Românului îi place să fie proprietar: Primul loc în UE

Anul trecut, 69% din populaţia Uniunii Europene trăia într-o locuinţă proprietate personală, în timp ce restul de 31% în locuinţe închiriate, românii reprezentând cel mai ridicat procent de proprietari de locuinţe din blocul comunitar, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Eurostat subliniază că, în majoritatea statelor, cu excepţia Germaniei, procentul celor care deţin locuinţa în care trăiesc este mai mare decât cel al chiriaşilor. În 2022, cel mai ridicat procent de proprietari de locuinţe s-a înregistrat în România (94,8% din populaţie trăia într-o locuinţă proprietate personală), Slovacia (93%), Croaţia (91%) şi Ungaria (90%). De asemenea, cel mai ridicat procent de chiriaşi se afla anul trecut în Germania (53%), Austria (49%) şi Danemarca (40%). În România, procentul este de 5,2%.

Mărimea spaţiului de locuit poate fi măsurată ca numărul mediu de camere per persoană: existau în medie anul trecut 1,6 camere per persoană în UE. În rândul statelor membre UE, cel mai mare număr se înregistra în Malta (2,3 camere per persoană), Luxemburg (2,2 camere per persoană), Belgia, Irlanda şi Ţările de Jos (toate cu 2,1 camere per persoană), la polul opus fiind Polonia, România şi Slovacia (toate cu 1,1 camere per persoană), Letonia şi Croaţia (ambele cu 1,2 camere per persoană).

Condiţiile de locuit de măsoară în mai multe moduri. Unul este dacă oamenii locuiesc în locuinţe aglomerate. În 2022, în UE 16,8% din populaţie locuia în astfel de locuinţe, faţă de un nivel de 19,1% în 2010. Cea mai ridicată rată de aglomerare se înregistra anul trecut în Letonia (41,7%), România (40,5%) şi Bulgaria (36,2%), iar cea mai scăzută în Cipru (2,2%), Malta (2,8%) şi Ţările de Jos (2,9%).

Opusul unei locuinţe aglomerate este o locuinţă sub-ocupată, prea mare pentru nevoile celor care locuiesc în ea. Cauza clasică a sub-ocupării sunt vârstnicii sau cuplurile care rămân în locuinţele lor după ce copii cresc şi pleacă de acasă. În 2022, în UE, o treime din populaţie (33,6%) trăia într-o locuinţă sub-ocupată, un procent care în mare parte a rămas stabil din 2010.

Anul trecut, cel mai ridicat procent de locuinţe sub-ocupate era în Malta (72,3%), Cipru (70,9%) şi Irlanda (67,3%), iar cel mai scăzut în România (7,3%), Letonia (9,4%) şi Grecia (11,3%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

13 Comentarii

  1. „În 2022: cel mai ridicat procent de proprietari de locuinţe s-a înregistrat în România 94,8%, cel mai ridicat procent de chiriaşi în Germania (53%), Austria (49%) şi Danemarca (40%).” Și vă mai mirați de ce sunteți dușmăniți. Când s-or inversa procentele veți fi iubiți de germani, austrieci, danezi plus de cei ce vă vor încasa chiria. Mult n-ar mai fi, se lucrează la asta.

  2. articol de cacao…ce vrea sa zica…
    ca e mai bine sa fii chirias decit propietar…sa fiel la casa autorului de articol
    ii doresc sa fie melc cu casa in spate toata viatza..ca asa e ‘trendi’ prin lume
    prin anii 2000 se acredita ideea ca e bine sa ai datorii…ca asa au totzi cei din west…
    la fel ca in 90…’investitzi in televizoare’…
    manipulari grosolane care tineaul la romanii spalatzi pe cap de comunism.

  3. S-a facut o statistica in legatura cu numarul locuintelor inchiriate pe baza de contract? In tarile din UE, contractul de inchiriere este obligatoriu, la noi merge si fara contract. Numarul migrantilor in tarile UE este imens, in Ro este nesemnificativ. Daca mai luam in calcul si preturile caselor care pornesc in provincie de la cateva sute de euro pe mp si ajung in Bucuresti la 1500 de euro pe mp, ajungi la concluzia ca iti poti cumpara o garsoniera, rata fiind suportabila pentru doi tineri cu serviciu fiind mai mica decat chiria iar uneori mai mica si decat factura nesimtita de la intretinere. Dar daca vindem apartamentul din Buzau si plecam in Amsterdam, cu banii luati in Romania pe un apartament cu doua camere platim 3 ani chirie pentru un apartament similar si am terminat banii. Concluzia-tot rupti in spate suntem.

  4. Românii sunt chiriași la bancă și figurează ca proprietari.Iar banca va”îndrepta” lucrurile, conform spuselor toașului secretar geeal, klaus schwab și a partidului black rock, pentru viitorul luminos al famigliei rothchild si&rochefeller.

  5. Hai că îmi place! Ați intrat in plasa nemernicilor care hăituiesc proprietarii din Romania! De fapt, ce cer cretinii bugetari de lux din Romania politica? Sa se anuleze dreptul de proprietate pentru a fi chiriași la acești excroci-bugetari de lux prin furt și escrocherii prin lege? Am mai scris ce se întâmplă în strainezia cu proprietățile! Au cumpărat terenuri marii moșieri vechi si in timp, au început să construiască clădiri pentru locuit, multi au intrat în asociația zonei sau cantonului cu aceste proprietăți și au început să închirieze cetățenilor! In Romania, proprietatea a fost și rămâne un stil de viață, după o viață muncită, omul vrea sa lase copiilor ceva moștenire sa nu rămână pe drumuri! In Romania chiar daca se unesc proprietarii in asociație pentru închiriat case, nu funcționează pentru că, mentalul de escroc, de înșelător și hot al romanului începând cu cel din fruntea tarii-escrocul care a cumpărat cu acte cu continut fals case, până la analfabetul de la ghetou. In plus, legislația e făcută pentru aceasta linie teribilă. Așa că, nu mai înghițiți fentele aruncate, ce vor bugetarii de lux din politica românească nu se poate și e de neacceptat in Romania!

  6. proprietatea este sfant si inseamna suveranitatea si independenta ta, omule.

  7. Marin, Părere nu suntem primii luați la ochi de gunoaiele ce inundă zonele politicii.Povestea amărășteanului american și englez suna așa:”aveam casa mea, un job bun si totul a mers până mi s-a îmbolnăvit nevasta.Factura m-a dărâmat.Am rămas fără slujbă si a trebuit să vând casa ca sa achit.Ce-a rămas, s-a dus repede. Am rămas singur pe drumuri”Sau”acum doua săptămâni ardea tot cartierul, Ne-am urcat toți în camionetă și am luat-o spre autostradă.La un moment dat ne-am trezit într-un ambuteiaj, nu ne mai puteam mișca.Focul se apropia.Am luat-o pe jos spre plajă.Peste o săptămână m-am întors.Mi-am recunoscut doar piscina.Un tip cu o mapă mi-a oferit o suma cu care să-mi cumpăr o rulotă! Statul nu ne ajută cu nimic…S-a terminat tot.Tot”.Ce spuneam despre politic?

  8. Comunistul Ceausescu a facut din iobagi un popor de proprietari.Drept multumire a fost omorat in ziua de Craciun iar iobagii ingrati s-au bucurat.Acum urmasii lor se fac slugi ale bancilor pe toata viata pentru un cotet in duplexurile construite pe campuri.Prostia se plateste cu dobanda.

  9. In RO, tara care are fobie bancara si investitional-financiara, romanii isi pastreaza „economiile” in locuinte. Mai nou, si spaga se da in apartamente. La opusul acestei mentalitati sunt germanii., ei stiu nu pleci de pe lumea asta cu ceva, fie si cheia de la o casa. Iar ei nu strang pentru copii, aia sa se descurce, ca sunt majori. Ei sunt constienti, adica nu se mint, ca orice proprietate inseamna o gramada de cheltuieli in plus (impozit, taxe, intretinere periodica, asigurari, etc). Romanii socotesc ce este mai mica (chiria).

  10. @tomlin, ai dreptate, cel mai bine e sa fi sarac. Boschetar daca se poate, ca munca distruge sanatatea (ai vazut somer in concediu medical?) si genereaza bani cu care ce sa faci?!
    Probabil esti deacord cu Schwab care spunea ca nu o sa avem nimic si vom fi fericiti.
    Da, germanii nici macar copii nu au. Traiesc ptr ei si atat. Interesant va fi cand germanii astia n-o sa mai aiba cine sa le spele kuru’ ptr ca banii vor merge la copii musulmanilor care in schimb au copii cu gramada. Deja a inceput…
    Atunci sa vezi cum vor regreta ca n-au nimic si pe nimeni.

    Si unde zici sa-si pastreze romanii „economiile”? In bancile care nu mai dau dobanzi dar iti controleaza banii si tranzactiile din propriul interes sau la comanda politica? Ce regreti tu, ca bancile nu-ti pot folosi banii tai GRATIS (nu iti dau dobana) in profitul lor?! Stii ca atunci cand o banca iti da imprumut cu dobanda grasa de fapt din banii altor depunatori da?!
    Sau ce sa faca oamenii cu banii daca casa zici sa nu-si ia. Sa-si cumpere bunuri perisabile, sa-si investeasca banii in chestii cu termen scurt de utilizare, eventula sa-i bea?

    „Ei sunt constienti, adica nu se mint, ca orice proprietate inseamna o gramada de cheltuieli in plus”
    Cum se face ca bogatii, elitele prefera sa aiba proprietati, cat mai multe? Si dupa cum indemni tu prostii sa ramana la curu’ gol?
    Cui faci tu propaganda?!

  11. Dacă se cumpără un apartament:
    -170 000E prin banca, în 25 de ani
    -40 000E repartatii și impozite
    -30 000E mobila
    10 000E asigurări și diverse
    Total, 250 000E
    250 000 : 25 = 10 000E/ an.
    Cam 800E, chirie pe an.
    Și te poți muta când vrei, mai ales când ai vecini maneliști…

  12. Romanii au mania proprietatii? Ei, nu mai spune! Si atunci cu stam cu zicerea Iliesciana cum ca proprietatea e doar un moft? In circumstata asta se mai poate declara propretatea particulara drept sacro-sancta, sa aiba romanul dreptul de a-si apara persoana, familia, casa si averea cu arma-n mana?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.