Sarkozy şi camarila lui, o pată pe drapelul Franţei

Repatrierea grupurilor de romi din Franţa şi discursul dur al preşedintelui Nicolas Sarkozy faţă de imigranţi, după violenţele înregistrate în iulie la Grenoble, provoacă revolta opoziţiei şi Bisericii Catolice din Franţa.

„Au fost suficiente un discurs la Grenoble şi o vară, o singură vară, pentru ca totul să basculeze de la lupta împotriva insecurităţii la nevrednicia naţionala. Am spus bine «naţională», pentru că preşedintele ne angajează pe toţi. Şi dacă ne îndoim, e suficient să citim presa străină, din India până în Statele Unite şi trecând prin ziarele europene, pentru a avea măsura uimirii în faţa feţei de nerecunoscut a patriei drepturilor omului”, scrie fostul premier Dominique de Villepin într-un editorial publicat de „Le Monde”.

„Astăzi este nevoie ca toţi republicanii din Franţa să îndeplinească o datorie în faţa hidrei pe care un preşedinte şi camarila lui vor să o trezească în fiecare dintre noi, în faţa petei care stigmatizează însăşi ideea că noi ne facem Franţa. O datorie de refuz”, se încheie editorialul fostului premier. De Villepin, fost membru al partidului prezidenţial, a fost acuzat de defăimare, prin implicarea lui Nicolas Sarkozy într-un dosar de corupţie şi fraudă fiscală. După câştigarea prezidenţialelor de către rivalul său, De Villepin a fost judecat şi achitat, în ianuarie 2010. Acum este liderul unei noi formaţiuni de dreapta.

„Amintesc că există acum la putere un clan care utilizează statul în scopuri personale şi în folosul unui grup de miliardari care beneficiază de protecţie fiscală”, spune fosta prezidenţiabilă socialistă Segolene Royal, citată de „Paris Match”.

„Cât despre România, prima atinsă de repatrierile forţate ale romilor – ea însăşi arătată cu degetul pentru că nu face ceea ce este necesar pentru a-i primi -, prin vocea editorialiştilor săi şi a ministrului de Externe regretă «expulzările masive» ale unor grupuri «stigmatizate» şi aminteşte că aceşti oameni sunt cetăţeni europeni”, mai scrie „Paris Match”.

Însuşi Papa Benedict al XVI-lea a criticat, voalat, politica regimului Sarkozy faţă de romi. „Liturghia de astăzi ne va reaminti că toţi oamenii au parte de chemarea lui Dumnezeu. Este o invitaţie către a şti cum să primeşti oameni din toate etniile, aşa cum Isus a venit pentru a aduce împreună oamenii tuturor naţiilor şi limbilor”, a spus, în limba franceză, Papa Benedict al XVI-lea, vorbind în faţa unor pelerini din Franţa.

În Hexagon, clerul catolic este mult mai dur la adresa guvernului. Arhiepiscopul de Aix-en-Provence a atras atenţia că discursul autorităţilor poate lăsa impresia că există populaţii inferioare, un fapt inacceptabil. Preşedintele Conferinţei episcopilor din Franţa, cardinalul Andre Vingt-Trois, a declarat că se va întâlni cu ministrul de Interne pentru a discuta despre problema romilor. Întâlnirea vine după ce, duminică, un preot francez din Lille a declarat că se roagă ca preşedintele Sarkozy să sufere un atac de cord, pentru politica sa faţă de romi. Preotul Arthur a înapoiat apoi, în faţa jurnaliştilor, medalia Ordinului Naţional pentru Merit, primită din partea ministrului de Interne. Ulterior, preotul a regretat cuvintele grele. „Nu vreau moartea preşedintelui. Vreau doar ca Domnul să-i vorbească inimii lui”, a spus acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.