Consecințele încălcării Constituției, premise încurajatoare pentru o diabolică perseverare

În cursul anului 2022, segmentul pensionarilor suspecți de îmburghezire oferiți ca îndulcitori pensionarilor proletari fără voia lor a fost obligat de Guvernul României să plătească Statului de Drept suma de 445 milioane de lei. Cum? Simplu! Prin Ordonanța de Urgență nr. 130/2021, situația fiind în opinia Primului-Ministru și a membrilor guvernului “extraordinară” iar “reglementarea sa nemaiputand fi amânată” (art.115 din Constitutia Romania). Motivarea caracterului extraordinar și consecințelor catastrofale pentru țară ale amânării prelevării sumelor din pensii a rămas sechestrată în spatele ușilor Palatului Victoria!

Mulți dintre cei vizați de prădalnica reglementare s-au adresat plini de speranță doamnei Renate Weber, instituției centrale de stat care are rolul de a proteja drepturile și libertățile cetățenilor față de abuzurile autorităților publice, Avocatul Poporului. Ei, aș…

Cu o promptitudine demnă de o cauză mai bună și neînțelegând suficient propriile titulatură și menire, Avocatul Poporului dezamorsează situația precizând că “motivat de cele expuse, având în vedere jurisprudența Curții Constituționale, apreciem că nu sunt întrunite cerințele legale care să justifice sesizarea Curții Constituționale de către instituția Avocatul Poporului”! (adresa nr. 4909/10.03.2022)

Dar, ce să vezi, surpriză! Sesizată de altcineva, Curtea Constituțională dezavuează competența juridică, profesionalismul și devotamentul pentru cetățeni al Avocatului Poporului și hotărăște în luna decembrie 2022 că OUG 130/2021 a fost… neconstituțională!

Concluzia vine de la sine pentru orice persoană de bună credință, jurist, pensionar sau orice altceva: o normă legală declarată neconstituțională are acest caracter din chiar momentul emiterii sale, nu doar din momentul când a fost sancționată ca neconstituțională. A interpreta altfel, ar însemna că un conducător auto depistat a fi sub influența alcoolului nu a condus sub influența alcoolului înainte de a fi constatată alcoolemia sa. Evident, dacă nu a condus sub influența alcoolului – știută doar de el până la depistare – nici nu ar putea fi sancționat decât dacă ulterior opririi și constatării ar relua conducerea autovehiculului!

Oricât ar părea de absurd, exact acest lucru este susținut de autorități!

Prevederea constituțională privind aplicabilitatea Deciziilor Curții Constituționale doar de la data publicării în Monitorul Oficial are sens în cazul unor măsuri restrictive, gen obligativitatea de a purta mască medicală în public. În situația în care, însă, ordonanța neconstituțională a vătămat anterior constatării caracterului său interesele materiale sau pecuniare ale cetățenilor, aceștia trebui despăgubiți pentru repararea prejudiciului suferit.

Altfel spus, banii prelevați printr-un act contrar prevederilor constituționale, trebuie restituiți. De către cine? De cel care i-a luat!

Și totuși…

Casa Națională de Pensii respinge solicitările de reparare a prejudiciului, precizând autoritar („De reținut!!!”) că „Aplicarea întocmai a dispozițiilor Deciziei nr. 650/2022 a Curții Constituționale a României nu presupune restituirea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente întregului an 2022”.

Ca într-o fabulă de Grigore Alexandrescu, orice măsură neconstituțională este constituțională chiar dacă este neconstituțională până se prinde cineva. Dacă nu se prinde nimeni, perfect. Dacă totuși se prinde, ce-a fost a fost…

Evident, va urma un val de procese în care, nu cu certitudine dar cu mare probabilitate, magistrații statului de drept vor hotărî în favoarea cetățenilor. Pe lângă sumele de restituit, vor fi plătite și cheltuieli de judecată, chiar dacă, indirect, tot de cetățeni.

O întrebare stăruie totuși: ieșind din sfera dreptului civil, cum se încadrează fapta celui/celor care cu intenție sau din culpă (niciun membru al guvernului, consilier într-un minister, jurist angajat în administrația central nu poate invoca credibil necunoașterea legilor și mai ales a Constituției) impune cetățenilor o măsură prin care le afectează interesele protejate constitutional, favorizând interese nu foarte greu de presupus?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

7 Comentarii

  1. Nimic nou în atitudinea manifestată de PD-Boc Băsescu în vopsit în nou PNL Iohannis-Gorghiu-Cîțu-Ciucă față de Constituție și pensionari. Legea Pensiilor dată de Guvernul Boc-Marko-Băsesc nu a fost repectată de aceștia. A fost nevoie să vină la guvernarea batjocoritul dotore Ponta-PSD ca legea să se aplice și banii să fie dați pensionarilor Retroactiv. La fel a fost atunci cu drepturile salariale a mii de profesori ce aveau hotărâri judecătorești definitive. Acum aceeași atitudine PD cu prim ministru PNL-Ciucă față de “LEGE nr. 130 din 15 iulie 2020 pentru completarea Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945“. S-a mobilizat, cei care au aflat că în media nu s-a pomenit nimic, să depună dosarele în anul 2020. În ianuarie 2021 au aflat că se amână plata drepturilor pentru anul 2022. În ianuarie 2022 s-a anunțat că se amână plata drepturilor pe anul 2023. Acum în ianuarie am aflat de la casa de pensii că plata s-a amânat pe anul 2024!!! 3 ani de amânare pentru a ajunge în anul alegerilor. Fiind vorba de pensionari vorbim de persoane peste 70 ani care se răresc zilnic. Așa respectă Constituția și legile României alianța PNL-PSD-UDMR încropită pentru “românii mei” de președintele Iohannis.

  2. Ordonanța de Urgență nr. 130/2021 decretata de cretinul Ciuca,
    iata vinovatul!

    -apropos de penzii, da’ d-alea speciale pentru speciali:
    chiar ne gandeam DACA cele doua luni de „suspendare de drept, stare de urgenta”
    LE INTRA la penzie celor in cauza….sa fie primit!
    (sa le iasa pe nas,
    nu au avut zvâc,
    nu au avut spirit de fronda,
    oile negre).

  3. 08.02.2023. Doamnelor pensionare vulnerabile, Domnilor pensionari vulnerabili,

    §A] Pensionarii romani vulnerabili sunt foarte vulnerabili în România, în particular, și în UE, în general.

    §B] Caut persoane cu propuneri scrise pentru initiativa Partidul Pensionarilor Vulnerabili din Romania.

    Varsta minima: 65 ani pentru domni sau 63 de ani pentru doamne.

    Pensia maxima: 2500/2600/2700 lei.

    POST SCRIPTUM:
    „02/23″
    „Total drepturi 1895″
    Aceasta este pensia mea lunara.

  4. 1. Legea Decisa ca neconstitutionala NU A EXISTAT, NU A PRODUS EFECTE LEGITIME
    ci doar pagube,daune si infractiuni;
    nimeni nu a respuns -ca pentru tradare- pentru INITIEREA vreuneia dintre legile Decise nc.

    legea Decisa nc. e moarta,s-a nascut moarta,a fost avort.

    2.abrogarea unei legi NU TREBUIE sa impiedice Critica /exceptia de neconstitutionalitate,
    art29.1 al L47/1992 privind functionarea si organizarea CCR e in vigoare
    -se refera ca doar legile IN VIGOARE pot fi Criticate ca neconstitutionale,
    art29.1 e nc. in raport cu „egalitatea in fata legii”, „efectul retro-activ” (adus nefasta,fara drept,
    de o eventuala abrogare intempestiva), e Criticabil!

    (despre desfiintarea in Justitie a,sa spunem, vreunei hg ne abtinem sa dezvoltam implicatiile,
    e de la caz la caz ;in general dam
    aviz amatorilor de respectat „ordonante militare”, „stari de urgenta”,”suspendari de drept”
    si alte semne ale bolii sufletului sau capului)

  5. „asta e legea”
    nu e o scuza
    juristii lu peste
    profesionisti sau amatori
    sa vada CUM a aparut legea aia,
    sa plece urechea la Critica,
    sint in culpa!

  6. Renate Weber, avocata poporului, care popor oare?, a cerut băgatul stării de urgență lui Iohannis pe 12 martie 2020. Printre altele zicea că astfel se pot da amenzi mari, oficial, celor ce încală sfatul părintesc „stați dracului acasă”.

  7. @Calin

    Avocatul Poporului cere decretarea stării de urgență în România
    romania.europalibera.org › avocatul-poporului-cere-decretarea-starii-de-ur…
    12 mar. 2020 · Avocatul Poporului, Renate Weber, a făcut un apel către președintele Klaus Iohannis pentru decretarea stării de urgență … 12 martie, 2020.

    -chiar stai cu ochii pa bezmetica aia??????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.