Săptămâna Europeană a Patrimoniului Privat, în premieră și în România

Este prima data când se celebrează Anul European al Patrimoniului Cultural. Comisia Europeană și Consiliul Europei au încurajat desfășurarea acțiunilor de comunicare și promovare a patrimoniului fiecărei țări, punând în lumină diversitatea patrimoniului local și accentele comune ale patrimoniului european.

Asociația Europeană Historic Houses a invitat țările europene să organizeze Săptămâna Europeană a Patrimoniului Privat la sfârșitul lunii mai 2018.

Proprietari privați din toată Europa vor deschide porțile vizitatorilor sub aceeași egidă: „Casa noastră, patrimoniul tău”. Fie că sunt case, conace, biserici și alte spații de patrimoniu salvate la inițiative private, vor putea fi cunoscute, vizitate – multe dintre ele pentru prima dată – de către comunitate și de toți cei curioși să descopere o parte din identitatea culturală europeană. În acest fel, va fi făcută vizibilă contribuția caselor private de patrimoniu adusă vastului peisaj cultural european.

În România, Săptămâna Europeană a Patrimoniului Privat se desfășoară  în perioada 1-3 iunie, promovând valorile patrimoniului european, dar și Centenarul Marii Uniri. La inițiativa Coaliției „Castel în Transilvania”, formată din proprietari și administratori de castele și a Asociației Domeniul Ion Ghica Ghergani și a Irinei Bossy Ghica, proprietarii mai multor case de patrimoniu au fost invitați să ia parte la acest eveniment care promovează următoarele obiective, în concordanță cu inițiativa europeană.

În rândurile ce urmează, vă invităm să consultați lista spațiilor de patrimoniu care au dat curs invitației europene și își vor deschide porțile special pentru această inițiativă. Lista este grupată pe regiunile istorice ale României și cuprinde activitățile la care sunteți invitați să luați parte și datele de contact. Vă încurajăm să vizitați cât mai multe.

Muntenia și București

Domeniul Cantacuzio din Florești & Palatul Micul Trianon

Cea de-a doua ediție a Karpatia Pony Show revine chiar de Ziua Internațională a Copilului, într-un nou format extins pe o perioadă de trei zile. Desfășurat în perioada 1-3 iunie, pe Domeniul Cantacuzino din Floreşti, Prahova evenimentul se adresează tuturor iubitorilor de natură și frumos, precum și pasionaților de cai și familiilor cu copii, ce vor avea ocazia să asiste la competiţii inedite, acrobații călare, working equitation, jocuri și prezentări cu ponei şi cai sau se vor putea bucura de numeroasele activităţi în aer liber.

Noutatea absolută a ediției din acest an este Concursul Hipic Internațional „Cupa Națiunilor”. Călăreți din 12 țări vor participa la Concursul Complet, se vor întrece pe cai din România și vor avea la dispoziție cinci minute înainte de fiecare probă pentru a se acomoda cu caii trași la sorți. Concursul face parte dintr-un circuit care începe în Spania și continuă în Suedia, Marea Britanie și Germania.

Pe Domeniul Cantacuzino va fi amenajată o amplă zonă de activităţi de recreere în aer liber, destinată familiilor cu copii, dar şi adulților. Aici vor fi amenajate spatii de agrement cu ponei şi cai, trăsuri, numeroase ateliere creativ-educative pentru copii şi tineri, aventura parc inedit cu plimbări pe biciclete mountain-bike, tiroliană, tras cu arcul, tir cu puşcă airsoft, bungee, teren de volei și multe alte surprize.

 

Domeniul Ion Ghica de la Ghergani

 

Domeniul Ion Ghica își va deschide porțile pentru vizitatorii care vor să descopere istoria unui loc plin de semnificație, situat la doar 40 de km de București.

Sub motto-ul „Casa noastră, patrimoniul tău”, vă invităm să vizitați locul unde au avut loc primele discuții despre Unirea Principatelor, locul vizitat de haiducii Ioniță Tunsul sau Iancu Jianul ori locul unde Franz Liszt a fost invitat să dea lecții de pian, în liniștea din mijlocul Codrilor Vlăsiei (sau a ceea ce a mai rămas din ei), în grădina Domeniului Ion Ghica de la Ghergani, marcat de filosofia de a fi a lui Ion Ghica, personalitate marcantă a formării României moderne.

Pe toată durata celor 3 zile, între orele 10:00 și 18:00, vă invităm în grădina conacului să vizitați expoziția itinerantă „MoNUmente UITATE” care și-a propus să repună în valoare o parte din patrimoniul istoric ce numără peste 1000 de foste reședințe extraurbane ale vârfurilor societăților istorice, din secolul al XVI-lea până în prima parte a secolului XX. O selecție cuprinzătoare a acestor edificii va fi prezentă la Ghergani.

Având o carieră internațională impresionantă, Duo Kitharsis va aborda sâmbătă după-amiază un program inedit de chitară clasică ce propune un itinerariu plin de energie, melancolie și pasiune în istoria muzicii tradiționale românești.

Programul abordat de artiștii invitați, Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, este alcătuit în consonanță cu tematica evenimentului și va cuprinde adaptări pentru duo de chitară clasică a diferitelor dansuri tradiționale românești precum: „Sălcioara”, „Poarga românească”, „Brâul”, „Buciumeana”, „Mărunțel”, „Pe picior”, dar și creații originale inspirate de folclor, prin viziunea compozitorilor Cătălin Ștefănescu PătrașcuBéla Bartók, Éric Satie și Sabin Drăgoi. 

Muzicieni de exceptie, Duo Kitharsis sunt laureați cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică Olsztyn (Polonia, 2014), dar și cu numeroase alte distincții precum Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova, Italia, 2014), Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014) sau Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016).
De-a lungul timpului, de la fondarea sa din 2009, Duo Kitharsis a concertat pe scene importante din Franța, Germania, Italia, Polonia, alături de renumiți muzicieni și de mari orchestre naționale.

Casa Costa-Foru este reprezentativă pentru modul în care materialitatea și imaterialitatea locuirii se influențează și se determină reciproc, devenind acasă. Poți înțelege familia prin simpla  explorare a casei și, viceversa, îți poți îmagina casa doar ascultând poveștile de viață ale urmașilor lui C. G. Costa-Foru; a avea parte de ambele este un privilegiu. Loc al efervescenței oamenilor și ideilor, casa este o rezultantă a unor istorii de viață adunate de-a lungul a mai bine de un secol.

Aici va avea loc o expoziție – eveniment despre aniversarea a 130 de ani a inginerului Emil Prager al cărui nume se leagă de clădiri emblematice precum Palatul Regal, Hotelul Union, Senatul României, Fundația Dalles. O serie de evenimente se întind aici peste trei săptămâni, printre care se numără expoziții, concerte, performance-uri, degustări de vinuri.

 

 Hanul lui Manuc

Cu o istorie de peste doua veacuri, bogata si tumultuoasa, martor tacut al evenimentelor care au marcat istoria romanilor, loc de intalnire al drumetilor prin Bucuresti, dar si al elitei societatii romanesti, Hanul lui Manuc a fost si va ramane, cu siguranta, un han ca niciun altul. Povestea Hanului lui Manuc incepe in anul 1806, cand acesta a rasarit pe meleagurile lui Bucur. Vestit negustor, diplomat si hangiu, Manuc Bei era considerat in acele timpuri drept unul dintre cei mai avuti mosieri din Balcani.

Hanul lui Manuc îi așteptă pe toți cei curioși să redescopere clădirea – martor la atâtea și atâtea evenimente, printr-o vizită în grădină și în celelalte încăperi care și astăzi găzduiesc locuri unde să poposiți, să dejunați sau să vă bucurați de o cafea savuroasă, întocmai ca și pe vremuri.

Oltenia

 Vila Golescu de la Câmpulung Mușcel

Recent restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung, aparținând unei faimoase familii românești cu o istorie ce merge până în secolul XV. Vasile Golescu a amenajat o superba gradina si un parc in jurul vilei, aducand specii de plante si de pomi rari si integrandu-le cu cele ale locului. Vila Golescu a fost confiscata de comunisti, dar surorilor Golescu, fetele constructorului, li s-a permis sa locuiasca in continuare in imobil.

Astfel, spre deosebire de destinul nefericit al atator alte imobile confiscate de regimul totalitar, în cazul Vilei Golescu din Campulung Muscel s-a reusit, pe cat de mult posibil, pastrarea monumentului de arhitectura si ambientul interbelic.

 Cula de la Curtișoara

Cula, locuință fortificată a boierilor români de la țară, a aparut o dată cu declinul Imperiului Otoman, pentru a rezolva nevoia de apărare în fața haosului creat. Termenul (kulă) a fost preluat de la poporul turc. Tradus in limba romana înseamna turn.

Cula Cornoiu/ Neamțu este una din cele mai frumoase construcţii de acest tip din zonă. Datele aproximative spun că aceasta a fost clădită în secolul al XVIII-lea.

Cula se află în incinta Muzeului arhitecturii populare gorjenești, cartier Curțișoara, oraș Bumbești-Jiu, județ Gorj

Proprietarii Culei de la Curtișoara v-au pregătit un program plin care cuprinde construirea colectivă a unei instalații de lemn, folosind atât instrumente tradiționale, cât și instrumente moderne; proiecția documentarelor de scurt –metraj „Oamenii patrimoniului”, picnic sub tei, tururi ghidate, gulaș la ceaun, jam session și party sub stele.

Moldova

Conacul Petre P. Carp de la Țibănești

Conacul a fost construit la începutul secolului al XIX-lea de familia boierilor Carp în satul Țibănești din județul Iași, familia Carp stabilindu-se în Moldova în secolul al XVI-lea. Dimitrie Cantemir citează familia Carp, în Descriptio Moldaviae, printre principalele neamuri boierești ale Principatului Moldovei. Petre P. Carp, cel care a moștenit conacul, se numără printre fondatorii societății Junimea, unul dintre vârfurile societății românești; a studiat dreptul la Bonn, a devenit ministru de externe și ulterior prim-ministru de două ori.

Tururi ghidate, atelier de fierărit. Conacul se află în plin proces de restaurare, vizitatorii fiind invitați să descopere și această dimensiune a patrimoniului cultural. Vor avea loc tururi ghidate numai prin programare. Puteți urmări și participa la atelierul de fierărit susținut de o echipă româno – franceză. Veți găsi ceaiuri și un mic magazin de suveniruri

În Maramureș vă invităm la Casa Breb 333.

Oamenii, în Maramureș, pur și simplu iubesc lemnul de când lumea și dantelăriile infinite ale unui meșteșug păstrat de generații. Aici obișnuiesc să-și construiască tot din lemn majoritatea obiectelor pe care le folosesc în jurul casei. Și poate de aceea porțile caselor lor, înalte și pline de sculpturi cu motive antice, și bisericile lor de lemn au devenit faimoase în toată lumea devenind parte din Patrimoniul UNESCO. Iar casa Breb 333, veche de peste 100 de ani, este chiar una dintre acele case tradiționale din satul Breb din Maramureș.

Vă invităm cu drag să o vizitați cu prilejul Săptămânii Europene a Patrimoniului Privat, dar și în restul anului.

Nu ocoliți în Transilvania Casa Rațiu din Turda.

Situată în zona centrală, este o locuință istorică de familie dar și sediul unei inițiative sociale pentru democrație. Aparținând unei ilustre familii românești, casa păstrează un ambient elegant și liniștit unde puteți poposi pentru a explora tot ce este mai frumos din Transilvania.

 Biserica fortificată Alma Vii

Alma Vii este atestată documentar încă din anul 1289, fiind un sat liber sub Coroană Ungară. Două secole mai târziu, o biserică fortificată a fost construită aici, de la înălțimea căreia satul era protejat. Clădirea bisericii a fost înlocuită în secolul XVI adăugându-se fortificații și mai solide. A fost restaurată curând de Mihai Eminescu Trust prin “Whole Village Project.”

Vizitatorii sunt bine-veniți să descopere peisajul de poveste din împrejurimi și biserica fortificată care găzduiește în această perioadă o expoziție interactivă despre modul de viață al șașilor, pregătită atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Castelul Rákóczi-Bánffy, Gilău

Cea mai veche parte a castelului din Gilău – reședința episcopului – a fost construit la începutul secolului al XV-lea. În jurul ansamblului de clădiri care prezintă stilul gotic s-a conceput castelul renascentist, cu plan regulat și patru turnuri de colț, vizibil și în ziua de azi, care a fost construit între anii 1530-40 la comanda unuia dintre ultimii episcopi catolici din Transilvania medievală, Statileo János (1528-1542). Cea mai importantă transformare a castelului s-a înregistrat în perioada domniei lui I. Rákóczi György (1630-1648).

Vor avea loc ateliere cu materiale reciclate, urmărind să dezvolte o mentalitate eco-friendly în rândul celor mici. Programul va cuprinde și momente interactive de spus povești. Ocazie frumoasă pentru picnic pentru toți vizitatorii.

Castelul Kornis – Mănăstirea

Castelul a devenit proprietatea familiei Kornis în 1602. Ultimele lucrări de construcție la castel s-au realizat la comanda lui Kornis Zsigmond, astfel în 1702 s-a realizat turnul de poartă cu pod rabatabil și groapa cu lupi. Deasupra porții se vede și azi blazonul familiei Kornis, cât și anul construcției. Clădirea rămasă fără stăpân a fost devastată de săteni, iar ceea ce nu s-a putut fura, era incendiată. Colecția de 9000 de volume din bibliotecă a fost aruncată în Someș.

Obiectivele Săptămânii Europene a Patrimoniului Privat

  • Creșterea gradului de conștientizare în privința contribuției aduse societății de către proprietarii privați ai caselor de patrimoniu
  • Încurajarea dialogului între comunitate și proprietarii privați
  • Promovarea artelor și acțiunilor interdisciplinare în apropierea clădirilor de patrimoniu
  • Implicarea publicului, în mod deosebit a celui tânăr

2018 este o șansă unică de a promova istoria unor locuri mai puțin știute de public, salvate de la pericolul de a dispărea pentru totdeauna. Este o șansă de a evidenția munca depusă din zona privată și inițiativele unor oameni pentru care casa lor înseamnă mai mult decât o casă: înseamnă identitate culturală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. In ceea ce priveste castelul Cantacuzino de la Floresti, numit si ” Micul Trianon „, prin anii `80 s-a elaborat un proiect de restaurare, intocmit de fostul DSAPC Ploiesti. Din pacate, a ramas la stadiul de proiect si de intentie.Toate monumentele prezentate in articol ar trebui restaurate si introduse in circuitul turistic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.