu rigurozitate la finanţe româneşti.

Altceva s-a dezvoltat în interiorul acestui mecanism transnaţional şi atît de important pentru economia României. Începe să devină imposibil să dezvolţi o relaţie comercială cu cele mai multe dintre ele. Dacă ai de oferit un produs, un serviciu sau o utilitate, nu poţi să intri în legătură cu cineva şi să faci o ofertă. Tot felul de oameni cu putere de decizie din aceste reţele îşi folosesc puterea de a decide şi competenţa de a evalua pentru a încasa un comision. Au construit un zid de apărare în jurul lor şi au lăsat fiecare cîte o portiţă. Am întîlnit prea mulţi oameni plimbaţi de la Ana la Caiafa ca să poată face o ofertă sau să dezvolte o relaţie contractuală cu aceste reţele comerciale ca să nu mă prind. De fiecare dată, s-au izbit de un zid de care n-au putut trece decît cu ajutorul intermediarilor. Mai pe scurt. Oamenii de decizie din tot soiul de multinaţionale care operează în România sunt reprezentaţi de tot felul de intermediari din exteriorul companiei. Un client trebuie să găsească un asemenea interlop care te poate duce la decident, încasează o sumă, îţi spune şi care este preţul pe care trebuie să-l plăteşti mai departe şi te ajută să îţi rezolvi problema. Adică să îţi fie acceptată oferta, cumpărat terenul, contractat serviciul sau acceptat produsul.

Ne aflăm în faţa unei noi tehnici de corupţie de tip românesc, despre care, cel mai adesea, proprietarii din străinătate nu ştiu nimic. Este o corupţie mai mică decît cea invocată de politicieni (sumele nu concurează, nici pe departe, pe cele cercetate de DNA), dar practicată exact de cei care alcătuiesc publicul Rezist şi urlă împotriva corupţiei.

Politicienii ignoră această mafie, procurorii şi Poliţia, la fel. Singurii care suportă presiunea fenomenului sunt micii producători autohtoni şi furnizorii de servicii, vămuiţi toţi de compatrioţii lor tineri şi principiali dar care nu se dau în lături să facă un ban în plus pe seama accesului la aproape orice contract cu firmele pentru care lucrează.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 32

24 de Comentarii

  1. Stimate D-le Cornel Nistorescu, nu cadeti in pacatul de a crede ca romanii au inventat coruptia, genul acesta de proceduri se desfasoara absolut peste tot (in tarile civilizate, acolo unde nu se foloseste forta bruta), nu am inventat noi si nici nu s-au „romanizat” managerii expati…ce este insa trist este exact aspectul pe care il scoateti in evidenta, anume faptul ca dupa opinia clasei politice actuale, dar si a celor care au statul de drept in gura de dimineata pana seara, aceasta nu e coruptie…adica daca nu sunt politicieni de eliminat, faultat, corectat..etc…nu e coruptie. Acest lucru e vizibil si la politicienii si exaltatii fani USR…ei practica in masa aceste obiceiuri, cu convingerea ca sunt absolut normale

  2. Arta este de a te plia pe „lege” ! Mai bine zis pe slăbiciunea legii/ -lor ! Asta este „arta” celor mari, celor care, aparent respectând legea, fac bani multi, foarte multi și pozează în „fete mari și devreme acasă” ! Sigur, fara îndoiala, ceva – ceva ajunge și pe la primari, pe la protecția consumatorilor, pe la partide etc. Asta e, toată lumea să trăiască bine, nu ?!?!? Iar noua ne place … Sau suntem prosti ?

  3. în 24.10.2016 postam:
    …Singurele investitii care produc profit urias, dar nu pentru statul roman, sunt investitiile in retail (moluri, supermarketuri, farmacii etc) , adica in consum nesustinut de productia interna, ci de import. Statul a facut o intelegere cu marii retaileri, in sensul ca acestia colecteaza tva-ul, profiturile lor fiind externalizate .
    La toate astea se adaugă ce-a zis d-l Nistorescu…

    • In America daca unul vrea sa-si construiasca magaoaia in zona centrala, este obligat sa-si faca parcarea corespunzatoare (nu la misto) ori sub cladire ori deasupra. Altfel merge la marginea orasului.

  4. Păi dacă micii producători nu ar fi vândut pe piața liberă smântână îngrășată cu făină, ouă de sub cloșcă, legume și fructe cântărite cu minus, azi ar fi avut o piață de desfacere. Dealtfel nici acum nu se pot asocia pentru că-și cunosc metehnele și nu au încredere unul în celălalt. Sincer, nu cred că are vreo vină cel care exploatează aceste slăbiciuni.

  5. Mergeti la magazinele Dragonul shop si in general magazinele chinezesti din tara, sa vedeti ce bine vorbesc limba romana, mai bine ca multi perindati in politica si guverne! Cumparati 1-2 obiecte si observati ca nu se elibereaza bonul de casa chiar daca il ceri! De ce? Cumva traim intre granitele „paradisuri.ro”? Am convingerea ca nu platesc nimic la bugetul localitatii unde isi desfasoara activitatea, dar contribuie la ingrasarea buzunarelor marilor capi,da, posibil marii capi care sustin cresterea varstei de pensionare

  6. In decursul a 8-10 ani mi sa intamplat ca m de tot atatea ori sa constat ca pretul de la casa e mai mare decat cel de la raft. Niciodata mai mic. De fiecare data au invocat neatentia angajatilor. I-as fi crezut daca macar o singura data pretul de la casa ar fi fost mai mic, dar nu s-a intamplat.

  7. INTREG Sistemul Capitalist din TOATA Lumea este PUTRED si ANTI-Uman.
    Pentru ca este pentru BAN_In_SINE, NU pentru OM.

    ACEASTA Structura Interna a ACESTUI Sistem Dracesc CREEAZA Saracie GENERALIZATA si atunci, Omul ca sa traiasca ACUM, NU Canva intr-un Viitor care NU va veni NICICAND, FURA !

    TOTI, de Sus pana Jos.
    Rezultatul se vede.

    ACEST Sistem s-a agregat DIN MERS, de Secole si a fost SDOPTAT cu Mare Pricepere de Ucenicii lu’ Dreacuu’.

    ACEST Sistem favorizeaza FIARELE Umanoide si – daca NU este corectat – va duce INEXORABIL al HOLOCAUST Adevarat si Universal.
    NU poti sa te joci cu Dreacul si sa scapi Scopului Intuinecimii Sale.

    UNII cred ca daca SE DAU AI LU’ DREACUU”, vor scapa …
    NU, Ala are Scopurile LUI …

    SINGURA Corectie posibila este CONTRULUL Statului asupra Capitalului.
    CEVA se face in China.

    NU stiu daca Partidul „COMUNIST” va reusi sa scape Capitalului …
    DEOCAMDATA a reusit si SE VEDE.

    Mai trebuie lucrat la OMENIE …
    O Solutie POSIBILA ar fi Crestinarea ORTODOXA a Chinei.

    AIA CATOLICA :

    – are Prea DESTUL de Multi Infiltrati SUCCESIV si in Valuri PROASPETE gandite cu multi ani inainte, printre CARDINALI, incepand cu „Sfantul” PAVEL …

    – asculta de UN PAPA, ceea ce China NU poate admite, fiind EXTERIOR Chinei …

    Iata o IDEE pentru Capii Bisericio ORTODOXE Romane.

    Ar SI POLITICA Inalta.
    Ar fi SI MISIONARISM Crestin benefic SI Chinei, SI Romaniei …

    Prin Japonia parca, parca am auzit de asemene Succese de Misionarism Romania.

  8. Ne-ne…au trecut 30 de ani si tot nu s-a inteles ca ele,hipermarketurile,au nevoie de societati comerciale puternice(sau asociatii,cooperative…),care sa le livreze marfa faina,cat mai multa si la foc continuu !
    Ps. Sa luam exemplu secuiilor care cu ceva banutzi de la UE dar cu o buna organizare sunt prezenti de ani de zile la un supermarket din Capitala cu cartofi selectionati,spalati,cantariti si pusi la plase.
    Un alt exemplu de reusita este varza murata,,in tipla”intitulata pompos ,,PUTINA S…”!
    Or mai fi si alte produse romanesti de top…

  9. Coruptie este peste tot; sa vedeti in cimitire…te infiori, te jecmanesc pe fata,si nu avem incotro pentru ca nu poti ramane cu mortul in drum. A ajuns sa coste 10 000 lei o inmormantare simpla, fara fast.Asemenea lucruri ar trebui reglementate, acolo este o evaziune uriasa.

  10. Lipseste concurenta, unele piete mici au fost inchise, altele, mari, au fost lasate nemodernizate, conditiile privind igiena nu sunt respectate; comportamentul multor comercianti din piete este sub orice critica(fumeaza in timp ce le vand cumparatorilor salata, rosii, struguri, mere, marar sau patrunjel; expun marfa mai buna catre client, dar ii vand din cea de calitate mai proasta etc etc).

  11. Cu nostalgie imi amintesc anii de apus ai socialismului romanesc. Mergeam cu taica-meu la piata centrala pt aprovizionare. Acolo exista sectorul de stat si sectorul rezervat micilor producatori, al oamenilor de la sate. Era un exercitiu de socializare si de marketing omenos atunci cand abordam cate o tanti de la tara cu legume, fructe,pasari vii si incepeam procesul negocierii : intrebam de unde e, care e situatia in sat, cum a fost vremea, recolta, daca sunt fete de maritat frumoase…in fine participam la un act artistic de vanzare-cumparare , in care vanzatoarea/precupetul si cumparatorul (adica eu) cu buna voie se angajau, macar o data pe saptamana. Daca vanzatoarea/vanzatorul erau umani, sinceri si relationau in tonalitatea propusa incheiam targul, cumparam si speram sa fie multumit ca om al muncii taranesti. Daca nu avea umor, samanta de vorba , de sfat, renuntam la produse si cautam mai departe…In actualitatea capitalista din piete au cam disparut tarancile si producatorii, locurile lor fiind ocupate de intermediari cu cefe groase si tziganci ce aduc marfa din en-gros ca s-o vanda la piata en detail.rar mai intalnesc vreun « om de la tara ». In supermarketuri intru cu sila , obligat de lipsa de timp si de variante. Daca mai incerc sa glumesc pe seama unei situatii economice cu vreo angajata, casiera, nevasta-mea ma priveste mustrator; oricum la modul de exploatare perfectionat in Germania sau Franta al angajatilor, prea putini angajati ai hipermarketurilor mai au capacitatea sa raspunda natural sau sa glumeasca de vreo situatie, cu vreun cumparator… Traim inertial in vartejul apusului Europei, in amurgul culturii si civilizatiei crestine, in jungla capitalismului speculativ-extractiv si a consumatorismului propagat subliminal. Privim lumea inconjuratoare din masini, din mall-uri, din reclame, captivi shopping-ului narcotizant, aflati sub sevrajul mesajelor publicitare pt produse de care de fapt n-avem nevoie…

  12. Sigur, domnule Nistorescu, dumneavoastra puteti merge cu masina oricand la un super market, dar un batran pensionar ce sa faca? Sa mearga la un magazin de cartier, veti raspunde. El, bietul batran sa nu se bucure de paleta mult mai larga de produse, de oferte, de preturi mai mici, etc., sa ramana la aprozarele lui ceausescu transformate azi in buticuri. Ce gandire frumoasa.

  13. Foarte bine ca au aparut Supermarket-urile si Hipermarket-urile pentru ca m-am saturat sa-i intretin eu familia buticarului ruman care nu stie altceva decat sa se „descurce” ca sa se imbogateasca peste noapte.
    Ei … uite … prefer sa nu-i intretin eu familia si visele.
    Acelasi lucru il spun si despre taranul ruman care vrea sa faca intr-o zi de piata tot atatia bani cat face un Supermarket in aceeasi zi.

  14. Ca sunt ce mai corecti platitori de TVA? Vor fi, daca renunta la smecherii cu marfurile import!

  15. Domnule Nistorescu, exista o lege privind procentul 51% de produse romanesti care trebuie sa existe in hipermarketuri si care nu este respectata. Daca legea ar fi respectata si accesul producatorilor romani s-ar face fara spagi in hipermarketuri pentru ca acestea ar avea nevoie de cantitati mari de marfa romaneasca, crescand cererea creste si oferta si competivitatea. De vina sunt guvernele Dancila si Orban care nu au pus in executie aceasta lege.

  16. matale daca ai fi Kaufland sau carrefour ai face 100 de contracte ptr 100kg mere fiecare, sau un singur contract ptr 10.000 kg?

  17. lipsa concurentei din cauza concurentei neloiale( e plin de monopoluri private) si lipsa implicarii protectiei cumparatorului, acoperite de justitia romana, de bnr, de ASF. daca aceste doua parghii ar functiona am fi in rai . ar fi suficient macar sa functioneze justitia si sa condamne un monopol sau un comerciant fraudulos si totul ar putea fi totusi incetul cu incetul in ordine. in occident de abia asteapta un judecator sa prajeasca un monopol sau un comerciant fraudulos cu amenzi si daune de miliarde. la noi nu aplica nici sanctiunile impuse de instantele si organele din UE. justitia nu exista in Romania. intrebare: de ce nu exista justitie in Romania????? nu au salarii mari, nu au drepturi destule, nu au selectie ??????povestea cu multe procese e nereala, falsa e pentru prosti, chiar daca ar fi multe nu inseamna ca e mai usor sa dai solutii proaste , ci din contra la astea e mai mult de munca…..

  18. sunteti dle.Nistoreescu dintre puyini care vad drama celor de 400 Euro si pe carrev cei dela mulinationale, dela cei cu pensii de 10x ale celor de jos si sirul ar putea continua, acest ‘sustem’ este dus de etaj 2 din CC devenit Securitate sau chuar afost s-a deturnat revolutia din ;89 si apoi emanatii etc.au lucrat bine mersi, noi cei ede jos, poate la ulimele alegeri am inceput sa ne trezim, dar imediata reactie demonstreaza ca lupta va fu lungasu grea, avem multe foarte multe de invatat pentru a ajunge ca ny penalul sa reprezinte retinerea din noi ci MORALUL, iar aceasta nu vine decat prin lectia data de Daniel si Francisc dela Rugacineaa comunca si dezoltata in fiecare din noi in sufletele noastr, deci NOI sd MUMAI NOI trebe sa ne schimbam modul de-a gandi si actiona, in rest cit mai multi Nistoresti pentru a ne rreyi la REALITATEA ADEVARATA

  19. Domnule Nistorescu, proprietarii din strainatate ai hypermarket-urilor cunosc foarte bine practicile din Romania, insa le tolereaza si le incurajeaza fiindca iese banul!Va dau doua exemple cunoscute personal:inca de la deschiderea retelei Metro, trebuia sa dai spaga la seful de departament 5% din volumul de marfa contractat.Nu vorbesc de compartimentul de marfuri alimentare, unde spagile erau mai mari!Am si un exemplu mai recent!Reteaua PROFI a „externalizat” dezvoltarea retelei de magazine catre un interlop condamnat penal, sotul unei cunoscute avocate care apare des pe la televiziuni.Acest individ a luat in avans chiria pe 10 ani si face toate smecheriile legate de cumparat terenuri, construirea cu sau fara autorizatie, etc.

  20. Marile lanturi de magazine au venit de pe la inceputul anilor 2000. Acum de ce va plangeti. Se stia ca sunt lasate asa de toti politrucii din toate partidele. N-a zis niciunul ceva. Toti au tacut.A zis vreun candidat la presedentie ceva pe tema asta, nu prea. Fac ce vrea muschiul lor in Manelistan, si nimeni nu li se va opune in vreun fel. Se vede valoarea spagii care se invarte sau evaziunea fiscala.Firme straine se folosesc de coruptie sa-si mareasca profiturile profitand de permisivitatea autoritatilor.

    Ambasadele vorbesc de coruptie, atat timp cat coruptia ii include numai pe unii romani. Cand vine vorba de straini liniste de mormant.

  21. Dom-le, iar veniți cu prostii — dacă n-ar fi fost aceste hiper-super-marketuri, ne-ar fi omorît frații romîni cu prețurile. În Romînia se produce puțin, scump și prost. Eu urmăresc prețurile la carne și văd cum frații romîni își aliniază prețurile la cele din h-s-marketuri, de parcă afacerile lor ar fi în Germania, Polonia etc. Ar trebui sâ intre pe fir Oficiul Concurenței. Micii comercianți din colț, cărora le plîngeți de milă, vînd aceleași produse ca în h-s-marketuri, dar la prețuri mai mari și, uneori, de o calitate îndoielnică. La mine în oraș, aplaud doar această măsură a autorităților PD-L, PNL – Kaufland și Lidl, magazine de cartier, adicâ în fiecare cartier. Este formidabil cît ne ușurează viața.

  22. Civilizatie, secolul XX si.. in curand ma-ntorc la sapa, si-o dau dracului de mapa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.