„S-a creat emoție”: Explicația lui Predoiu despre condițiile Austriei

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, evidenţiază, într-o declaraţie după Forumul Salzburg, progresele în discuţiile despre aderarea României la Schengen şi afirmă că există o mare diferenţă faţă de acum câteva luni, bază „pe care se poate construi”.

„Am avut, pe parcursul acestor luni precedente, discuţii complicate şi ele rămân în continuare discuţii complicate, dar, în acelaşi timp, clar există o mare diferenţă faţă de acum câteva luni de zile. Eu nu vreau să evaluez dacă e mult sau e puţin, este altceva, e ceva pe care putem construi, pe care putem continua. Eforturile care se fac şi de către delegaţia noastră şi de către delegaţia bulgară şi delegaţia austriacă, dar în acelaşi timp şi de către Comisie şi Preşedinţia spaniolă în acest cadru de discuţii, dar şi eforturile care se fac de către alţi colegi din alte state membre, care susţin aceste discuţii, sunt îndreptate tocmai în direcţia de a obţine un rezultat palpabil, concret, în luna decembrie şi în anul 2023”, a spus Predoiu, într-o declaraţie de presă ţinută cu ocazia Forumului Salzburg organizat în Slovenia.

Ministrul a anunţat că a avut discuţii legate de posibilităţile tehnice de a lua o decizie în luna decembrie. Predoiu a abordat cerinţele impuse de Austria şi a menţionat că acestea nu sunt „condiţii”, ci „măsuri adiacente”. El a explicat că „România aplică aceste proceduri (…) conform criteriilor Schengen şi Acordului Dublin”.

Ministrul a menţionat, legat de temerile legate de transferul migranţilor ilegali din Austria, că acest lucru se referă doar la cei înregistraţi iniţial în România.

„Este vorba de a proceda la retrimiterea acelor cetăţeni care au intrat prin România, au fost înregistraţi în Romania, în EURODAC sau în SIS – Sistemul Schengen şi mai departe au migrat ilegal în Austria. Conform regulilor Dublin în vigoare, odată ce sunt capturaţi în Austria şi constataţi că sunt în stare de migraţiune ilegală, pe regulile existente, sunt trimişi în ţara de unde au venit, adică în România. Nu e vorba de nicio altă procedură. (…) Anul acesta vorbim de 120 de cetăţeni.

S-a creat emoție, din câte am văzut, cu această perspectivă, de a se transfera în masă din Austria în România cetățeni sirieni sau cetățeni afgani care ar fi migranți ilegali și, în felul acesta, interesele noastre ar fi afectate.

În realitate, este vorba de a proceda la retrimiterea acelor cetățeni care au intrat prin România, au fost înregistrați în România, în EURODAC sau în SIS – Sistemul Schengen și care, mai departe, au migrat ilegal în Austria. Conform regulilor Dublin în vigoare, odată ce sunt capturați în Austria și se constată că sunt în stare de migrațiune ilegală, după regulile existente sunt trimiși în țara de unde au venit, adică în România „, a mai spus Predoiu.

El confirmă că România respectă deja criteriile Schengen, fără necesitatea de măsuri suplimentare. „Discuţiile sunt pozitive şi aduc progrese,” a încheiat Predoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Mai Prestoiu , daca Romania aplica ” criteriilor Schengen si Acordului Dublin , de ce sunteti ” ghiocei” ? Cine poate spune cu fermitate si cu dovezi ca cei ce incearca ” Osterreich” sa ni-ii bage pe git au trecut prin Romania ? Retoric , te intreb cu vorba lui FLORIN PIERSIC : ” Ma tu esti prost sau esti prost” ? Noi nu suntem ….Nu va ambalati , s-ar putea , vorba aluia din Tecuci : ” Sa ne sara mustarul” ! Se apropie alegerile si voi cu maCiuca , Ciocolatul,etc , calcati pe teren minat ……

  2. Pana si Bulgaria are mai multa coloana vertebrala decat are clasa politica din Romania.
    Voi nu sunteti nici mizeria de sub unghiile lui Viktor Orban!
    De asta romanii au mai mult respect pentru conducatorii din Ungaria decat pentru voi!

  3. pentru a intra cu aeroporturile in Schengen, politicienii pe care-i votati sunt dispusi sa primeasca vreo 30-50k migranti… ca sa intrati in UE au vandut BCR-ul si Petromul, ca sa intrati in NATO v-a „construit” Bechtel autostrada si ati cumparat armament si echipament de supraveghere a granitei de la EADS… ce nu va e clar? totul se plateste

  4. Bucătarul tot bucătar a rămas.La plăcinte înainte, la război înapoi.Sindicalistii din poliție incep grevele și protestele în stradă,pentru lipsa de voință și de interes a ministrului Perdoiu la reformarea instituției,prin adoptarea criteriului de performanta și competența în numirea în funcții de conducere,depolitizarea instituției ,prin refuzarea numirilor în funcții pe criterii politice,fara detașări ,fara concurs pe post,scoaterea rubedeniilor politrucilor din MAI care parazitează instituția.Numirile în funcții cu pile de la partid sunt in proportie de sută la sută oferite pe șpagă,și nu va trece mult timp, când ne vom trezi că locotenenți ai clanurilor mafiote vor conduce poliția capitalei și IJP-urile din tara.Salarizarea polițiștilor rămâne o poveste.Politrucii nu au interes decât pentru rudele lor din administrațiile locale și județene,super-aglomerate, îmbuibate de incompetenți,puturoși și putrezi de corupți.DNA sa vina sa va ia.Pai la cate miliarde a făcut Perdoiu cu firma de avocatura nici nu avea ce căuta la MAI.De ce e secret numele delegatului care a făcut parte din comisia la UE cu vaccinurile anti-COVID? Are Perdoiu o musca neagra pe căciulă? Când e ceva de furat se trece la secret,nu-i așa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.