Să salvăm mănăstirea Cojani! Pictura veche este în pericol (GALERIE FOTO )

Mănăstirea Cojani, oraș Târgu Cărbunești, judetul Gorj, o mănăstire nou construită- plecând de la dorința de a salva biserica familiei generalului Gheorghe Magheru- lăsată în părăsire, înainte și după 1989, are nevoie de ajutorul nostru.

Din păcate, furtuna care a avut loc sâmbătă a zburat acoperișul – de altfel, unul provizoriu, deoarece biserica, monument istoric, urma să primească anul acesta fonduri pentru restaurare, fonduri care însă au întârziat – iar pictura veche a rămas descoperită la intemperii. Pericolul este cu atât mai mare cu cât vremea anunțată de meteorologi este una instabilă, iar ploile ar distruge pictura. Tocmai de aceea, orice ajutor pentru a redresa cât mai rapid situația și pentru a evita pericolul distrugerii picturii este unul binevenit.

Biserica cu hramul „Sf. Ioan, Nicolae şi Gheorghe” a fost ridicată între anii 1824-1825. Lăcaşul de cult figurează pe lista monumentelor istorice. Biserica datează din anul 1824 şi a fost zidită de către familia Generalului Gheorghe Magheru.

„Ctitoria lui Nicolae Magheru din Cojani-Târgu Cărbuneşti este opera unor meşteri vâlceni în Gorj, având în vedere originea vâlceană a Magherilor. Biserica are faţadele pictate în întregime cu diverse scene şi personaje. Pictura este realizată după 1825 de echipa zugravului Manole – Dinu (Constantin) zugrav, Dumitru şi Dumitraşcu – calfe. Elementele ornamentale, cum ar fi motivul frunzei de stejar şi reprezentarea personajelor respectă linia tradiţiei echipei lui Manole. În Gorj, reprezentarea unor ctitori pe faţadele lăcaşului de cult constituie o formulă iconografică specifică. Procedeul cunoaşte o relativ largă răspândire, după 1820 el depăşind graniţele unui fenomen strict local.

În acest caz, discursul pictural pare că face apel la figurile stilistice specific retoricii insistenţei şi repetiţiei cum ar fi: emfaza (acordarea unei importanţe deosebite unei figuri sau imagini) şi aliteraţia (repetarea unor imagini sau forme spre a produce un efect expresiv sau simbolic) (vezi N. Ghika-Budeşti, Oficiale, Şedinţele comisiunii, BCMI, XIX, 1926). La sfârşitul anului 2008, biserica se afla în stare avansată de degradare, fiind ulterior părăsită“, se arată pe site-ul Institului Naţional al Patrimoniului.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.