Romgaz nu mai stă la discuții cu spaniolii de la Iernut

Romgaz a rupt contractul cu spaniolii care trebuiau să construiască centrala de la Iernut, pentru întârzieri nejustificate în derularea proiectului. Nu se știe acum cine și când va finaliza centrala, care trebuia să fie gata, încă de anul trecut.
“Rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat între S.N.G.N. Romgaz S.A., în calitate de Achizitor, și Asocierea formată din DuroFelguera S.A. și ROMELECTRO S.A., în calitate de Executant. În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și art. 234 alin. 1, lit. i) din RegulamentulcA.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în urma neexecutării, în termen, de către Executant a obligațiilor contractuale, prin Hotărârea nr. 28 din 1 aprilie 2021, Consiliul de Administrație și-a manifestat acordul pentru rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze.
În consecință, în data de 2 aprilie 2021, S.N.G.N. ROMGAZ S.A a transmis notificarea de reziliere a Contactului de lucrări nr. 13384/2016, către Executant. Notificarea de reziliere va produce efecte, în termen de 5 zile, de la primirea notificării, de către Executant.
La momentul de față, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. are în derulare o expertiză tehnică și economică, având ca obiect determinarea stadiului fizic și valoric de execuție a contractului, precum și determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției.
După finalizarea expertizei tehnice si economice, SNGN ROMGAZ SA va face toate demersurile necesare și utile pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției, în cel mai scurt timp posibil”, a precizat compania, într-o informare trimisă bursei.

Ce se alege de proiect?

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie nouă în generarea clasică de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW. Proiectul are o valoare de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera. Centrala ar fi trebuit finalizată la începutul acestui an, după mai multe termene, apoi noul termen avansat a fost finalul anului. La finalul anului trecut, Romgaz a anunțat că mai acceptă prelungirea termenului de finalizare a centralei pe gaze de la Iernut, așa cum au dorit constructorii, dar nu a spus explicit că va rezilia contractul cu asocierea Romelectro-Duro Felguera. La finalul lui februarie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că acest proiect a fost un eșec total al conducerii Romgaz. „Acolo a fost un eşec total al vechilor conduceri ale Romgaz, care s-au mulţumit să zică că avem un contract la cheie şi este responsabilitatea firmei constructoare să dea contractul la cheie. Uite că firma constructoare a dat greş şi ce facem? Trebuie să reluăm lucrările, să finalizăm până la sfârşitul anului această investiţie, care este absolut necesară”, a spus ministrul. În februarie, Romgaz a încheiat de urgență un contract cu subsidiara locală a unei firme austriece de certificare industrială, care va evalua stadiul execuției lucrărilor la noua centrală pe gaze cu ciclu combinat a companiei de la Iernut și va pregăti caietul de sarcini pentru desemnarea unei companii sau a unui consorțiu care să finalizeze și să pună în sfârșit în funcțiune centrala.
Firma are la dispoziție 4 luni pentru a presta serviciile convenite, „de expertiză privind evaluarea stadiului execuției lucrărilor privind Centrala Electrică cu Ciclu Combinat (CCTG) Iernut și întocmire caiet de sarcini în vederea achiziționării unui contract de lucrări pentru finalizarea și punerea în funcțiune CCGT Iernut”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1050 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Este INCREDIBIL ce ni se întâmplă în această țară. Să stai ani și ani de zile la mâna unor firmulițe de debara din vest, tot felul de barbadosieni unsuroși, firme absolut incapabile să onoreze contracte banale, când am putea să rezolvăm chiar noi toate problemele cu agregate construite în România… Romgaz este un exemplu de manual de companie SUBFINANȚATĂ a statului și intoxicată cu prostii neo-liberale, care evident, nu duc nicăieri. România, prin toate aceste fonduri de reziliență, ar trebui să POMPEZE BANI PEȘIN și în Romgaz, miliarde de euro, astfel încât această companie de stat să pună mâna pe resuse vaste, că cumpere licențe, să aducă oameni extraordinar de capabili, să-și poată construi tot ce are nevoie, singură sau cu firme serioase. Nouă ne trebuie 5 sau 6 centrale precum cea de la Iernut, nu doar una și nici aceea realizată. Aduceți echipe de management care vor mai mult de la viață, cu know-how, făceți-le transplant de boașe dacă este necesar, puneți-le bani adevărați în mână, în fund, oriunde, și trasați-le ca obiectiv dezvoltarea accelerată astfel încât Romgaz să devină Exxon-ul Europei Centrale. Unde scrie că trebuie să rămânem mici și proști până la moarte? Ratingul de țară nu-l schimbi cu altul mai bun, cu firme de care n-a auzit nimeni din Barbados, Cipru și Panama, ci cu o coloană vertebrală economică a României formată din mari firme de stat, precum Romgaz, făcute super-tari și profitabile.

  2. sau o realitate? Nu cumva au venit sa ruineze Romgazul, sa-l vanda pe nimic? Au schimbat conducerea in febr., CA-ul poate pt ca au avut initiativa de a construi o Centrala, iar Citu Barna si Ciolos, vor sa depindem de curentul electric din Ungaria, doar toti sunt din Ardeal…

  3. Problema este mai complicata decat pare la prima vedere deoarece „gurile rele” declara ca au fost achitate vreo 38.000.000 euro in plus fata de valoarea contractului rezultata in urma licitatiei internationale !
    La alicitatia contractului „la cheie” centeala ciclu combinat….Iernut au fost 2 asocieri de firme!
    A castigat DuroFelguera-Romelectro care a avut un pret mai bun cu vreo 2 mil euro!
    Tot gurile rele declara ca in ianuarie 2020 Ministrul Popescu a chemat CA Romgaz la sediul ministerului sa negocieze(vorba vine…!) Cu DuroF-Romelectro!
    Anterior minisyrul Popescu fusese chemat la Ambasada Spaniei si „rugat” sa rezolve problema!
    Astfel la acea intalnire din ianuarie 2020 Minisyrul Popescu („gurile rele”!) I-a spus lui Volintiru ” sa le dea banii pe care ii cer constructorii „!
    Asa ca …QED!

  4. Romgaz s-a incurcat cu Romelectro la Iernut exact cum s-a incurcat Hidroelectrica cu Romelectro la reabilitarea centralei hidro de la Bicaz!
    Reabilitare care bate pasul pe loc de 5-6 ani..

  5. Proiectele nu se fac cu tineri frumosi si liberi, se fac cu profesionisti.
    Unde sunt acei ingineri, intrebati-l pe basau, un liberal democrat care a terminat centrele mari de proiectare.

  6. Stati ca acum va urma partea doua: cate miliarde de Euroi trebuie sa platim daune firmei spaniole ptr rezilierea contractului? Dupa modelul Bechtel, cu conditiile secrete din contract in caz de renuntare.

  7. Ne lipsesc …profesioniștii Andrușcă, Cuc și Dăncilăăăăăă !
    Ce vremuri…

  8. „Istorie
    50 DE ANI PE SCURT
    1971 • Romelectro se înființează ca întreprinderea de comerţ exterior a Ministerului Energiei”

    Un fel de Bechtel (SUA), SNC Lavalin (Canada) şi altele din alte țări.

  9. Multe „colaborari” cu spaniolii sunt paguboase: autostrazi, metrou, cai ferate! Si cind te gandesti ca Spania, in 1990, era la genuchiul broastei!( ca dezvoltare)!

  10. Lăsați domnulule ministrul al Energiei Virgil Popescu, acest proiect eșec total al vrchii conducerii Romgaz ca fi înlocuit cu un suces fulminant al noii conduceri care va licita o Termocentrală la jumate capacitate pe gaz lichid din adus cu vaporul la Constanța și cu cisterne sau facem și o o pipeline Constanța-Iernut. Peste vreo 4 ani aflăm printre altele precum la autostrăzi că Misterul economiei din România a pierdut procesul cu consorțiului Romelectro-Duro Felguera și trebuie să le plătească despăgubiri de a150 milioane de euro și termocentrala e tot poveste, dar nu-i mimic primește secuimea curent din Ungaria pe bani românești.

  11. @Călin
    O realizare foarte frumoasă a regimului Nicolae Ceaușescu. De ce nu profesionalizăm și nu investim mult mai mult și în Romelectro? Anii ’90 s-au dus de mult, acum este o lume nouă, un alt secol, un alt mileniu. Aici trebuie băgate zecile de miliarde de euro primiți de România, care sunt scoși la imprimantă zi și noapte în subsolurile din Bruxelles. Nu asta înseamnă convergență economică europeană? Ce, scrie pe noi Guatemala, Burundi sau Mozambic? Aici nu este Gambia, este Europa Centrală și Uniunea Europeană. Cu ce vom ține piept economic Statelor Unite, Chinei și altor tigrii egonomici mondiali, cu mentalități de țară de lumea a treia, „hai să privatizăm tot, că vin niște ciprioți să salveze situația”? Din aceia care fac credit 50 de milioane de dolari de la o bancă a statului român, cumpără cu acești bani o uzină, o taie apoi și o vând la fier vechi, îi vând și terenul și câștigă 150 de milioane de dolari. Plătesc înapoi împumutul contractat și apoi dispar cu 100 de milioane de dolari în lumea largă. Asta înseamnă dezvoltare?

  12. @saul;de cand ai emigrat in Israel in anii 90 s-au intimplat multe in Romania!
    Romelectro este o firma privata 100% a SRI cu unul dan Georghiu cu altul dan Ioan Popescu si cu Viorel gafita,toti trei generali SIE!
    Nu te vad bine cu ineptiile tale,deraiatule ..

  13. Dul Ministru Virgil Popescu a reusit o performanta remarcabila nu pt Romania cum multi s-ar fi asteptat.A reusit infiintarea unei Sucursale Romgaz la Drobeta Turnu Severin.
    O sa reuseasca sa cumpere si firma italiana ce detine reyeaua de gaze in Drobeta Turnu Severin.
    Ce treaba are Romgaz companie listata pe Bursa de la Londra cu Drobeta Turnu Severin cu exceptia ministrului????

  14. @Megawatti
    Prietene ștrumf, n-am nicio treabă cu evreii și cu Israelul, poate doar să ajung vreodată în vizită pe acolo. Este mai puțin interesant ce formă de CAPITAL ROMÂNESC este azi Romelectro, câtă vreme compania creată de „odiosul” Nicolae Ceaușescu, accelași care a creat și spitalul unde te-ai născut, cât și școala unde ai rămas repetent, este încă în afaceri energetice. Ai pierdut complet din vedere sensul comentariului meu anterior. Bine că nu a ajuns arătură precum uzinele Aro Câmpulung și multe altele. Tu cum îți imaginezi un CENTRU DE PUTERE ECONOMIC al României? Guvernul du-te vino și un BNR încolțit iar în rest multinaționale străine babane, care fac legea, investesc cât vor, când vor și unde vor în România iar apoi externalizează profiturile, și alte sute de mii de firme mici, de apartament, care azi sunt mâine nu mai sunt? Hai să ne uităm și la vecinii unguri și la polonezi, eu cred că avem multe de învățat de la ei.

  15. vreme i-am considerat pe ai nostrii conducatori vanduti. Or fi cativa dar marea majoritate sunt prosti, prosti. Domnilor, daca li se da un test de gimnaziu, va garantez ca 80% il pica. Si sa vedeti peste 5-6 ani, cand vor iesi la pensie ultimii scoliti in trecut…

  16. Catu nu a luat treapta a II a si a absolvit cu greu un liceu obscur industrial!!!!
    Voiculescu de la sanatate este un interlop in educatie!Nu stim daca a luat BACul si a fost numit sa raspunda de sanatatea romanilor!
    Ce pretenții sa avem atat timp cat ne conduc repetentii!

  17. Romelectro nu are angajati care sa construiasca un obiectiv energetic!!
    Romelectro participa la licitații si apoi cauta fraieri sa munceasca pe bani putini!
    Problema Romelectro azi este ca TFL istii nu sunt nici sudori,nici strungari .TFL istii sunt niste analfabeti functiinal care nu produc!

  18. Toate aceste necazuri cu firmele străine care sunt impotente voit sau nu au ca explicație CORUPȚIA-ȘPAGA de milioane de euro pe care ai noștri decidenti au incasat-o.
    Niște bandiți!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.