Scapă PSD de Dragnea?

Dosarul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu, în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, respectiv Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica, a ajuns iar în prim-plan. Și asta, în urma declarațiilor uimitoare, făcute sub jurământ, de către Mirela Chera, şeful serviciului de asistenţă socială în cadrul DGASPC. Potrivit acesteia, Liviu Dragnea este perceput în județul din care provine drept un „Dumnezeu“ căruia toată lumea i se supune, pentru că nu trebuie supărat.

Lucrurile nu stau mult diferit nici în interiorul PSD, după cum se jeluiesc unii baroni care-i poartă sâmbetele președintelui lor. Supărarea acestora pe Dragnea ar putea lua sfârșit destul de rapid, dacă vreun nemulțumit se apucă să toarne procurorilor. Rețeta a fost brevetată cu succes încă de pe vremea conducerii din Kiseleff a lui Adrian Năstase. Mai mult, trădarea și turnătoria au fost acceptate și chiar cultivate și de urmașii acestuia la vârful PSD. Paradoxal sau nu, cei care au acceptat astfel de metehne tocmai din pricina lor și-au găsit sfârșitul politic.

Au închis ochii, dar au ajuns pe mâna justiției

Istoria PSD e plină de povești cu lideri dați pe mâna justiției de subalterni. Deschizătorul listei victimelor trădării interne a fost însuși Adrian Năstase. Fostul premier și lider al PSD a reușit chiar inedita performanță să intre și în pușcărie de două ori. Lui Adrian Năstase i s-au tras „patimile“ de la un denunț al lui Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și senator PSD pentru o foarte scurtă perioadă de timp, între 2000-2001. Pesediștii vechi sunt convinși că fostul premier a fost cel care s-a înțeles cu procurorii acelor vremuri și i-a livrat pe tavă pe Nicolae Mischie sau pe Gheorghe Savu, baronul PSD de Ialomiţa, anchetat de cinci ori pentru tunuri date din bani publici şi tot de-atâtea ori lăsat în libertate. Imediat după succesul „operațiunii“ interne de anihilare a lui Adrian Năstase cu ajutorul Justiției, artileria anumitor personaje supărate pe jocurile de culise făcute de Viorel Hrebenciuc a fost îndreptată către acesta.

DNA demara acum trei ani urmărirea penală a patru ștabi grei din PSD, într-un dosar de retrocedări ilegale. În cântarul procurorilor cel mai greu a atârnat nimeni altul decât marele combinator Viorel Hrebenciuc. Fostul deputat și-a ținut gura bine închisă o perioadă destul de lungă. Însă, în momentul în care fostul lider al deputaților PSD s-a trezit coleg de celulă cu propriul său fiu, Andrei, pe numele căruia figurau o grămadă de acuzații, Hrebenciuc s-a pus pe făcut dezvăluiri. O parte din afirmațiile lui Viorel Hrebenciuc l-au vizat direct pe Mircea Geoană și campania electorală a acestuia din 2009. Fostul combinator șef al PSD a descris toate dedesubturile finanțării ilegale a campaniei prezidențiale a lui Geoană. Mai nou, unii dintre pesediștii cu care acesta a rămas prieten spun că Viorel Hrebenciuc nu și-a plătit toate polițele în PSD și că are o nouă strategie, pe care o acceptă mulți factori decidenți.

Șova, o nouă „armă“?

Victor Ponta și-a luat „adio“ de la vârful partidului, imediat după ce a fost pus sub urmărire penală în dosarul „Turceni-Rovinari“. În respectiva cauză, omul-cheie al anchetei era nimeni altul decât prietenul fostului lider al PSD, Dan Șova. Ponta a fost cercetat pentru că a colaborat cu firma de avocatură a colegului său de partid. Dar pesediștilor nu le-a fost de ajuns. Aceștia i-au cerut lui Victor Ponta să plece și de la Palatul Victoria. Actualul lider al partidului, Liviu Dragnea, proaspăt ales în fruntea PSD, a ieșit public cu vestea cu o zi înainte ca Victor Ponta să își anunțe demisia din funcția de premier. Tragedia de la clubul Colectiv s-a dovedit a fi ocazia oportună de desprindere a lui Ponta de Cabinetul său. Ușor, ușor, deputatul a fost tras într-un con de umbră, din cauza unei serii de afirmații personale sau ale foștilor săi subordonați pe linie de partid. Pesediștii s-au descotorosit de Victor Ponta definitiv în momentul în care acesta s-a aliat cu Sorin Grindeanu, făcându-i opoziție fățișă lui Liviu Dragnea. Ponta mai este cercetat și în dosarul cunoscut ca „Ponta-Blair-Ghiță“. Cauza este instrumentată de DNA Ploiești și are ca obiect finanțarea de către Sebastian Ghiță a unei vizite în România a fostului premier britanic Tony Blair. De asemenea, numele fostului ministru Dan Șova este legat și de dezvăluirile privind compania Tel Drum.

Conjurația frăției

PSD continuă să arate ca un câmp de luptă, indiferent de eforturile pe care le depune Liviu Dragnea, astfel încât disensiunile și vendetele interne să fie ținute cât mai departe de ochii opiniei publice. Pericolul în dosarul penal deschis pe numele liderului PSD, Liviu Dragnea, care vizează activitatea firmei Tel Drum și contractele, inclusiv cu fonduri europene, vine tot din rândurile socialiștilor. Nume grele din PSD au fost audiate ca martori la DNA și au dat declarații care îl îngroapă pe Liviu Dragnea. Mai exact Dan Șova, Eugen Teodorovici, Victor Ponta și fostul premier Sorin Grindeanu au făcut diverse destăinuiri. „Noi nu aveam o convingere, noi știam că Tel Drum-ul este al domnului Dragnea, iar domnul Dragnea a spus de mai multe ori personal că această companie este a lui, chiar a formulat, «Știi că este a mea». Nu se discuta la colțuri că Tel Drum este a lui, asta ar fi fost o legendă urbană. Nu. Tel Drum era a dânsului“, a declarat Dan Șova la DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Anca Toader 86 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Pai de ce sa scape? Daca ii ia locul altul,indiferent cine, imediat respectivului i se va face dosar. Asa ca il lasa pe Dragnea ca paratraznet.

  2. Declaratiile lui Tudose,afisarea lui cu Arafat , siguranta si destinderea de pe chip este semnalul ca zilele lui Dragnea si legile justitiei lui Iordache sunt kapput. Inteparea lui Firea si incercarea de atragere de partea sa a Rezist este un semn ca el va urma la butoane.O fi bine ,o fi rau?

  3. Îmi doresc nespus de mult ca Dragnea să plece din viața publică , de mînă cu infractorul traficant Johanis … ! În spatele lor , încolonați … , Ponta , Koveși , Augustin Lazăr , Ghenea , Tarcea , Orban … , sunt destui !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.