Românii vor plăti pentru eventualul eșec al gazoductului BRUA

Investiția făcută de compania de stat Transgaz în conducta BRUA, care este menită să transporte gaze naturale din Azerbaidjan, via Turcia, spre centrul Europei, cu trecere prin Bulgaria, România, Ungaria și Austria, va fi suportată de toți consumatorii de gaze din România chiar dacă prin respectivul gazoduct ar putea să nu treacă nicio moleculă din cauza blocării proiectelor de extragere de gaze din Marea Neagră și/sau apariția unor alternative de transport în regiune, precum TurkStream.

“Sperăm ca acest an BRUA să fie finalizată, dar dacă nu am rezolvat cu extracția gazelor din Marea Neagră, mă gândesc ce vom transporta prin această conductă. Mai ales să se dezvoltă, la sud de no,i o altă conductă, din Turcia-Bulgaria spre Slovenia, Slovacia, Italia. Sper să avem gaze în conductă, sper să fie companii interedsate să transporte gaze, și să fie bani și din utilizarea acestei conducte. Transgaz va trebui să recupereze prin tarifele de transport aceste investiții, de anul viitor, sperăm să nu fie doar povara consumatorului român”, a declarat Maria Mânicuță, director din cadrul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, în cadrul conferinței pe teme energetice organizată de Focus Energetic. Recuperarea costurilor se va face într-o perioadă de 40 de ani. Prima parte a proiectului eeste estimată la 480 milioane euro, din care 180 milioane de euro reprezintă finanțare europeană.

BRUA, faza I, presupune construirea unui gazoduct care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia, pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Această lucrare trebuia să fie gata în 2019 dar s-a înaintat un nou termen în 2020.

Această conductă face parte dintr-o strategie a unor state europene de creștere a securității energetice în sensul măririi surselor de aprovizionare cu gaze naturale și eliminarea monopolului Gazprom. Prin BRUA ar trebui să fie transportat gaz ce vine din zona Mării Caspice și din proiectele care se dezvoltă în Marea Neagră. În acest moment, OMV Petrom și ExxonMobil nu au dat ca certă continuarea proiectului din perimetrul Neptun Deep din cauza unor condiții legislative care le pun piedici, cum ar fi legea offshore.

România își spune mari speranțe în acest proiect de transport gaze naturale însă în jurul ei interesele rusești crează alternative care ar putea genera mari probleme Bucureștiului. De exemplu, în nordul Europei s-a construit Nord Stream, conducta care duce gaz din Rusia în Germania, prin Marea Baltică. Prin sud, s-a dezvoltat TurkStream, varianta prin Marea Neagră, cu direcție spre Italia. Ungurii vor investi într-o conductă care va merge până în Serbia unde se va conecta de acest TurkStream, lăsând în offside BRUA. De asemenea, bulgarii vor să finanțeze Balkan Stream, un gazoduct ce reprezintă o prelungire a TurkStream.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Este doar un exemplu din sutele posibile. România şi românii au pierdut enorm, şi cuvântul nu este destul de puternic, de mai bine de 100 de ani datorită unui antirusism iraţional care a interferat greşit politica – favorabilă mai ales altora – în economie şi relaţiile bilaterale.

  2. PS 1 Nu este grotesc că deşi în medie peste 80% din consumul intern de gaze naturale este acoperit din resurse interne – incluzând cele depozitate – (câte din Statele UE sunt în această fericită situaţie?!) suntem departe de a plăti cel mai mic preţ pentru acestea, şi nu mă refer doar la preţul domestic, pentru că risipim banii pe investiţii greşit negociate politic şi întârziem reparaţiile majore interne????
    PS 2 România a plătit cel mai mare preţ pe gazele naturale importate din Rusia în primul trimestru din 2019, 26,89 euro /MWh, potrivit Raportului trimestrial privind piața al Directoratului General pentru Energie al Comisiei Europene (DG Energy).

  3. Ce tteaba are Azerbaigeanul cu BRUA?
    Si care BRUA? Ca dupa decizia din w017 a Unagriei a rams doar BRU!

  4. Este o mare greseala ,trebuie abandonat imediat proiectul daca nu vrem sa pierdem alte sute de milioane de euro.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.