Schengen? Nu, mulțumesc!

O națiune fără granițe nu este o națiune.
Donald Trump

 

Mulți dintre cunoscuții mei iubesc Uniunea Europeană (UE), dar nu au citit absolut nimic despre ea – de altfel, cărți nu prea există pe această temă. Ei repetă doar mecanic ceea ce aud/văd în media. Majoritatea au copii plecați definitiv în țări UE și atunci apartenența României la UE îi amăgește cu impresia că locuiesc împreună cu copiii lor în același spațiu.
De aceea, nu ar trebui să avem oameni în conducerea statului care au copiii plecați definitiv în străinătate.
Și eu am fost entuziasmată la început că am intrat în UE – că ne-am “integrat”. Nu știam ce înseamnă, că nu ni s-a spus. Nu ni se spune nici acum, și, ca să fie siguri că nu întrebăm, ni se iau ochii în fiecare zi în media cu “fondurile europene” (de fondurile date de România către UE nu se suflă o vorbă).
Dar, cu trecerea timpului, văzând ce se întâmplă – că am intrat de fapt slugă la stăpân – și citind toate tratatele uniunii, de la înființare, mi-am dat seama că se dorește, mascat, federalizarea, adică topirea națiunilor în națiunea nouă, care se dorește a fi creată, națiunea europeană. De aceea istoria României și limba română, nu mai vorbim de latină și greacă, sunt cenușăresele programelor școlare, impuse din afară. Astăzi știm că “„integrarea” presupune renaşterea ca cetăţeni europeni fără memorie istorică” (Horaţiu Pepine – Deutsche Welle).

Sunteți de acord? Eu nu sunt! Un referendum pe această problemă fundamentală ar fi urgența națională!
Cetățeni europeni suntem deja de la intrarea în vigoare la 1 decembrie 2009 a Tratatului de la Lisabona, care la Art. 20 a instituit “cetățenia Uniunii”, și am văzut în 2021 cum arată noile cărți de identitate româno-europene impuse, cu trei genuri M, F și X; adică genul nu mai este bivalent (M sau F), cum este biologic normal, a devenit trivalent, în urma presiunilor neomarxiste.
Dar “Uniunea” (UE) nu este propriu-zis un stat, căci nu are o Constituție. Au încercat în 2005 să introducă una, dar francezii și olandezii au respins-o la referendum (noi am aprobat-o prin Tratatul de aderare semnat în 2005) și – pe moment – a căzut. UE este o federație de state “la negru,” adică este o federație de facto, dar nu și de jure, dacă parlament există (Parlamentul European), guvern există (Comisia Europeană), bancă centrală există (BCE) etc., monedă există, dar statul nu există (s-au grăbit să emită și monedă, EURO, fără ca statul să existe – este pentru prima dată în istorie, spune Thomas Piketty). Dar “legile europene”, făcute de Parlamentul European, prevalează deja față de legile interne ale statelor membre, chiar și față de constituțiile lor. Au făcut și Tribunal European și Curte Europeană de Justiție și Europol și MCV-uri – ca să-ți bage mințile în cap dacă deviezi. Nu ești de acord cu ceva? (Marea Britanie a ieșit din UE, Ungaria și Polonia se mai opun) Media și ONG-urile plătite cu bani europeni te declară imediat că ții cu Rusia, sau și mai rău, cu Putin, logică de doi bani, bivalentă, simplificatoare, în locul unei logici cu mai multe valori, cel puțin trivalentă.

Ceea ce mă neliniștește cel mai mult este desființarea granițelor, pentru libera circulație a persoanelor (și mărfurilor) – ni se spune – , care a provocat exodul uman din România a circa 5 milioane de persoane – o adevărată “hemoragie” din corpul țării – dar “sânge proaspăt” (expresia folosită de medicul Jean-Jacques Askenasy, membru de onoare al Academiei Române) pentru țările de adopție – pierdere care nu poate fi compensată pe vecie de “fondurile europene” primite!
Vorbeam de rău cândva, pe bună dreptate, URSS că a dus basarabeni (ortodocși) în Rusia/Siberia și a adus ruși (tot ortodocși) în Basarabia, ca să amestece populațiile – și acum unii strâmbă din nas că, dacă ne-am uni cu Basarabia, am achiziționa nu știu câți ruși. Dar de ce nu vorbim acum de rău și UE, care prin desființarea granițelor interne încurajează amestecul populațiilor europene creștine, dar și creștine cu musulmane, prin impunerea cotelor de refugiați (refugiați musulmani, care nu se duc în țările musulmane din vecinătatea lor pentru că acestea nu-i primesc și vin în Europa, chemați de fapt, și distribuiți
pe principiul noi alegem crema și restul distribuim, făcând apel la “solidaritate”) ?

Este evident că o națiune fără granițe va dispărea cu timpul, adică se va “topi”. Unii istorici ne spun că nu avem de ales, că e mai bine să ne topim în vestul Europei decât în estul Europei – observați aceeași logică binară simplificatoare, greșită, nocivă, care îndeamnă la abandonarea oricărei lupte. Așa am făcut în 1940 !
Eu nu am spiritul de turmă, ca oile care se duc în prăpastie luându-se după oile din față. Eu nu dau libertatea pe siguranță cu orice preț, nu abandonez lupta când există speranță de victorie. Eu cred că România – națiunea română – poate și trebuie să existe, albă și creștină, pe picioarele ei, chiar dacă va fi un David în luptă permanentă cu un Goliath.
Conform site-ului MAE, „Zona Schengen și cooperarea între statele membre se întemeiază pe Acordul Schengen, semnat la 14 iunie 1985 între Republica Federală Germania, Franța, Belgia, Luxemburg și Olanda, privind eliminarea controalelor la frontierele lor comune.
La 19 iunie 1990 a fost elaborată și semnată Convenția de punere în aplicare a Acordului Schengen, prin care au fost eliminate controalele la frontierele interne ale statelor semnatare și crearea unei singure frontiere externe, unde controalele de imigrare pentru spațiul Schengen se efectuează în conformitate cu normele comune ale statelor membre.
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor care este formată din 26 de state membre, ultimul stat care a aderat fiind Principatul Liechtenstein (19 decembrie 2011).
Pentru cetățenii UE, eliminarea controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen înseamnă o mai mare libertate de mișcare și o securitate sporită, prin adoptarea unor reguli comune ale statelor semnatare ale Convenției de punere in aplicare a Acordului Schengen:
• Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
• Set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
• Armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară;
• Cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
• Cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale;
• Crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.
Pe fundalul problematicii migrației și al preocupărilor legate de asigurarea securității interne în UE, conceptul de „management integrat al frontierei” dobândește o însemnătate mult mai mare, fiind considerat o premisă necesară pentru menținerea integrității ariei de
libertate, securitate și justiție, cu accentuarea conceptelor de „solidaritate și responsabilitate partajată” în gestionarea frontierei externe UE.
Astfel, în vederea consolidării Spațiului de liberă circulație, Comisia Europeană a lansat, în cursul anului 2017, noi proiecte legislative cu scopul consolidării securității interne în cadrul UE, și îmbunătățirii funcționalității Spațiului de liberă circulație. …
Pentru anul 2021, Comisia Europeană are în vedere lansarea unei Strategii privind viitorul Spațiului Schengen ce ar urma să înglobeze și noi inițiative legislative pentru modificarea Codului Frontierelor Schengen și îmbunătățirea Mecanismului de Evaluare al statelor membre.”
Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă este cunoscută sub denumirea de Frontex și are sediul în Polonia, la Varșovia.
Vă invit să răsfoiți REGULAMENTUL (UE) 2019/1896 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 13 noiembrie 2019 privind Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1052/2013 și (UE) 2016/1624.
Documentul are „doar” 131 de pagini, și este foarte util ca să vedeți cum arată birocrația marca Bruxelles și ca să înțelegeți la ce se înhamă România prin intrarea în spațiul Schengen.
De exemplu, Art. 7 spune (sublinierile ne aparțin):
„Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european pune în aplicare gestionarea europeană integrată a frontierelor ca responsabilitate partajată a agenției și a autorităților naționale responsabile cu gestionarea frontierelor, inclusiv a gărzii de coastă în măsura în care efectuează operațiuni de supraveghere a frontierelor maritime sau îndeplinește orice alte sarcini de control la frontiere. Statelor membre le revine principala responsabilitate pentru
gestionarea propriilor secțiuni ale frontierelor externe.”
Să observăm că s-a putut opta pentru neacceptarea acestui regulament; astfel, conform punctului (125):
„În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 22 privind poziția Danemarcei, anexat la TUE și la TFUE, Danemarca nu participă la adoptarea prezentului regulament, acesta nu este obligatoriu pentru respectivul stat membru și nu i se aplică. Deoarece prezentul regulament constituie o dezvoltare a acquis-ului Schengen, Danemarca decide, în conformitate cu articolul 4 din protocolul respectiv, în termen de șase luni de la data la care Consiliul decide cu privire la prezentul regulament dacă îl va pune în aplicare în legislația sa națională.”
Corpul permanent al Frontex are prevăzut pentru 2022 un total de 6.500 funcționari și se va mări an de an pentru a ajunge în 2027 la 10.000 funcționari (Anexa 1, pagina 101). Contribuțiile pe care statele membre (inclusiv România, Bulgaria și Croația care nu aparțin zonei Schengen!) urmează să le pună la dispoziția corpului permanent sunt prezentate în Anexele II, III, IV (pag. 102 – 107).
Să ne uităm acum la harta actuală a spațiului Schengen din figura următoare. Austria, de exemplu, este protejată acum spre est de 2 frontiere: frontiera externă Schengen, păzită de Ungaria/România și Frontex, și frontiera externă UE, păzită de România, Bulgaria și Grecia.
Prin aderarea României la zona Schengen, frontiera externă Schengen se mărește considerabil atât pe uscat cât și pe mare. Austria ar fi protejată doar de noua frontieră Schengen, mult mai mare, deci mai greu de protejat de România și Frontex. De aceea se opune aderării României – în opinia mea.


Este important să amintesc, pentru comparație, că în SUA, care sunt o republică federală, frontiera are administrație federală, adică apărarea frontierelor externe se face exclusiv din fonduri federale. Dacă administrația federală nu-și face treaba, atunci statele limitrofe au obligația să intervină.
Prin comparație cu Statele Unite ale Americii, „Statele Unite ale Europei” – cum se visează UE – au Frontex pentru apărarea frontierelor externe, dar „Statelor membre le revine principala responsabilitate”, inclusiv financiară.
Deci o țară săracă, ca Grecia, cu o frontieră externă imensă, trebuie să apere practic singură (ajutată de Frontex) UE de asaltul imigranților din Africa de Nord și din Asia, iar o țară bogată, ca Austria, care nu are frontiere externe de apărat, este pe drept cuvânt supărată de asaltul
imigranților care scapă controlului frontierelor și cere UE să dea mai mulți bani pentru Frontex.
Ce face oare Germania, care în 2015 a chemat – prin vocea Angelei Merkel – imigranții să vină în Europa ? va da mai mulți bani pentru Frontex ? UE ar trebui, după modelul american, să finanțeze exclusiv din fonduri europene apărarea frontierelor externe. Dar, ca și în SUA, unii vor să scape de imigranții ilegali, alții le deschid ușa.
România vrea să intre în zona Schengen din 2011. Deci, pentru comoditatea de a nu fi controlați la graniță – un interes personal minor – și niscai interese pecuniare, vrem ca granițele interne să dispară, deci, implicit, ca națiunea noastră să se topească în UE, să dispară practic, în timp? Pentru că este clar că, prin admiterea în spațiul Schengen a României, și mai mulți români vor pleca (din cauza diferenței de nivel de trai și a lipsei unui spirit patriotic, combătut ca ceva demodat) și va fi (și mai) liber la intrarea în țară pentru tot felul de indivizi, cu tot felul de obiceiuri.
Imaginăți-vă că într-un bloc de locuințe se decretează că granițele – adică ușile de intrare în apartamente – sunt desființate, ca să se poată circula liber în tot blocul. Mai mult, că vi se cere să fiți solidari și să acceptați să locuiască în apartamentul dumneavoastră persoane străine.
V-ar conveni ? Asta făceau comuniștii, te obligau să accepți un străin să locuiască în apartamentul tău, în casa ta.
Ce este deci globalismul? un comunism generalizat, de la nivel de individ, la nivel de țară!
Vă place? Mie, NU!

Dr. Afrodita Iorgulescu
matematician
Profesor Emerit A.S.E. București

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 38
Dr. Afrodita Iorgulescu 43 Articole
Author

44 de Comentarii

 1. Păi, da. Să meregem la Mamaia să plătim triplu decit in Spania. Chiar asa, ce cautam noi prin UE. S-a si pus problema sa fim dati afara, nici o problema.

 2. Ar fi multe de spus despre articolul de față (si asta, in sens de aprobare), eu ma opresc doar asupra unei fraze : „De aceea, nu ar trebui să avem oameni în conducerea statului care au copiii plecați definitiv în străinătate.” … Da, de acord, dar nu doar cei care au copii, ci si cei care au parinti „plecati definitiv in strainatate” ! Apropo, parintii lui Iohannis (ca de altfel si cei ai lui Zelenski !) pe unde sint ? Au zburat „puii” cu ața …

 3. „de altfel, cărți nu prea există pe această temă.”

  Cine ar scrie o carte dupa Angelika sau Ursula, ca la Ojdula (n-am gasit alta rima) ? Viitorul ESTE feminin, s-a stabilit deja: o prostie, doua prostii !

 4. un articol de toată minunea de un emeritus. fasolea cu cirnati e mai bună, băiiiiiii. davai libertatea!

 5. Mentalitate, gandire si analize limitate din cauza ca NU EXISTA INFORMATII PENTRU CETATENI despre shengen! Ce se vede incepand de la granita Romaniei pana la stabilirea in zona sau tara unde mergi, e acelasi control strict la granite chiar daca e shengen! Au liber doar cei impinsi, transportatorii exportatori strainezi de orice reprezentanti de caposii politic, dar din Romania nu va pleca mai nimic spre export decat ceea ce se doreste de strainezia exportat, economia Romaniei va fi pe chituci. Cat despre manevra shengen, in spatele acestei formule „ilegale” se ascund tot felul de impuneri acceptate tacit si semnate de hoiturile politice din Romania fara un referendum cetatenesc care sa aiba la baza informatii avantajoase si dezavantajoase tarii si cetatenilor din Romania! Scarbele politice din Romania considera compatriotii romani o turma de bipezi pusi cu gatul la taietor prin hotararile luate de ei ca fiind cele mai bue pentru tara si popor! Nimic mai gresit decat aberatiie si ororile practicate de hoiturile politice! Cat despre copii politicienilor in strainatate, ei nu sunt plasati decat pentru afaceri(in caz de esec se pompeaza fonduri grase din Romania cacsa ramana in acea tara) si refugiu stabil ca familie in caz de catastrofe in Romania! Ce e asa greu de inteles?!

 6. Te rog sa ma scuzi daca nu am dreptate dar UE inseamna banii pe care ai nostri ar fi fost gata sa ii fure daca nu era UE. Asa nu au putut si poti sa vezi si prin statut ca noi am progresat nu regresat cum incerci sa explici tu aici. Am lucrat si eu in media si pot sa imi dau seama cand cineva ( Sosocii si restul ) vor sa prinda valoare doar pe faptul ca romanul este satul. Veniti voi cu initiative noi ce UE, din contributia noastra, nu ne ajuta, am zis din contributia noastra, sa le construim. Plus Schengen inseamna o foarte buna negociere ce vine de la sine la Piata Libera ( fara taxe vamale) din Europa. Parinti nostri sunt mandri acum oriunde lucram. Ei stiu ca in maxim 24 ore suntem acasa cand au nevoie de noi si asta datorita …

 7. Aoleu! Au descoperit intelectualii că strugurii e acri!
  Păi descântați-le, bre, un descântec cu spirit european, în limba suedeză.
  Deci, tonu’ la cântec: mumupesedeeee!
  1,2,3, și. Cu voioșie, așa ca la 10 august.

 8. Un articol forte slab în consistenta.Părerea mea este că nu merita efortul de a fi citit. Eu cred ca acolo unde nu ai expertiza, este bine sa nu te bagi. Ramai te rog la matematica.

 9. La noi se face contrabanda si chiar trafic de persoane chiar in conditiile in care nu suntem in Shengen.
  Daca am fi admisi in Shengen si s-ar desfiinta controalele vamale, contrabanda si traficul de persoane ar ajunge la proportii astronomice……[Rumburak]

 10. Vai de tara cu doctori precum aceasta individa. Oare cate procente reprezinta plagiatul doamnei … doctor in matematici.

 11. Foarte slab articolul, se pare, ca domnul nu a stat 12 ore la Nadlac ca se limiteaza numai la controale in vami.

 12. Stimata doamna doctor, cele spuse de d.voastra reflecta o realitate crunta.Eu am o idee nonconformista pe acest subiect.Se stie ca depasirea pragului de saturatie duce la dezgust.Trebuie sa mai exageram cu niste „conceptii”pana da pe dinafara.

 13. Parerea mea:
  – Austria, la placinte inainte,la razboi, inapoi;
  – Romania, sluga eterna( minus perioada 1965-1989) si populatie prostita cu minciunele si oglinjoare de catre Vest(UE)!!

 14. Am mai spus şi o repet. Shengen este ca un măr otrăvit. Nu spun că este dar oare pierderea identității etnice sau naționale nu are ca prim efect distrugerea celei vechi? Vor fi unii care vor spune că este sau ar putea fi un lucru pozitiv. Pentru cine, când proporțiile sunt deja dezechilibrate iar unii vor dispărea ca să poată supraviețui alții? Nu au primit unii întâmplator mai mulți emigranți. Merkel nu a greşit cu nimic în privința proprei nații dar noi nu ne aflăm în postura lor ci în partea opusă. Dacă privim din această perspectivă, ar trebui să renunțăm definitiv la Shengen şi nu să cerem în genunchi intrarea, punându-ne singuri lațul de gât. Dacă privim din perspectiva banilor, am putea spune că sunt şi ei necesari dar cum niciodată nu sunt suficienți, nu cumva fac şi ei parte din miezul aceluiaşi măr bine lustruit? Dacă statul român nu are un plan de autoconservare a ființei naționale, lâsând propriul viitor la discreția altor state sau la mintea fiecărui individ, îşi mai îndeplineşte el menirea pentru care a fost creat cu trudă şi sânge în sute de generații? Suspendați negocierile măcar un an şi apoi mai vedem! Şi asta am mai spus.

 15. Joia trecută: „Comisia Europeană (CE) a anunţat joi că oferă 8 milioane de euro pentru înfiinţarea a şase noi centre de combatere a dezinformării,[…]Un centru antidezinformare româno-bulgar urmează să fie înfiinţat şi să înceapă să funcţioneze în 2023”.
  După cîtă lume, nouă, e supărată p’acilea de părerea Afroditei centrul deja e pe roate.
  PS Treaba cu „vai, o să fie mulți rusnaci dacă ne reunim cu frații de peste Prut” și, pe de altă parte, aceiași, „penurie de forță de muncă, ne trebuie străini” merge ca nuca-n perete. Nu vă doare neuronul! Măcar majoritatea „rusnacilor” din R Moldova sînt albi ca noi și, nu trebuie uitat, geții, străbunii noștrii, au fost numiți, printre altele (goți, daci, gepizi…), și sarmați și sciți. Lomonosov a fost unul din cei ce-a umblat cu rusificarea Imp Țarist.

 16. @margelatu: afroditei ii se potriveste mai bine zicala „ce stie taranul ce e ciocolata/mananca hartia si arunca bucata”Cum sa explici unor idioti ca ‘Schengen’ nu inseamna decat egalitate (de tratament) in UE unde astazi unii sunt mai egali ca altii

 17. Domna Iorgulescu drama României zilelor noastre este că persoanele promovate prin Sercicii Președinte, prim ministru, șefi de partid parlamentar nu au citit Trartatele UE și rezumatele primite de la consilieri nu au răbdare să parcurgă și capacitate intelectuală să le înțeleagă în particular și în ansamblu. Cât despre SRI, SIE, STS Armată subordonare față de interese străine este pe față, nu mai este prioritar interesul național. Uitați-vă ce a ajuns Academia Română, cine sunt noii promovați!

 18. Am fost mintiti tot timpul.Romania este in UE doar geografic.Suntem in Europa,nu si in Uniune.Schengen este frontiera.Ni s-a permis sa avem si europarlamentari insa ei fac figuratie.Daca este unul ca Terhes,felicitari,insa nu e luat in seama.Am vazut intr-un pod-cast de-al lui ca ca europarlamentarii romani sunt „disciplinati” pìna si de sclavul ala care aprinde si stinge becurile prin edificiile UE.Deci Romania nu este in UE,ASTEAPTA CU COSNITA LA BARIERA,iar romanii nu au aceleasi drepturi in tarile occidentale ca si cetatenii acelor tari.Va asigur ca si daca ai cetatenia acelor tari tot esti bataia lor de joc,asa cum e in Spania,de ex.Chiar daca ai cetatenia spaniola,ca român ramii tot romîn.

 19. „pentru comoditatea de a nu fi controlați la graniță – un interes personal minor”#####. Când stai 3 ore pe loc în punctul de frontieră din cauza nesimțirii polițiștilor de frontieră români, îți dorești să fii în Schengen. Când i-am întrebat de ce se comportă așa și-și bat joc de conaționalii lor mișcându-se ca melcii, mi-au răspuns: „astea sunt condițiile”. Trebuia să ajung la aeroport până la o anumită cu o rudă. E dureros pentru ei că-și vor pierde slujbele și șpăgile. GHINION!!!

 20. De unde se vede ca unde e minte prea multa, nu e bine,matematicieni, nu ne jucam..

 21. Secretul dezastrului Romaniei
  Hotzi,borfasii,tradatorii care decid
  Restul sunt un infinit de vorbe fara rezultate.

 22. Articol scris de o persoana care a avut norocul sa intre pe un fagas ce i-a permis un trai decent in Romania.
  Ne place sa ne ridicam in slavi: ce natiune mareata suntem… Pardon: cand am fost noi o natine mareata??
  Cat de bine traia omul obisnuit pana la intrarea in UE? Poate ar fi cazul sa ne amintim! Problema cea mai mare nu este UE, ci coruptia generalizata, coruptie ce este incurajata de o justitie fara coloana vertebrala (mai pe sleau:corupta). Sa recunoastem:acest viciu este profund autohton, nicidecum importat din UE.
  Observ ca autorul articolului este impotriva migratiei, a muncii in UE. I-as dori acestei persoane sa traiasca din 2500-3000 lei pe luna.
  Si ar mai fi ceva: nu doar noi, romanii, nu avem dreptul sa ne declaram mandri de origini. Cred ca nicio natiune nu are dreptul de a se declara mandra de trecutul ei: toti au pete negre pe care ar trebui sa si le recunoasca. Ar trebui sa uitam de natiuni, de mandrie nationala, de tot. Ar trebui sa intelegem ca toate natiunile sunt formate din oameni, oameni care au cu totii aceleasi placeri, aceleasi dorinte.Ar trebui sa intelegem ca suntem cu totii la fel!

 23. Tantii…parca ati fi sora lu’ Nicusor de la Capitala, care e tot doctor in socoteli, dar macar are ‘diploma veritabila’ luata la Paris !
  Un exemplu de Gica-contra UE…cum puteti sa afirmati ca „istoria Romaniei si limba romana sunt cenuseresele programelor scolare” cand D-voastra mai intai ar trebui sa va puneti intrebarea de ce este inchis de dzeci de ani Muzeul National de Istorie al Romaniei(cel de pe Calea Victoriei) unde sutele de mii de artefacte din evidenta acestuia sunt adapostie prin hrube ?

 24. Doamne Dumnezeule,ce citesc?Madama asta este mai încuiată chiar decât mine,eu un simplu trol pe copeici.Pana și axon,paulian,Gelu,salvamar sunt parfumm rusesc fata de această femeie profa intra-le înapoierii și prostirii pe față.Cotidianul face sute de pași înapoi prin publicarea acestei inepții demne de gândirea lu Gelu și a lu Rollanson,femeia bărbată.Citind numai trei rânduri ma apucat diarea,eu care am înghițit broaște și mai râioase.Tanti,nu te gândești cate s-au făcut în țara asta cu bani europeni.?Că am luat mai mult decât am contribuit ,și s-au făcut drumuri,poduri, grădinițe, spitale,etc.Fiv-ar numele de poveste doamna profa de prostire in fața.Vai de studenții care v-au trecut prin mâna:evul mediu este asigurat pentru Romania.Cotidianul:așa vrei sa faci educație pentru bieții forumisti de pe site,mai mult îi băgați in ceață,și așa erau saracii cu mințile în pioneze.Ve bateți joc de cei care prestează pentru copeici spre dezonoarea flagrantă a lor.Dezonorati erau ei înainte dar acum sunt la cub.Cu modele de Dragnea,Dancila,și alte pramatii îi aduceți la sapa de lemn pe respectivii.Vas amenda cu 1 leu pentru grava scăpare întru prostire pe față.Ati adus și un atu pozitiv: după citirea articolului,axon,paulian,eu, Rollanson,calin,astrobalamuc,Gelu sunt capodopere literare în viața.Romane eroice pe care le citești pe nerăsuflate.

 25. „Pentru cetățenii UE, eliminarea controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen înseamnă o mai mare libertate de mișcare și o securitate sporită”?
  Zău? …așa scrie în documentele U.E. scrise pentru fraieri?
  Io văz că „libertatea de mișcare” este suficientă momentan (aderaraea la Șpaț’ nu ar aduce nimic nou, nici măcar drepturi suplimentare pentru cetățeni, ci doar posibilități de evaziune pentru clanurile de interlopi complice cu „organili” – exemplu: cazul Karakăl – ce doresc să nu le mai fie controlate avtomobilele de vameșii unguri, că acum nu prea pot trafica „fetițe”, din cauza lor, a ” ‘zgorilor răi”), iar ca „securitate sporită” văz ce este de decenii în vestul Ioropii (Franța, Germania, Spania, Belgia, Italia): zeci de asasinate anual, cetățeni + polițiști în Paris și pe Coasta de Azur, 192 de muncitori navetiști morți la „Atocha”-Madrid, zeci de morți europeni în atentatele de la Bruxelles unde în cartierele de unde au fost ALUNGAȚI creștinii flamanzi 40% din populație a ajuns să fie musulmană în urma imigrării ilegale încurajate de birocrația masonă, PUSĂ de criminalul financiar $$oroș la vîrful Uniunii Ioropenise, NE-ALEASĂ DE NIMENI, mii de violuri și agresiuni anual în Suedia și alte state nordice, implicînd același tip de imigranți ilegali, etc.!), în timp ce străini civilizați care vin în Est (fotbaliști, în general) spun că nu și-au închipuit că pot avea cu familiile lor aici o viață atît de liniștită și fără pericole……[Rumburak]

 26. Articol tâmpit, cap-coadă.

  In numele așa-zisului „suveranism” se acreditează ideea ca Schengen nu e bun, pentru că „elimină” granițele și ridică ultimul obstacol în calea emigrării românilor până la unu. Mai lipsește îndemnul ca ultimul să nu uite să stingă lumina. Ceea ce nu intră în capul matematicianului, care-și dă cu presupusul în politică, este că toate marile civilizații au prosperat datorită migrației, cel adesea benefică. Vezi Europa Evului Mediu, vezi America, etc. Unele țări vor doar o anumită migrație, selectivă – cea a gulerelor albe (Canada, Australia) . Altele n-o vor de loc.

  Oricum tezele, având autor o cucoană care concurează cu succes un Gâgă, demn de milă, sunt pur și simplu puerile. Nu mai lipsește decât apelul să punem tancurile la frontiere, cu țevile orientate spre interior.

  Cucoană, trezește-te din delir!

 27. De ce autoarea isi afiseaza titlul profesional, cind aici se exprima ca simplu cetatean?

 28. Daca autoarea nu doreste in lumea civilizata se poate refugia in Rusia. Nu iti dai cu parerea in locul meu.

 29. Ubi bene, ibi patria Cata ipocrizie ! Dar copiii sau parintii de ce au plecat? De la mineriade pana azi de vina sunt FSN-PSD. Acesti pribegi plecati cu durere in suflet in pribegie din cauza votului dacilor liberi au trimis in Ro miliarde de euro din 2007 pana in prezent. Si crede-ma,sunt mult, mult mai conectati la prezent si lumea civilizata decat voi. Sunt mult mai patrioti .Plecarea lor a scazut somajul si au crescut PIB-ul.Dar oare pasoptistii de unde s-au intors sa modernizeze tara? Cu mentalitatea voastra veti ramane in tara cu acesti politicieni doritori de pensii speciale si imigranti din tarile asiatice sau africne. Cei cu carte si cu pregatire vor parasi cu lehamite aceasta tara careia ii place sa traiasca in mocirla .

 30. marin Ai noroc ca nu te baga nimeni in seama. Altfel,poti fi dat in judecata pentru raspandire de stiri false ce aduc atingere unei tari. Esti doar un provocator prost.

 31. Noi ROMÂNII … VIEȚUIM pe acest TĂRÂM în mod SEDENTAR și CONTINUU de peste 8.000 de ani (DOVEDIT dpv. genetic din Eneolitic).
  Și atunci … de ce să emigram și noi ROMÂNII?
  În ISTORIA lumii … DOAR „alții” au fost MIGRATORI și CALATORI …
  Și atunci … de ce noi ROMÂNII să „vrem” să fim doar „niste altii” … fără de CASĂ, fără de NEAM și fără de ȚARĂ ?
  Doar „niște STUPIZI și APATRIZI” ar vrea să se DEZRĂDĂCINEZE …

 32. Uff ! Greu, foarte greu. Asta inseamna sa iesim din U.E. si NATO dupa ce am intrat greu ( sau n-i s-a dat impresia ca intram greu dar de fapt eram impinsi). Este necesara o dezbatere asupra acestei supozitii virtuale : avantaje-dezavantaje, putinta, contextul, efecte pe termen scurt-mediu-lung…..

 33. Noi doar asa putem sa evoluam. Ghidați de alții. Cine crede ca singuri puteam ajunge chiar și aici unde suntem, se înșela grav. Ori corupția ne termina economic, ori ajungeam din nou dictatura.

 34. de ce s-a sucit Austria,de ce nu ne mai vrea in schengen?pt ca Ungariei ii miroase a teritoriu ardelenesc…si…de ce n-ar lua si coana Austrie o bucata,doar se refac imperiile,nu?ma intreb,doar Romania n-a aflat asta??!!asa ca…Romania sa-si ia adio de la schengen,nu c-as avea nevoie de el!o tara trebuie sa aiba GRANITE!si Olanda si Austria isi bat joc de noi,ne iau de fraieri,ba se razgandeste Olanda si ne vrea pe noi si pe croati,dar nu-i mai vrea pe bulgari,acu’ Austria,nu-i mai vrea pe nici unii!pur si simplu isi bat joc si noi inghitim galusca!mars bah d-aci’ cu schengenu’ lu’ peste!

 35. Patriotii se gindesc la Patria lor,Nationalistii la Natiunea lor,Suveranistii la Suvernaitatea Patriei si Natiunii, poporului .
  Articolul dnei Afrodita Iorgulescu etaleaza aceasta gindire si valori ce sunt sacre pentru noi.
  Sunt convinsa ca argumentele bine descrise si articulate au fost parcurse cu lipsa de atentie si nicio meditatie asupra lor nu a avut loc,reaciile fiind personale,emotionale,ozvorite cine stie din ce interes personal,egoist,nicidecum o ginidre asupra urmarilor asupra carora articolul ne avertizeaza.
  In cazul Rosiei Montana in razboiul cu RCGM ,dinsa a avut un rol major,a expus clar opozitia sa asa cum o face si acum
  Am criticat pozitia de santaj a Austriei de ase opune,am redta chiar un text din Catavencii ceexplica pretentiile de jaf ale Habsburgilor inca umbrind o tara ca noastra,jecmannd-o prin ONW_-Petrom.
  Nu este momentul sa redau toate capetele ce au facut si fac parte din masoneria „inalta”ce au ocupat functii facind usoara spolierea si „privatizarea”a avutiei ns.nationale.Pt.care 5 mil de romani au fugit sau au fost alungati,niic-un fond „european”nu ne restituie ac.pierdere!
  Schengenul ne creaza noi obligatii si noi servituti,pericol de deznationalizare ,diminuare a fiintei ns.nationale.
  Ma bucur ca AUstria se opune,poate este sansa ns.,trimisa de cel Inalt ,pt.a ramine in fata valurilor,Noi Insine-Romania!

  PS.Imi este rusine de obraznicia pe care nu o banuiam asa grosiera si vulgara Marin,piticul cracanat,Ubi bene, ibi patria,Margelatu propagandisti ,tristi.RESPECT,FRATILOR ,din tara sau diaspora,respect ,dati-l ,sa-l primiti!

 36. Schimbati traseul autostrazilor !! Vom avea probleme. Ne vor bloca. Ungaria si Austria ne vor bloca iesirea spre vest . Lasati autostrazile spre Ungaria. Faceti 2 autostrazi : 1.In sud: Tr. Severin- Belgrad catre Zagreb- Nordul Italiei si alta 2. In nord : Cluj-Satu Mare- Transcarpatia catre Slovacia-Cehia ! In max.3 ani ne vor bloca …..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.