Rudel Obreja scapă de închisoare

Rudel Obreja a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat de trafic influenţă. De asemenea, Curtea de Apel București a mai dispus ca Obreja să presteze 90 de zile muncă în folosul comunității.

Pe 17 iunie 2015, Rudel Obreja fusese condamnat de Tribunalul București la 3 ani închisoare cu executare. În apel însă, s-a decis ca această pedeapsă să fie cu suspendare.

Cei doi magistrați din completul de la Curtea de Apel București nu s-au înţeles asupra deciziei, astfel că s-a format un complet de divergență prin introducerea unui al treilea judecător, iar acesta a votat ca Obreja să fie condamnat, însă cu suspendare.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box a fost acuzat că a cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu ca să intervenă pe lângă judecătorii de la instanţa supremă pentru a obţine o hotărâre favorabilă.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, Obreja a pretins de la un denunţător un milion de euro. În schimbul banilor, susţin anchetatorii, fostul preşedinte al FRB „a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din completul învestit cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel încât îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului”. Hotărârea avea în vedere judecarea recursului declarat de denunţător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluţii de condamnare la pedeapsa închisorii, a precizat DNA.

Potrivit procurorilor, Rudel Obreja a cerut ca 200.000 de euro din suma cerută să-i fie dată înainte de pronunţarea hotărârii, iar diferenţa, după obţinerea soluţiei favorabile.

„Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a ‘noului cod’ (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP şi NCPP)”, a mai arătat DNA.

Recursul din dosarul denunţătorului a fost soluţionat anterior datei de 1 februarie 2014 şi a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă.

Pe 24 ianuarie, Vîntu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa – condamnat în 2006 în legătură cu prăbuşirea FNI.

Rudel Obreja mai este judecat şi în dosarul „Gala Bute”, în care este implicată şi Elena Udrea. Dosarul vizeată organizarea evenimentului Gala Bute de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului,.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.