Saakaşvili, despre scenariul ce ar fi „o umilinţă şi o dezonoare pentru Ucraina”

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, acum naturalizat ucrainean şi guvernator al regiunii strategice Odessa, se declară împotriva numirii unor străini în funcţii de mare responsabilitate în cadrul guvernului ucrainean.

Poziţia luată de Saakaşvili vine pe fondul informaţiilor că în următoarea săptămână Ucraina ar putea avea un nou guvern. Pentru premier a fost vehiculat numele ministrului de Finanţe, americano-ucraineanca Natalie Jaresko, şi al primarului din Lvov, Andruy Sadovi. Declaraţiile lui Saakaşvili sugereaza însă că în cărţi se pot afla personalităţi politice din Europa de Est.

Potrivit lui Saakaşvili, guvernul ucrainean a iniţiat practica numirii unor străini în poziţii cheie pentru a împiedica apariţia unei noi generaţii de înalţi funcţionari corupţi.

“Să presupunem că am invita reformatori străini sau că am scoate din praful amintirilor un fost premier sau un fost ministru din Europa de Est. Nu mă îndoiesc că printre ei sunt oameni de calitate, unii pentru care nutresc cel mai mare respect, dar ce să facă ei cu Ucraina?”, a declarat Saakasvili pentru televiziunea ucraineană 112, scrie agenţia rusă Sputnik.

“Trebuie să scoatem pe cineva din uitare, să-l aducem în Ucraina şi să-i încredinţăm guvernarea ţării pe motiv că a fost ministru sau prim-ministru acum 25 de ani?”

Saakaşvili nu se consideră însă un cetăţean străin în Ucraina, subliniind că este “un om politic naturalizat ucrainean”. “Îmi spun de fiecare dată: mergem să căutăm cutare sau cutare om politic, să-l aducem în Ucraina şi să-i încredinţăm guvernul unei ţări cu 45 de milioane de locuitori’. Consider asta o umilinţă, o dezonoare. Totul pentru a elimina de la putere o noua generaţie de funcţionari”, a spus Saakaşvili.

Saakasvili a făcut aceste declaraţii în contextul în care şi numele său fusese în cărţi pentru postul de premier, având în vedere că este un mare critic al actualului premier Arseni Iaţeniuk, un personaj tot mai nedigerabil pentru partenerii occidentali ai Ucrainei, şeful unui partid în cădere libera şi ale cărui zile în fruntea guvernului sunt numărate.

Pe 16 februarie, Iaţeniuk a supravieţuit unei moţiuni de cenzură. Însă apoi a urmat demisia ministrului lituaniano-ucrainean al Economiei care a acuzat practicile corupte ale guvernului, a urmat demisia adjunctului procurorului general, din raţiuni similare, şi pe acest fonmd, la care se adaugă şi presiunile occidentale, preşedintele a cerut demisia lui Iaţeniuk şi a procurorului general. În acest moment, doar premierul este cel care a rămas în functie în urma valului de demisii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.