Rusia și SUA încep să-și piardă răbdarea cu Ucraina

La zece saptamani dupa debutul protestelor pro-europene si antiguvernamentale din Ucraina, regimul presedintelui Ianukovici arata, in continuare, nesperat de de bine pentru sustinatorii sai.

Presedintele s-a descotorosit de premierul Mykola Azarov, scos tap ispasitor pentru violentele de la Kiev, iar premier interimar este acum Serghei Arbuzov, un tanar milionar care face parte din cercul cel mai apropiat de clanul Ianukovici. Guvernul interimar pare desptul de tare pe pozitii, deoarece a raspuns la un numar important din revendicarile opozitiei si acum sustine ca nu mai este nimic de negociat cu lideri precum fostul boxer Vitali Kliciko sau Arseni Iateniuk.

Abilitatea guvernului a fost de a promite totul, insa punand o serie de conditii ”otravite” S-a promis eliberarea protestatarilor, dar cu conditia eliberarii sediilor institutiilor publice ocupate. S-a promis modificarea Constitutiei, dar apoi s-a precizat ca acesta este un proces ce nu poate fi incheiat decat in luna septembrie. S-a oferit chiar varianta crearii unui guvern condus de Iateniuk, secondat de Kliciko ca vicepremier. Presedintele Ianukovici este deschis chiar si pentru alegerile parlamentare anticipate. Un singur lucru nu au obtinut liderii opozitiei: alegeri prezidentiale anticipate.

Strategia tergiversarii preferat de Ianukovici pare sa functioneze, miza sa si a acolitilor sai fiind prezervarea averilor fabuloase acumulate in ultimii ani si a pozitiile importante in stat. Insa aceasta strategie incepe sa puna la incercare nervii lui Vladimir Putin, scrie Der Spiegel, care isi doreste sa scape cat mai repede de un lider ucrainean care a pendulat intre Est si Vest doar pentru a acumula cat mai multa avere si putere.

Primul semnal ca Rusia isi pierde rabdarea este dat de presa moscovita. Ziaristul Alexander Prohanov il catalogheaza pe presedintele Ianukovici drept ”tradator”, pentru ca nu a luat masuri dure impotriva protestatarilor. Lui Ianukovici isi este frica de varsarea de sange, chiar si atunci cand ”valul revolutionar” distruge civilizatia rusa, scrie Prohanov, citat de BBC.

Un al doilea semn a sosit din partea consilierului lui Vladimir Putin, Serghei Glaziev.Acesta i-a reprosat, intr-un interviu, presedintelui Ianukovici ca negociaza cu protestatarii de parca acestia sunt cetateni onesti, in timp ce tabara opozitiei ar fi finantata cu 20 de milioane de dolari de catre Statele Unite. Mai mult, Glaziev sustine ca SUA ii antreneaza pe huliganii din Kiev chiar in interiorul ambasadei. Glaziev a mai spus ca regimului de la Kiev ii ”este teama pentru miliardele lui” si nu ar face nimic care sa pericliteze relatia cu Vestul.

Intr-adevar, scrie Der Spiegel, principala politica a guvernului de la Kiev este orientat doar catre clanurile oligarhice de care depinde. La cateva ore dupa ce a demisionat, premierul Mykola Azarov a plecat la Viena, pentru a-si pune ordine in afaceri. Fiul sau, Alexei, locuieste intr-o suburbie de lux a Vienei si detine si multe alte proprietati, lucru confirmat pentru Der Spiegel de Reihard Proksch, afacerist ce gestioneaza activele unor milionari la Viena, Londra si in Liechtenstein. Totodata, nora lui Azarov este foarte activa la Viena, unde detine 50% din editura Publishing Deluxe Holding, cu afaceri in Viena, Dubai, St. Moritz.

Tot la Viena face afaceri si Andrei Kliuiev, sef de cabinet al presedintelui Ianukovici si unul dintre cei care au ordonat reprimarea violenta a protestelor din Kiev. Fratele sau este deputat la Kiev si este membru in consiliul de supraveghere al Bancii Nationale a Ucrainei. Fratii Kliuiev detin o companie in Austria care activeaza in domeniul energiei solare.

Incepand cu premierul interimar Arbuzov, cu fostul premier Azarov si terminand cu fratii Kliuiev, cu totii sunt dependenti de regimul Ianukovici si contribuie la prosperitatea afacerilor fiului presedintelui, Alexander, care are o avere de 5,5 miliarde de dolari.

Presiunile pe care Moscova le pune asupra lui Ianukovici in vederea reprimarii protestelor si a ruperi legaturilor cu Vestul iau si forme practice. Organizatia Frontul Ucrainean, care a luat nastere de curand la Harkov, a devenit tota mi puternica in ultimele saptamani si ameninta sa initieze adevarate batalii pe strazile Ucrainei, pentrua dispersa manifestatile pro-europene. Este o modalitate prin care regimul nu se asociaza cu violentele si pierderile de vieti omenesti de care s-a ferit pe cat a putut pana acum.

Nici Statele Unite par ca nu mai au rabdare cu ambivalenta coruptului regim Ianulovici. Ambasadorul SUA la Kiev se pare ca a primit ordin sa actioneze indirect asupra lui Ianukovici, amenintandu-l pe celmai bogat oligarh din tara: Rinat Ahmetov. Ambasadorul Geoffrey Pyatt s-a intalnit cu Rinat Ahmetov si i-a sugerat ca, daca nu-si va folosi puterea de convingere asupra lui Ianukovici, atunci conturile sale din SUA si Europa vor fi inghetate. Iar Ahmetov are parghii de influenta asupra lui Ianukovici, deoarece cel putin 50 de deputati din partea partidului prezidential ii sunt fideli oligarhului si nu regimului.

Nu in ultimul rand, presiunile asupra luiIanukovici vin si pe filiera economica, nu doar politica. In 2014, Ucraina are de rambursat FMI 3,7 miliarde de dolari, la care se adauga 5,5 miliarde de dolari pentri obligatiunile ce ajung la scadenta. Este greu ca Ucraina sa se achite de aceste datorii cu o crestere economica zero in 2013, cu o moneda care s-a prabusit si cu o rezerva de aur care s-a redus cu 10% doar in perioada protestelor.

Daca va rezista presiunilor politice, regimul Ianukovici nu se va salva decat prin imprumutul de 20 de miliarde de dolari oferit de Rusia si reducerea preului gazelor rusesti importante (daca alege calea Uniunii Eurasiatice) sau de o pasuire din partea FMI si a pietelor internationale, la insistente americane si europene (daca alege calea UE). Noi proteste, provocari din partea gruparile nationaliste sau pro-ruse, intalniri secrete intre diplomatii SUA si marii oligarhi sau amenintarile Moscovei vor fi celelalte cai de a-l grabi pe alunecosul presedinte ucrainean sa aleaga tabara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.