Salariul la stat vs salariu la privat: cine a câștigat mai mult

Statul român a plătit pentru salariile a 1,2 milioane de români care lucrează în sistemul public cu 19,5% mai mult în prima jumătate a anului 2017 în timp ce în mediul privat companiile au crescut lefurile angajaților cu 7% în aceeași perioadă de timp. De la începutul acestui an, numărul de bugetari a crescut aproape insensibil, cu 35.724, adică 0,7%. Cheltuielile de personal mai mari în perioada ianuarie-iunie au fost determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016, respectiv aplicarea, începând cu luna august 2016, a prevederilor O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum și de creșterile salariale acordate in 2017, respectiv creșterea cu 15 % a salariilor din sănătate și din de la 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituțiile şi autoritățile publice ale administrației publice locale care beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017, majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1250 lei la 1450 lei din 1 februarie 2017 și majorarea cu 50% a salariului brut şi a sporurilor pentru personalul din instituțiile publice de spectacole sau concerte începând cu 1 februarie 2017.

Salariații din mediul privat, adică în jur de 3,7 milioane de oameni, au beneficiat de salarii și bonusuri mai mari cu 7% în prima jumătate a anului 2017. O analiză realizată de Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, arată că principalii factori determinanţi au fost majorarea salariului minim brut pe economie dar şi posibilele negocieri salariale iniţiate la finalul anului trecut. Distribuţia creşterii a fost inegală dacă ne raportăm la cele două trimestre – peste 10% ȋn T1 (ianuarie-martie 2017) şi doar 2% ȋn T2 (aprilie-iunie 2017). Principalele industrii unde au crescut salariile sunt: producţia componentelor auto, domeniul pharma şi cel de dezvoltare software. Numărul angajărilor s-a majorat, ȋn medie, cu 13% ȋn această perioadă, ȋn principal datorită contextului macroeconomic favorabil, respectiv a creşterii economice ȋnregistrate ȋn primul trimestru al anului. “Printre pieţele ȋn care numărul de angajaţi a crescut constant se află centrele de cercetare şi dezvoltare din domeniul auto şi nu numai, zona de BPO sau cea de dezvoltare software. Acestea sunt deja cunoscute pentru extinderea permanentă şi pentru faptul că oferă salarii peste media altor sectoare. Totuşi, angajări s-au făcut şi ȋn retail sau pharma. Industriile ȋn care numărul de angajări a stagnat ȋn prima parte a anului au fost cea de textile, materiale de construcţii sau servicii financiare”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

De altfel, În România de azi sunt în jur de 1,2 milioane de angajați cu salariul minim și doar 10% dintre aceștia provin din mediul bugetar. Există la nivelul țării 4,5 milioane de salariați cu norma întreagă și 1,2 milioane dintre ei sunt bugetari. Datele Institutului de Statistică arată faptul că salariul mediu net a crescut în medie cu 12% în 2016, la bugetari cu 13,9% și la privați cu 9,3%. Diferența între ceea ce câștigă un bugetar și leafa unui angajat la privat este de 455 lei în favoarea primului iar pentru acest an prognozele arată că ecartul va crește până la 840 de lei. În urma estimărilor Comsiei Naţionale de Prognoza (CNP), salariul brut la bugetari va creşte cu 16,9% anul acesta, cu 10,3% în 2018 şi cu 11,5% în 2019. Creşterile în mediul privat vor fi mai mici. În ministere, un salariu mediu se învârte în jurul a 1.000 de euro în timp ce per total nu există în țară mai mult de 500 de mii de salariați care câștigă peste 1.000 de euro. În contextul acestor realități, șefii PSD insistă pe majorări de salarii pentru bugetari, un bazin electoral consistent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.