Rusia vrea o revizuire a frontierei în Marea Baltică (update)

Ministerul Apărării rus a propus o revizuire a delimitării apelor teritoriale ruse din Marea Baltică, relatează miercuri agenţia Interfax, care citează un proiect de lege făcut public de guvern, potrivit Reuters.

UPDATE Rusia nu are nicio intenţie de a-şi modifica frontiera maritimă în Marea Baltică, nici zona sa economică exclusivă sau platoul continental, a declarat o sursă „militaro-diplomatică” rusă agenţiilor ruse de presă, citate miercuri de Reuters, după ce pe portalul juridic al guvernului de la Moscova a fost publicat un proiect de decret referitor la ajustarea coordonatelor acelei frontiere maritime, document care între timp a fost şters.

Acest document, elaborat de Ministerul rus al Apărării şi apărut marţi pe portalul juridic guvernamental, propunea actualizarea coordonatelor frontierei maritime ruse în Marea Baltică, mare la care sunt de asemenea riverane Finlanda, Suedia, Danemarca, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Proiectul a provocat confuzie şi iritare în aceste ţări, care au toate relaţii tensionate cu Rusia şi nu au înţeles ce presupune concret iniţiativa Ministerului rus al Apărării.

Documentul acestui minister menţiona totuşi zona de est a Golfului Finlandei precum şi apele adiacente porturilor Baltisk şi Zelenogradsk din exclava rusă Kaliningrad (situată între Polonia şi Lituania), adăugând că, în cazul aprobării propunerii sale, aceasta ar modifica frontiera maritimă a Rusiei şi hărţile de navigaţie, după ultima actualizare a acestora care datează din ianuarie 1985.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, stabilirea coordonatelor frontierei din 1985 a fost făcută pe baze unor hărţi maritime de la jumătatea secolului al XX-lea şi care nu mai corespund pe deplin coordonatelor topografice din prezent.

Întrebat despre respectivul document, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că „nu este nimic politic în asta”, dar el a admis existenţa unor tensiuni în zona Mării Baltice şi în consecinţă nevoia ca Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea.

Proiectul acelui decret a fost între timp şters de pe portalul juridic al guvernului rus.

Într-o declaraţie transmisă Reuters înainte ca acest document să fie retras, ministrul eston de externe Margus Tsahkna a susţinut că apariţia acestuia ar putea fi o „încercare de a crea confuzie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. E libertatea prost înțeleasă asigurata de statul liberal minimal! Fiecare face ce vrea! Nimeni nu respectă nicio lege, nici a bunului simt! La ose ba educaților! Vecinii cu o herghelie de caini care latră incontinuu, unii motociclisti ambaleaza motoarele sub ferestrele pensionarilor pana-i scoala din mormânt și pe primari PSD ii doare in cur de liniștea publică!

  2. Rusia hrapareata n-a fost niciodată măreața. Rusia autoritarista si anormal de labartata, este, in plan diplomatic, politic, economic sau cultural, o soparleata nefastă. In termeni teritoriali, in termeni rai cu lumea liberă si civilizată, da! Rusia, un stat nazist si o țară a crimei, sub cerul crimei, nu este capabila sa exporte cvilizatie, pentru că nu s-a convertit la civilizatie. La barbarie, da, fiindcă are doar instincte criminale de tip medieval.

  3. Ati vrut sa blocati complet accesul rusilor in Marea Baltica prin renuntarea la neutralitate a suedezilor si finlandezilor si ati crezut ca ei vor sta cu mainile in san? Toate actiunile lor vor fi conforme cu dreptul international, pentru ca rusii (si chinezii) sunt singurii care mai au diplomati de meserie! La acest capitol, occidentalii in frunte cu SUA au numai „panarame” in functii de diplomat.

  4. Asteptati sa castige muscalii razboiul cu Ucraina si sa vedeti ce ploaie de revizuiri de granitze cu vecinii Rusiei vor urma.
    Muscalul nu se satura niciodata de furturi de la vecini. De la ,,Davai, ceas, davai aplton” au ajuns la ,,Davai teritorii”. Boala muscaleasca veche……[Rumburak]

  5. Stai sa se termine cu alegerile prin occident si sa vezi ce plezneala peste bot or sa ia rusnacii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.