Societatea Națională a Sării (Salrom), companie de stat aflată sub controlul Ministerului Economiei, intenționează să obțină finanțări în valoare de sute de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea a două proiecte majore de exploatare și procesare a grafitului, în conformitate cu noul Regulament UE privind aprovizionarea sigură și durabilă cu materii prime critice (Critical Raw Materials Act – CRMA).
Aceste inițiative sunt esențiale pentru consolidarea lanțului de aprovizionare cu grafit de înaltă calitate, material indispensabil pentru producția de baterii utilizate în vehicule electrice și sisteme de stocare a energiei.
Termenul limită pentru depunerea acestor proiecte este 22 august, potrivit declarațiilor ministrului Economiei, Ștefan Radu Oprea. Acesta a subliniat importanța acestor proiecte în contextul în care zăcămintele de grafit de la Baia de Fier, în județul Gorj, deținute de Salrom, se suprapun cu interesele unei companii americane, Amerocap LLC, care vizează același perimetru minier.
Primul proiect, denumit „Proiect de Extracție a Grafitului de Calitate pentru Baterii din arealul Baia de Fier”, vizează extracția și procesarea primară a șisturilor grafitoase, cu scopul de a produce grafit de înaltă puritate. Acest grafit este vital pentru industria bateriilor, în special pentru vehiculele electrice și soluțiile de stocare a energiei. Suma solicitată pentru acest proiect se ridică la 198,3 milioane de euro. Proiectul include dezvoltarea infrastructurii necesare pentru extracție și instalarea echipamentelor de procesare care să transforme materia primă brută în grafit de calitate superioară.
Cel de-al doilea proiect, intitulat „Battery-Grade Graphite Processing Project at ‘Baia de Fier’ Site – Enhancing EU’s Strategic Supply Chain for Clean Energy Technologies”, se concentrează pe valorificarea finală a șisturilor grafitoase prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație. Acest proiect va include construirea unui complex avansat de procesare la Baia de Fier, destinat transformării grafitului extras în materiale de calitate pentru baterii, inclusiv grafen. Suma solicitată pentru acest proiect se ridică la aproximativ 247 milioane de euro.
Ministrul Oprea a menționat și un al treilea proiect, care urmează să fie depus în primăvara anului viitor, și care va aborda aspecte de protecție a mediului și sustenabilitate. Acest proiect, intitulat „Battery-Grade Graphite Recycling Project at ‘Baia de Fier’ Site – Advancing Circular Economy and Sustainable Resource Management in the EU”, se va concentra pe reciclarea grafitului din baterii uzate, sprijinind astfel obiectivele UE legate de economia circulară și gestionarea durabilă a resurselor. Suma necesară pentru acest proiect este estimată la 92 milioane de euro.
Interesant.
Banii UE pentru baterii!? Stiu ca toate companiile ce produc baterii sunt particulare!!
Și mai stiu ca producția unei baterii este f. dăunătoare mediului înconjurător.. Ne mai vorbind de utilizarea lor..
Cum, pînă-n 1989, deschideau mine, cariere, și erau multe, fără „bani europeni”? Întrebare pt apdatați.
PS Mai nu e nevoie de bani pt a cosntrui ceva. La un drum e nevoie doar de pietriș, nisip, asfalt, ceva beton și o mînă de oameni dar băieții deștepți facturează cîteva miliarde la kilometru.
Si garantati imprumutul cu mina de sare.Asa o dati la straini usor si rapid. Bravooo
Hahahaha … de asta voiau austriecii Salromul. Stiau de zacamanrul de grafit.
Ar fu vrut sa-l exploateze ei.
în conformitate cu noul Regulament UE?
-i-auzi,
cica nu e Corporatzie?
Romania ocupata de Ceausescu cu Capitalism
nu era decat un gigantic holding:
datoria „s-a facut” exact in acel scop!
(gargara cu „oamenii muncii,
ridicarea nivelului de trai” nu a prea tzinut mult,nu?)
cine mai sustine Uniunea Europeană?
-aia plecatzii
cam 8 milioane si rudele lor….aia care veneau „sa ne aranjeze” la 10 august!
-i-am vazut pe cei 83 de medici de ATI
ce „valori si legi” apara,
macar la americani mai e sperantza unui razboi civil….
este cel mai pretios ”carbon” dupa diamant…Grafit…
Ati furat destul de la Buget, la PIB nu prea contribuiti, banii europeni se opresc dincolo de Carpati, ce mai vreti de la români, nesătuilor?
Statul roman e condus de milogi? Vindeti un Patriot si veti avea bani!
Pun pariu ca acest grafit va fi exploatat de licurici.ma indoiesc ca salrom a depus vreun proiect pentru aceasta finantare europeana.
Nu va faceti iluzii ca mina de grafit o sa ramana a Romaniei. O sa ajunga si ea “la cine trebuie” ca atatea alte resurse din subsolul romanesc. Tzapul tradator demult a dat strainilor harta cu resursele iar acum studiaza Levantul.
Bani europeni? Poate ramanem fara ea. Astia stiu sa ia, nu sa dea. Si cum slugile, nu spun nimic…..
…este deja dat, s-a lucrat la asta din 2005 de cand a fost inchisa mina…in 2021 ostasul in slujba tarii a anulat studiul de fezabilitate pt a da timp companiei americane sa intre in joc…licenta salrom expira pe la inceputul anului viitor…asadar, este deja dat dar probabil ca o vor mai lungi sa intre amerlocii in totul nou, incepand cu utilajele de exploatare si terminand cu cele pt procesare…pe bani europeni pe care tot noi ii vom da inapoi, la schimb cu o redeventa minuscula care nu va fi platita in veci!…
grafitul e vital ptr aparare: dar ce sa stie banda de covrigari?
„bateriile” sunt motiv ptr fraieri .. pulberea de grafit in natura ,poate masca de scanerele din satelit resursele naturale,buncare de aparare , ofensive … obiective militare..
ce sa stie niste pescarusi betivani?