Rusia acuză Ambasada SUA de ingerințe în treburile interne

Ministerul rus de Externe a cerut într-o notă oficială transmisă Ambasadei SUA din Moscova să înceteze să se amestece în afacerile interne ale Rusiei, a declarat o sursă diplomatică apropiată de conducerea MAE pentru agenţiile de presă oficiale ruse TASS şi RIA Novosti.

„Ambasadei SUA la Moscova i-a fost transmisă la 7 februarie o notă oficială prin care i se cere să înceteze să desfăşoare activităţi incompatibile cu statutul unei misiuni diplomatice, ceea ce constituie ingerinţă în afacerile interne ale Federaţiei Ruse”, a declarat interlocutorul celor două agenţii de presă ruse.

În nota oficială înmânată ambasadoarei SUA la Moscova, diplomaţia rusă susţine că, în pofida avertismentelor repetate, misiunea diplomatică americană îşi continuă activitatea nocivă în spaţiul informaţional, îşi permite să facă declaraţii nepotrivite despre conducerea Rusiei şi răspândeşte informaţii false despre forţele armate ruse, dar nu a precizat ce declaraţii are în vedere.

„Diplomaţii americani au fost avertizaţi împotriva încercărilor de a desfăşura activităţi subversive, prin recrutarea unor ‘agenţi de influenţă’ cu scopul de a semăna discordie şi dezbinare în societatea rusă, de a instiga la proteste antistatale”, a afirmat sursa citată de RIA Novosti în pagina sa electronică.

Mai mult, MAE rus avertizează că angajaţii ambasadei SUA implicaţi în astfel de activităţi vor fi expulzaţi indiferent de funcţia pe care o ocupă, potrivit celor două agenţii de presă de stat.

Ministerul rus de Externe mai susţine că a adresat un mesaj ferm noii ambasadoare a SUA la Moscova, Lynne Tracy, cu privire la necesitatea de a aplica cu stricteţe legislaţia rusă în vigoare şi de a înceta activităţile care contravin cererilor Moscovei şi prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a confirmat că ambasada americană a primit o notă diplomatică de la Ministerul rus de Externe, dar a precizat că politica generală a departamentului este de a nu comenta corespondenţa diplomatică, relatează Reuters.

Lynne Tracy, vorbitoare de limba rusă, a fost numită ambasador al SUA în Rusia la sfârşitul anului trecut, devenind prima femeie care ocupă acest post la Moscova, succedându-i lui Sullivan, care şi-a încheiat misiunea în septembrie anul trecut după trei ani la post în Rusia.

La 30 ianuarie, noua ambasadoare a vizitat Ministerul rus de Externe pentru a prezenta copiile scrisorilor de acreditare.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a spus atunci că speră ca Lynne Tracy să ţină cont de greşelile predecesorilor ei şi să nu interfereze în afacerile interne ale Rusiei, notează RIA Novosti.

Încă de la sosirea sa în capitala rusă, Lynne Tracy a pledat luni pentru dialog cu Kremlinul, în pofida „tensiunii fără precedent” între Washington şi Moscova.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA sunt la cel mai scăzut nivel de la declanşarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei, ceea ce i-a atras Moscovei sancţiuni fără precedent din partea Occidentului şi măsuri de izolare pe scena internaţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

8 Comentarii

  1. Eu cred ca ar trebui rupte relatiile diplomatice Rusie cu tarile care sprijina Ucraina,Rusia poate trai fara Occident
    Rusia ar trebui sa se retraga si de la ONU,e pierdere de vreme

  2. „BALONUL SPART ” AR PUTEA PREJUDICIA DE TOT NATO,UE ȘI USA,IAR ATUNCI :CINE RĂMÂNE CU DENIGRAREA RUSIEI ȘI CU PAGUBELE -OARE NU ȘIROMÂNIA CU „OULE”PUSE CU OSTENȚIE PĂGUBOASĂ ÎNTR-UN „DEVESELU”

  3. Acum, cu mintea de pe urma, „with hindsight”, cum ar zice americanii, probabil ca rusii regreta amarnic ca s-au retras, politicos (desi nu pe gratis) din centrul Europei in anii ’90.
    E insa prea tarziu, sacii sunt in caruta americana, asa se intampla cand percutezi prea tarziu si realitatea cruda e mascata abil de propaganda si zambete de fatada (vezi dansul lui Clinton cu Eltin).
    Acum, conflictul nemilos dintre America si principalul sau rival geopolitic din anii’80 se desfasoara deja pe teritoriul acestuia. Orice ar face, Rusia are de pierdut.
    Concluzia este ca NATO nu combatea atat comunismul (vezi cine a ajuns vice-secretar general mai nou!), cat Rusia ca atare. Comunista sau nu, Russia delenda est. O politica de o determinare inflexibila si demna de cauze mai bune.
    Intrucat de poporul american nu poate fi vorba in chestiune, se pune intrebarea ce anume face din statul rus un astfel de dusman de moarte al oligarhiei americane.
    Iar raspunsul e doar in aparenta geopolitic. In realitate, la un examen mai atent, sursa acestei dusmanii este ideologica.

  4. Cazul lui William Browder este relevant in acest sens. Ajuns in Rusia post-sovietica cu ciorapii rupti, un creier facut pentru afaceri si foarte mult optimism, Browder reusise sa acumuleze peste 300 de milioane de dolari la momentul cand Putin, sosit la putere in ’99, a inceput sa mai mature din hotii straini (deviza fiind probabil – sa-i lasam numai pe ai nostri, autohtoni, sa fure, ca raman banii aici macar).
    Acum, ca Browder a acumulat asemenea avere fabuloasa intr-un interval atat de scurt, ar putea fi de domeniul fezabilului. „Baietii destepti de la Harvard” nu au facut avere doar pe seama Rusiei, ci si pe spinarea intregului Est al unei Europe buimacite de repeziciunea schimbarilor de dupa 1989. Profitand de lacunele din legislatie, dar si pentru ca erau singurii ce puteau aduce investitori care sa injecteze cash in economiile post-socialiste, Harvardistii au ajuns repede, practic, stapanii Europei de Est.
    Senzationalul in aceasta afacere nu e imbogatirea subita a lui Bill Browder, cat faptul ca tatal sau a fost secretarul general al…PARTIDULUI COMUNIST din SUA!
    Deci fiul partidului saracilor este miliardar!!!
    Rasturnare de situatie, cum ar zice presa tabloidizata!

  5. Sa nu uitam totusi si imensele bogatii naturale ale Rusiei, asupra carora multi ochi lacomi din USA si Europa stau atintiti si multe miini se freaca ! … Americanii au ramas inca cu gena de jefuitor mostenita de la colonistii debarcati in secolele trecute in America de Nord, „drumul spre Vest” s-a oprit la Pacific dar probabil ca tot la Pacific, pe coasta cealalta, se doreste acum sa se ajunga printr-un „drum spre Est”, cu poarta de intrare Ucraina, iar „mujicii” (asa cum le place unor prostovani sa le spuna) probabil ca sint considerati de catre aceiasi americani un fel de „piei rosii”.

  6. Aşa fac peste tot. România în fapt este consusă de ambasada SUA la Bucureşti. Polonia, Cheia, Ţările Baltice, tote sunt conduse de ambasadele SUA. Ungaria s-a revoltat de nenumărate ori împotriva ticăloşilor de diplomaţi americani. De asta îi urâm. Cum au fost turcii, aşa sunt ei.

  7. Numai gândiţi-vă ce fac agenţii lor de influienţă? Peste tot unde e gâlceavă, acolo este mâna SUA. Sub sintagma ademenitoare de democraţie, în fapt Dictatura SUA, şi cu dolari, ei vrăjesc omenirea.

  8. Aceste obiceiuri incorecte ale ambasadelor americane este vizibila peste tot .Doar strim cu totii cum ne certa mereu domnul ambasador american si cum dadea el dispozitii la ce trebue sa faca Romania.Niste jagardele ,care au impresia ca pot sa faca tot ce vor in toate tarile lumii.Daca ambasda Rusiei ar fi facut asa ceva in America ,erau imediat expulzati si trimisi acasa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.