S-a dat drumul la robinetul cu bani ieftini

Persoanele fizice precum şi companiile din România au stabilit luna trecută un record, şi anume au contractat de la bănci cea mai mare sumă din istorie în lei, chiar peste nivelul din 2008 când economia duduia. Conform datelor prezentate de Banca Naţională a României, populaţia a primit credite în valoare de 3,2 miliarde de lei, iar firmele de 2,2 miliarde de lei. În total, 5,4 miliarde de lei, cu 50% mai mari decât luna iunie a anului trecut. Atingerea acestui nivel maxim se datorează exclusiv împrumuturilor acordate populaţiei, pentru consum şi achiziţii de locuinţe, în timp ce pe segmentul companiilor încă există fluctuaţii de la lună la lună.

„Sunt trei elemente care au susţinut creşterea creditării în lei: renunţarea la creditele Prima casă în euro, avansul mai mic la creditele imobiliare şi scăderea dobânzilor. (…) Sunt bănci care stau o perioadă mai lungă în piaţă şi altele care doar testează piaţa cu promoţii punctuale. Cele care chiar au apetit de creditare stau mai mult în piaţă“, afirmă Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance, citat de Ziarul Financiar.

Economiştii atrag însă atenţia că toată această nebunie a creditării s-a putea transforma într-o mare problemă pentru economie. „Banii aceştia nu provin din economisirile populaţiei, ci provin de la robinetul de bani. Adică băncile comerciale primesc bani foarte ieftini de la Banca Centrală, pe care apoi să îi redistribuie în economie. Noi, economiştii, spunem că acesta este startul unei noi crize. Practic, până la urmă, România este, ca sa zic aşa, încălzită puternic de robinetul de bani şi aceasta este, zic eu, principala explicaţie a exploziei acestor credite”, a declarat pentru Digi 24 Cristian Păun, profesor de economie.

În urmă cu două luni, Banca Naţională a României a redus rata de dobândă de politică monetară la minimul istoric de 1,75%, dând în felul acest un semnal de reducere a ratei de dobândă pentru creditele în lei. A fost cea de-a şaptea reducere de 0,25% pe care Banca Centrală a operat-o din august 2014 încoace. O altă măsură luată de BNR se referă la îngustarea coridorului de variaţie în jurul ratei de dobândă de politică monetară de la 1,75% la 1,50%. Asta înseamnă că dobânda penalizatoare la care băncile se împrumută de la BNR în cazul în care au nevoie urgentă de cash a coborât de la 3,5% pe an la 3,25% pe an.

Astăzi există însă câteva diferenţe faţă de ce se întâmpla în anii de dinaintea crizei, şi anume că băncile dau un număr extrem de mic de credite în euro. În iunie au fost acordate credite în euro de 280 milioane euro, cea mai mare parte fiind credite pentru companii care au activităţi de export.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.