Să-i cocoșăm pe patroni cu „analfabeți funcționali”!

Ritmul cu care a crescut salariul minim e de 4 ori mai mare decât cel cu care a crescut productivitatea muncii. De 4 ori! Asta s-a întâmplat în ultimii zece ani, semnalează profesorul de economie Cristian Păun.

Situația nu include și ce s-a întâmplat în 2023, iar în 2024 povestea continuă.
„Guvernul vrea din nou să crească salariul minim. Adică, să oblige patronii și angajatorii să plătească salarii mai mari unora care produc mai puțin sau cu valoare adăugată mai mică.
În acest context, (…)  salariul minim devine o nouă piedică în calea afacerilor din România. Un motiv în plus pentru restrângerea activității aici, nu pentru înflorirea lor.
Dacă mai corelăm și cu rezultatele PISA, imaginea dezastrului e și mai mare. Guvernul te obligă, antreprenor fiind, să preiei în afacerea ta și pe ștatul tău de salarii, niște analfabeți funcționali cu care va trebui să începi educația de la alfabet și tabla înmulțirii”, scrie Păun.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

18 Comentarii

  1. Acum aștept comentariile trolilor progresisti lingăi de moaște bruxelleze, adică exact aceia care sunt beneficiarii cadourilor guvernamentale…

  2. Analfabet funcțional eşti tu băh împăunatule cu milioane de la stat. Că mai iei câteva de la privat care ajung acolo tot de la stat, nu se mai pune? Şi ce mare beneficii ai adus tu țării mă telectualu lu mămica cu elucubrațiile tale de ekonomist din epoca de piatră?

  3. Asa a fost mereu: in regimul comunist, promovarile se faceau cu cartusul de tigari, damigeana de tuica, masa la restaurant, bucata de branza,pasare sau traista de malai, incat multi aveau categoria a sasea, cea mai inalta, insa doar cativa erau capabili sa faca lucrari corespunzatoare categoriei respective. A fost si a ramas peste tot . Cauza este rasturnarea ierarhiei valorilor: ca sa ramana la butoane sau macar in opozitie , sa obtina urmatoarele mandate(realegere ), politicienii trebuie sa dea ceva celor(multi) care ii voteaza de fiecare data.In felul acesta se creeaza o dependenta reciproca, oricum , cei cu pregatire modesta sau medie au incredere si ii voteaza pe cei ca ei, pe principiul : suntem la fel, n-avem ce le reprosa!

  4. Stați liniștiți la locurile voastre! Nu exista patron cinstit fiindcă alfel ar dispărea. Toți fentează statul. Majoritatea salariaților de la patron sunt angajați pe salariul minim și diferența se da din mana. De unde? Din evaziunea fiscală. Covrigarul de Buzău cunoaște procedura! Te cazezi la o pensiune,plătești dar nu primești chitanță. Vrei să-ți amenajezi un loc de veci plătești la dublu din primești chitanță la juma. Și tot așa înainte! Dacă ar tine o evidenta contabila cinstită patronii nu ar mai avea bani cas de spaga! Toți se întreabă de unde au bugetarii bani de viloaice,concedii in Dubai și jeep-ane? Din spaga încasată de la patronii evazioniști! De unde au bani patronii bani de viloaice la munte și la mare? Din evaziune! Simplu și eficient! Jos capitalismul de cumetrie! Trăiască și înflorească statul liberal minimal!

  5. Nu salariul minim e problema ci tot ceea ce vine cu el, adică impozitele, taxele de tot felul, asigurari etc.Amarâtul face ce-i spui și nu poti să-ti bați joc de el, are familie, are nevoie de un adăpost, de ceva de pus in farfurie, e om.Dar vin gusații la și e game over.

  6. Păunu’ vieții mănâncă maro! Are impresia că economia reală este cea povestită în cărțile de economie. În teorie și capitalismul și socialismul sunt minunate numai că în viața reală amândouă sunt aceeași mizerie.
    Salarii mici înseamnă impozite mici, contribuții la sănătate și educație mici, insuficiente și încremenire în subdezvoltare a țărișorii. Păunu’ vieții plânge de grija patronatelor, de parcă productivitatea ar fi în sarcina salariatului!

  7. Clasa muncitoare ajunge in Paradis, era o vorba inainte de *90 !

  8. D-asta visează toți mocofanii de buget „asiatice” care sunt”conștiincioase” adica au chiria asigurată de fraierul privat și nu se dau la bani mulți, in plus, au vise umede cu chinezoaice ca astealalte se uită la circumferință și nu prea sunt interesate de ce rămâne când scazi pozitia buricului și-n plus adăpostutile de păduchi de stat sunt pline de intorpanți, unul mai adjunct ca altul.Si cum buboiul subțire cu bani multi se ține, buboiul șef se uită-n blidul săracului.Că daca nu-i ajung banii dupa ce a fost vămuit și răsvămuit, să plece sau s-o bage pe nevastă-sa la produs.De bolnavii de meserie văd ca nu se atinge nimeni, ba mai vor si deseuri din Oihropa, deh electorat permenent.De șpețialisti nici nu mai zic, ca mu-mi ajung literele.Și nu s-au făcut emoticoane pentru patroni d-alde mandea.

  9. Asta cu ideologia de dreapta până la stânga și „dreapta împrejur”, e praf in ochii proștilor! Toți sunt niste hoți! Pe vremea lui Ceaușescu daca făceai afaceri, erai hot! Te prindeau, făceai pușcărie și ieseai mort din pușcărie. Acum ieși zâmbind și ramai cu averea( vezi Udrea) făcută din furtul statului! Acum se fura statul in draci și statul te lasă să pleci in Germania!Na, stat minimal!

  10. Cu cît taxarea forței de muncă este mai mare cu atît șansele de dezvoltare sunt mai mici. Patronii noștrii sunt vai mama lor.Fara contracte cu statul sunt in faliment.

  11. Ce vrăjeală manipulatoare…
    „Ritmul cu care a crescut salariul minim e de 4 ori mai mare decât cel cu care a crescut productivitatea muncii. De 4 ori! „…
    Dar COSTURILE și TAXELE și IMPOZITELE au crescut mult mai mult !!! DE ZECI DE ORI… doar pâna în 2030 trebuie să nu mai avem nimic în posesie, să fim chiriași săraci și fericiți…

  12. ” Paunasul codrilor” de ce te vaiti ? Aveti ce ati dorit. Voua ve trebuie munca calificata pentru a produce si obtine plusvaloare.Sau la” firma din privata” a dumitale se ” produc” cenacluri si discutii filozofice ?Vrei muncitor calificat ? Scoleste-l . Nu astepta ca statul sa-l scoleasca si sa ti-l ofere pe tava .Tin minte ca prin anii 2005-2008 fiind cu treburi in urbea Brasovului , am gasit la fostul grup scolar ” Autocamioane” Brasov citeva clase de profesionala cu copii din Franta , trimisi de concernele aeronautice pentru calificare . Practica o faceau in paralel la ICA Ghimbav si Eurocopter. Cu banii concernelor se facea calificarea ,nu cu ai statului…Inteleg(i)eti Paunasule ( Paunasilor) ?Si poate ne spu(i)neti Paunasilor cum e cu plata aia pe doua state de plata ? Pe unul salariul minim ( sa nu platiti CAS, CASS, etc mai mari la stat)si al doilea in care platiti diferenta pentru ce ati negociat ? Asa ii prostiti si cind vor deveni pensionari se vor uita ca : ” milogu-n straita” ?

  13. asa imagineaza-ti sigur ce meriti sa ti se spuna. Cat de incompetent ca prof de economie esti ca sa spui sa creasca productivitatea de patru ori. Poate la impletit ciorati daca bunicuta e inlocuita cu o masina de tricotat. Cat de… poate fi un economist. In fabrici exista un nivel de AUTOMATIZARE, nu poti „BA” sa maresti viteza ca s-ar putea sa nu se mai umble sticla cu bere ci sa curga pe langa sau caroseria unei dacii sa ajunga in capul unuia ca tine. Cresterea salariilor minim si implicit restul este NECESARA DACA VREM CA ROMANII SA MUNCEASCA IN ROMANIA SI SA NU IMPORTAM MANA IEFTINA DE AFARA UE. DEJA AM PIERDUT O PARTE DIN AURUL CENUSIU si AM RAMAS CU UN FIER RUGINIT CA TINE. De aceea avem note mici la testul PISA pt ca manualele scolare nu contin termeni ca rentabilitate, amortizare si nici profesorii. Cum poti sa-i ceri unui copil de a VI a sa inteleaga termenul AMORTIZARE, daca matematica studiata de el se refera la ecuatii de algebra si geometrie clasica nu studii econimece. Deci trebuie in loc de matematica sa invate copiii doar inmultirea banilor, profitul si pierderile sa-i facem negustori nu medici, matematicieni ingineri ci doar manuitori de bani ajunge doar cursul primar si sa invete doar profit si ”im…cilitate”…sa creasca prodctivitatea de patru ori. Un… care nu constientizeaza ca pretul aurului de 2000 de $/uncia arata DEVALORIZAREA DE 400% sau 500% a monedei in care se face tranzactia. Dar e economist cu patalama prin care se doveseste IQ de mlastina pe care-l are si care crede ca il au si altii din PNL/PD-L…poate Ciolacu din grota sa mai admire un specimen ca tine…

  14. In general, cum e turcul e și pistolul în România, adică, politician-patroni=analfabeți funcționali. Așa că, sa nu mai plângem patronii cartonati financiar.

  15. cu asa profesori de economie nu e de mirare ca suntem unde suntem, probabil multi asa zisi economisti se mandresc sa-l fi avut pe asta profesor !!! va laudati apoi ca va conduc oameni cu carte!!! bleahhh

  16. Sigur măi Păune și nivelul de trai a crescut de vreo zece ori, numai preturile au crescut cu 6% că așa spun guvernanții pe care i-ai sprijinit odată. Dar pensiile speciale au crescut sau nu că vă feriți toți de pronunțarea cuvântului ca „dracul de tămâie”.

  17. Păi nea felceru’ în economie… Pă la firmele alea la care matale te uiți ca la sfinți e cu acționari, cu consilii de administrație, cu CEO. Nu e, bre, cu patroni, ca în o mie nouă sute toamna.
    Mai emancipează-te și matale. Câți din studenții lu’ matale au ajuns directori de filiale de bancă? Hai laudă-te cu eficiența-ți, că salariul ți-a tot crescut.
    Ce mai face domnul felcer Stamule, colegul lu’ matale? A mai deschis frun bar, un birt de carier , ceva?

  18. Domnule Paun: poti fi educat, cu carte si master si tot ajungeai sa speli vase. Cam de asta au plecat 5 milioane de romani.
    Nu ridicati antreprenorii romani in slavi: nu stiu decat sa profite de angajat pe salariul minim. antreprenor roman = tepar!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.