Sărbătoarea Sf. Parascheva, dată peste cap COVID

Sărbătoarea Sfintei Parascheva nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la Sfânta Liturghie din data de 14 octombrie, anunță Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Reprezentanții Prefecturii spun, la rândul lor, că decizia CJSU merge înainte și Poliția e în dispozitiv.

Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a transmis, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu.

Dacă racla va mai fi scoasă pe 13 sau pe 14, răspunsul purtătorului de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a fost, citat de Mediafax, a fost: „Dacă nu va fi un număr mare de închinători și rândul va putea fi gestionat în continuare doar în Catedrală și în curte, cel mai probabil că nu se va mai scoate racla deloc. Vom informa din timp asupra oricăror decizii în acest sens”.

Reprezentanții Prefecturii Iași au declarat, la rândul lor, că decizia CJSU merge înainte și Poliția e în dispozitiv.

„Se intră în plan din noaptea asta de la 12. Sunt legitimați cei care se așează la rând sau vor în incinta MMB”, au spus aceștia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. lumea oricum nu va zice nimic. totul se pare ca e cenzurat. oare Sfintei ii place ca se va tine o slujba pe 14 octombrie?

  2. @Popescu: Ar mai putea fi si din cauza ca romanii nu prea mai merita sa mearga la moastele sfintilor. E suficient sa te uiti la televizor sau sa mergi pe strada ca sa intelegi cat de ordinari au ajuns sa fie unii romani. In momentul in care musulmanii si chiar unii atei au ajuns sa fie oameni mai buni decat crestinii ortodocsi romani, este clar ca Romania are o problema grava. Am ajuns probabil la situatia din Vechiul Testament, unde numai o faramitura din poporul ales mai era credincioasa.

  3. asa „credinciosi” asa Sarbatoare. Oi am fost, suntem si vom fi. Credinciosii cred mai mult in covrigi decat in vreo Parascheva. vai de noi. Credinciosii adevarati s-ar fi strans acolo oricum. Dar romanii se inchina la covrig acum.

  4. Sărbătoarea Sf.Parascheva interzisa e doar începutul,urmează Arh.Mihail și Gavril urmează Sf.Andrei, Sf.Ștefan si Sf.Vasile pentru că Nelu tatarelu si Arahat abia așteaptă să ne închidă de tot până în 2025 conform prognozei plandemice.Deja deficitul scontat se duce spre 10 procente Câțu zburda fericit că vine FMI iar base isi freacă obrazul gros că starea de mască nonstop e ca și impusă până intra și ei la guvernare că doar mai de furat de la dragii mei Români. Păcat că vigilenta presului este inexistenta,in nicio reclamă media nu se poartă mască nici la detergenți nici la pasta de dinți nici la vopsele…cum e posibila o astfel de ofensa adusă politicii de securitate sanitară mh..e ! DNA, trezirea!

  5. Stimate domn, prin cuvintele poate din amaraciune nu faci decat sa ocolesti Lumina.
    Sunt ortodox, dar respect toate religiile/sectele etc. si spun ca: nici una nu-i mai importanta, toate sunt CAI SPRE CREATOR. Au aceeasi regula: Slava lui Dumnezeu. Incurajaza enoriasii sa fie uniti, sa se ajute intre ei. In cadrul cultului unii au invatat sa citeasca, sa caute stiinta si sa se dezvolte spiritual, unele le-au ingradit cunoasterea printr-o interpretare marunta a Cartilor Sfinte, iar altii si-au gasit o scuza ca sa nu-si imbogateasca nivelul de cunoastere, desi Iisus a spus „adunati-va comori acolo unde va fi sufletul vostru”. Intelegerea acelei existente, a facut-o si Platon cu sase veacuri inainte. Cand vorbesti cu dispret, ignori opera Creatorului care a facut OMUL. Este adevarat ca suntem mici in multe, dar poate de aceea am primit indrumatori spirituali, de aceea unii au o veneratie pt un/o Sfant/a. Stii ce insemna SFANT? Lumina, fiinta purtatoare de lumina. Noi am simtit nevoia sa intelegem lumina atat ca fenomen fizic, divin, dar si a intelepciunii si as zice a unui suflet bun/o inima empatica, doritoare de a-i ajuta pe altii uneori pana la sacrificiu. Sfintii sunt nu numai purtatori de lumina ci si de sacrificiu. Moldova(sunt muntean) poarta in inima ei sentimentul sacrificiului, chiar daca uneori pare ca unii nu merg pe drumul vietii. Floare credintei nu o vei observa daca nu s-ar deosebi de alte plante. Fii indulgent si plin de compasiune. Nu uita indemnul: cu credinta poti muta muntii. Prin credinta lor oamenii se vor umple de Lumina si asa vor alunga intunericul, care va fi nevoit sa se ascunda sau sa fie „luat” ca sa nu mai intunece calea poporului. Este o incercare, cei ce impiedica Lumina se vor afunda in intuneric, iar cei iubitori de Lumina o vor capata si vor deveni Izvor de Lumina. Cat de minunate sunt cuvintele lui Iisus care indeamna ucenicii spre Lumina. Omul de langa noi sa nu devina calaul nostru si sa umbreasca poporul.

  6. In multe probleme care privesc societatea romaneasca biserica a tacut.Acum se pare ca urmeaza aceias cale.Ce nu au reusit comunistii vor reusi guvernantii.Biserica este raspunzatoare de pierderea turmei.Trezirea.

  7. Oare nu s-ar putea ca pelerinajul si puparea sfintelor moaste sa se faca online, cum fac elevii si studentii invatamantul tot online?
    Sa li se arate drept credinciosilor moastele pe monitoare, lapetopuri si tablete si sa pupe pixelii cat vor considera domniile lor.
    Ar fi cazul, ca si BOR sa se adapteze Covidului.

  8. @Pt. pt Ionescu: N-ai decat sa faci ce vrei. Daca vrei sa-ti pierzi timpul cu toti sectantii care s-au numit ei de unii singuri preoti si episcopi si au decis tot ei, de capul lor, cum sa interpreteze scriptura, e alegerea ta.
    Dar te rog nu-mi spune mie cum sa gandesc si ce sa cred despre romani. Eu sunt crestin, nu hipiot. Eu nu ader la doctrina corectitudinii politice din cauza careia lumea a ajuns unde este. Daca vad ca romanii sunt mizerabili, am sa o spun fara nicio retinere. Si daca te deranjeaza asta, ignora-ma.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.