Scandal la orizont: ce va solicita Sebastian Ghiţă comisiei SRI

Deputatul PSD acuză, ca şi Elena Udrea, implicarea serviciilor şi procurorilor în procesul electoral. Declaraţiile lui Sebastian Ghiţă nu sunt însă susţinute de probe şi în unele situaţii se contrazice singur.

Ghiţă va cere Comisiei SRI să afle câţi parlamentari sunt ascultaţi

Afectat vizibil de extinderea condiţiilor condiţiilor privind controlul judiciar şi de publicarea în presă a mai multor transcripturi ale unor convorbiri telefonice, Sebastian Ghiţă a ieşit la contraatac. Prilejul i s-a oferit la B1 Tv, unde timp de o oră s-a războit pe faţă cu procurorii şi ofiţerii din serviciile secrete. Într-un fel, afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă nu au diferit mult de spusele Elenei Udrea din celebrul interviu dat la Hotnews la sfârşitul lunii ianuarie.

În fiecare campanie electorală, corect sau incorect, cu mandate de siguranţă naţională sau cu mandate de la procuror aceşti oameni ascultă politicieni, preiau informaţii şi Dumnezeu ştie dacă nu intervin în jocul politic. Cum astăzi am credinţa că au intervenit în momentul în care referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu a avut loc. Probabil tot interceptând mai mult sau mai puţin politicieni încercând să afle ceea ce fac şi încercând să dirijeze lucrurile astfel încât să servească lor interesul procesului electoral” şi-a început Sebastian Ghiţă tirul de artilerie. Întrebat de moderator dacă stenogramele puteau fi folosite în campanie sau păstrate pentru situaţii ulterioare, Ghiţă a mai precizat: „Unele (stenograme n.a.) şi am proprietatea termenilor, şi o să cer în comisia SRI, l-am sunat pe domnul Georgian Pop încă de astăzi, dar este plecat într-o scurtă vacanţă, voi cere şi veţi vedea câţi politicieni au fost ascultaţi pe perioadele campaniilor electorale şi premergătoare campaniilor electorale cu mandate de siguranţă naţională şi cu mandate ale procurorilor. Şi o să vedeţi că o să aflăm numărul acestor politicieni interceptaţi. Şi o să ne dăm seama că răman aceste interceptări cu anii şi se folosesc când se doreşte să cadă un guvern”.

Întrebat de moderator pe ce se bazează când face aceste afirmaţii, Ghiţă a spus: „Pe baza experienţei mele şi a cunoştinţelor pe care le am în calitate de membru al comsiei de control a activităţii SRI”. Aţi aflat de la comisie ? a venit următoarea întrebare; Am aflat din multe alte locuri. (…) Vom vedea în comisie, câţi politicieni, câţi şefi de partide sunt urmăriţi, în ce fel cu mandate de siguranţă naţională”, a sunat răspunsul. Deşi a afirmat că el nu discută despre SRI, că nu are un meci cu SRI, şi că „am vorbit de ofiţeri din servicii şi de procurori”, totuşi menţionând mandatele „pe siguranţă naţională” (acestea sunt doar apanajul SRI) şi spunând că se va adresa comisiei de profil, este clar că SRI-ul este în vizorul deputatului PSD. După care, voalat, s-a pronunţat pentru unele schimbări la vârf: „M-am întrebat dacă cei care obţin aceste informaţii, fie procurori, fie ofiţeri de informaţii, dacă nu cumva ascultându-le în campania electorală nu le folosesc în favoarea unui sau altuia dintre candidaţi, unuia sau altuia dintre partide (…) Eu discut despre nişte oameni care au nişte funcţii şi nişte poziţii unii pe o perioadă foarte lungă, şi care eu am spus, eu voi cere în comisie să fie analizaţi, să fie verificaţi, dacă nu cumva aceste puteri extinse pe parcursul multor ani nu devin agresatoare la adresa cetaţenilor şi la adresa procesului democratic Daca procurorul general stă 3 ani în funcţie, atunci să aplicăm aceeaşi regula şi la parchete şi servicii”. Afirmaţiile făcute de Sebastian Ghiţă sunt extrem de grave şi este posibil ca să genereze un scandal monstru.

Ghiţă a blufat, sau procurorul de caz a fost înregistrat?

Sebastian Ghiţă a lansat şi un atac dur la procurorul de caz pe care l-a acuzat că este în afara legii, susţinând că a încercat să influenţeze o serie de persoane să depună mărturii despre el. Dar atenţie, dacă Sebastian Ghiţă nu a blufat, atunci din spusele sale se poate înţelege că şi procurorul de caz a fost înregistrat. Ceea ce este de asemenea foarte grav dacă se confirmă.

Am să duc în Parlamentul României, denunţuri, depoziţii şi înregistrări ale unor patroni, firme de construcţii din Ploieşti, chemate de acest procuror, ţinute 6 ore la audiere. Veţi auzi cum acest procuror le promitea lucruri: <<Îţi promit că nu te arestez, îţi promit că scapi de evaziune fiscală, îţi promit luna şi cerul, spune ceva de Ghiţă>>. Omul spune <>; <<Domnule, te bag în puşcărie şi te ţin 60 de zile acolo dacă nu spui exact cum a fost>>. Veţi auzi aceste înregstrări în Parlamentul României. Le am şi le voi duce şi luni la procurorul general al României. Am înţeles că Onea este un procuror de la DNA, dar nu pot să cred că în ţara asta, dacă un procuror e de la DNA, e infailibil, că nu greşeşte, că nu are intenţii rele şi nu-şi construieşte cariera pe muncă şi sudoarea altora care au muncit zeci de ani. Am să vă arăt cum acest om este în afara legii şi o să cer protecţia procurorului general al României” spune Sebastian Ghiţă

Ceea ce urmeză însă ridică semne de întrebare. Moderatorul îl întreabă dacă el l-a înregistrat pe procurorul Onea. Răspunsul sună astfel: Nu l-am înregistrat eu. Aşa mi-au spus acei oameni. Şi să-i chem pe acei oameni martori”. Moderatorul întreabă: Oamenii aia au înregistrări cu procurorul? Răspunsul lui Ghiţă: „Aşa cred. Eu le-am auzit”. De la „am să duc înregistrări”, la „aşa mi-au spus acei oameni” şi „eu le-am auzit” este ceva distanţă. Sebastian Ghiţă a refuzat să spună cine a făcut respectivele înregistrari. „Luni mă voi prezenta la procurorul general al României. Chestiunile pe care am să le spun sunt de o gravitate maximă. Ceea ce se întâmplă este peste limita legii. Nu este ceva făcut de domnul procuror Onea din Ploieşti. Nu dânsun strecoară în stenograme numele lui Crin Antonescu şi a lui Ponta. Nu dânsul face jocuri politice. Nu pe dânsul îl acuz că forţează demisia lui Victor Ponta”. Şi aici este greu de înţeles Sebastian Ghiţă. Într-o prima fază procurorul Onea „este în afara legii”, după care nu el mai este „oaia neagră” ci alte personaje, asta a lăsat de înţeles Sebastian Ghiţă.

Atac şi la judecători

Fără vreo legătură directă cu afirmaţiile făcute timp de aproape 60 de minute pe post, Sebastian Ghiţă a spus la un moment dat: „Oricât de mult s-a umblat la judecători noi cetăţeinii încă mai avem un dram de încredere în ei. O să spun la procurorul general ce este cu umblatul la judecători”. Un atac clar la judecători pe care nici moderatorul nu l-a înţeles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.