Rusia: Rachetele de la Deveselu pot primi focoase nucleare

Desfășurarea de instalații antirachetă SUA în România reprezintă o încălcare a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat joi ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov, într-o alocuțiune rostită în Camera publică, o instituție de pe lângă Președinția rusă, potrivit agenției de presă TASS, citată de AGERPRES.

Pe de altă parte, vorbind la TVR, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a sugerat că rachetele americane de la Deveselu pot fi dotate cu focoase nucleare. „Noi am fost intotdeauna impotriva acestui scut. Ni s-a spus: ‘Stati linistiti, nu este indreptat impotriva dumneavoastra!’. Am primit asigurari ca este indreptat contra Iranului. Atunci noi am spus asa: ‘Daca nu este indreptat impotriva noastra, noi credem altceva’. (…) După părerea noastră, în acele lansatoare pot fi puse rachete cu rază medie de acţiune care pot primi încărcătură nucleară„, a aratat Kuzmin, intr-un interviu acordat TVR 1.

Potrivit ambasadorului, Rusia are informații că în rachetele scutului de la Deveselu pot fi încărcate focoase nucleare.

Cum a spus presedintele rus Vladimir Putin intr-un interviu recent, noi avem aceasta informatie ca in acele rachete, din acel scut, pot fi incarcate focoase nucleare. Eu pot sa va asigur ca in curand in aceste lansatoare pot fi incarcate rachetele cu focoase nucleare. Va asigur ca nu exista niciun osbstacol de realizare a acestui plan.

Dacă România ne asigură că acest scut nu va fi folosit în modul acesta, eu accept mesajul trimis, dar din păcate, pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, asta nu este suficient. Trebuie să existe niste acorduri interguvernamentale obligatorii„, a detaliat diplomatul rus.

Moscova percepe instalarea unor astfel de dispozitive pe uscat drept o încălcare directă a Tratatului INF, a subliniat ministrul rus adjunct de externe.

La 12 mai, secretarul general al NATO, vorbind la ceremonia de inaugurare a bazei de la Deveselu (județul Olt, 180 km de București), a anunțat oficial disponibilitatea operațională a acesteia de a găzdui sisteme antirachetă „Aegis” , notează TASS. A doua zi, în localitatea poloneză Redzikowo a avut loc ceremonia demarării construcției unei baze antirachetă a SUA, care va deveni operațională în 2018.

Ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov a denunțat planurile NATO de a desfășura forțe multinaționale în Polonia și în țările baltice — în apropiere de frontierele ruse — apreciind că aceasta va constitui o încălcare a Actului fondator privind relațiile Alianței Nord-Atlantice cu Rusia, potrivit TASS.

„Știm că SUA intenționează să desfășoare forțe suplimentare în Europa, în apropierea frontierelor ruse, prezentând aceasta ca pe o inițiativă destinată să ducă la creșterea încrederii aliaților lor. În realitate, aceste planuri vor duce la o creștere a efectivelor NATO la granițele noastre, chiar dacă ni se spune că ele nu încalcă prevederile Actului fondator Rusia-NATO”, a afirmat Riabkov.

În acest context, ministrul rus a indicat că deși efectivele ale Alianței vor staționa prin rotație, tehnica militară va rămâne pe loc. „Deci prevederile Actului de a se abține de la dislocarea de echipamente militare substanțiale vor fi încălcate”, — a subliniat el, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice „staționarea suplimentară permanentă a unor forțe militare substanțiale” în estul Europei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.