Şcoala începe şi cu probleme

Un număr de 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă încep, luni, cursurile anului şcolar 2019 – 2020, potrivit Ministerului Educației Naționale (MEN).

Lipsa investițiilor în unitățile școlare este vizibilă și anul acesta.
Potrivit unei statistici din luna martie, în România sunt 1.180 de școli cu grupuri sanitare necorespunzătoare, anunță Ministerul Educației Naționale, precizând că anul trecut numărul unităților de învățământ care aveau grupuri sanitare neconforme era 1.489.
Reprezentanții ministerului condus interimar de Daniel Breaz precizează că a fost alocată suma de aproximativ 65 milioane lei pentru îmbunătățirea condițiilor din 858 de unități de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi canalizare.

Anul școlar pentru mulți copii din țară începe în alte clădiri decât școala lor, din cauza lucrărilor neterminate. Alții găsesc şantiere, praf și dezordine.

Durata noului an școlar este 35 săptămâni de cursuri, structurate în două semestre, respectiv semestrul I, între 9 septembrie 2019 – 20 decembrie 2019, și semestrul al II-lea, între 13 ianuarie 2020 – 12 iunie 2020, urmând ca pe 29 mai 2020 să aibă loc încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, iar pe 5 iunie 2020, încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a.

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:

– vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020)
– vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020)
– vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021).

Ministerul a mai anunțat că manualele școlare pentru clasele I-VI, respectiv clasele VIII-XII, care au fost retipărite, au ajuns deja în județe și în unitățile de învățământ, astfel încât în prima zi de școală să fie puse la dispoziția elevilor. Lipsesc, însă, manualele de clasa a VII-a.

Pe de altă parte, Consiliul Național al Elevilor a îndemnat toți elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul școlar 2019-2020, nemulțumiți fiind de ordinul de ministru prin care elevii cu medii sub 5 la Evaluare sunt obligați să meargă la şcoli profesionale și i-a încurajat pe aceștia să poarte banderole negre pe brațe.

Luni, 9 septembrie, peste 10.000 de polițiști vor fi în misiune, în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din toată ţara, pentru un început în siguranță al noului an școlar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Vai, ce titlu!
    O sa se supere Veorica, ea a declarat sus si tare de fiecare data ca „Educatia si Sanatatea si Transporturile sunt prioritati nationale ale Guvernului”!

    NU sunt?!
    Evident ca NU!(a descoperit si Tariceanu de curand, i-au TREBUIT aproape 3 ANI, dupa ce pana acum zi de zi LAUDA guvernarea!)

    Cea mai solidă coaliție de guvernare care se lauda cu cea mai mare creștere economică(pe hartie!)lasa in urma ZERO la DEZVOLTARE!
    Performanțele coaliției de guvernare PSD – ALDE au fost în cei aproape 3 ANI foarte modeste, față de pontențialul economic al Tarii!
    Creșterea economică cu care s-au laudat a mers dNUMAI pe salariile bugetarilor și pensii, preocuparea celor 2 partide s-a focalizat aproape exclusiv pe modificarea legilor Justiției în favoarea infractorilor iar relațiile principiale ale României cu statele UE și cu SUA au fost fracturate.
    Singurele măsuri ale coalitiei au vizat NU DEZVOLTAREA(INVESTITIILE!), ci Justitia care sa ii scape de puscarie pe Dragnea si Tariceanu!
    ACUM, Tariceanu e NEMULTUMIT ca NU s-au FACUT Investitii, ACUM dupa aproape 3 ANI!
    Indicatorii financiari ai Romaniei sunt DEZASTRUOSI, fata de vecini, Romania se imprumuta MASIV pe Termen LUNG de pe Pietele Externe la Dobanzi de cu 4,6%, MULT mai mari decat GRECIA, 2,6%!”
    https://cursdeguvernare.ro/nesabuitul-perfect-cea-mai-mare-crestere-economica-din-ue-a-iesit-cu-dobanzile-din-ue.html
    Dar, e bine, ne garanteaza analfabeta Veorica, aflata in plimbareala in campania pentru prezidentiale!

  2. Eu ca un handicapat ce sunt, ma asteptam ca seful statului sa participe la deschiderea scolii lui Alexandra din Caracal unde sa spuna ca-i pare rau ca, conduce un astfel de stat mafiot specializat in rapiri de copile virgine!

  3. Dezastrul depopularii Romaniei NU intereseaza coalitia de guvernare, nici Parlamentul Romaniei!
    Anul școlar 2019-2020 care începe luni marchează un RECORD NEgativ postdecembrist în evoluția efectivelor de elevi din învățământul preuniversitar, fiind pentru prima dată când numărul acestora scade SUB 3 Milioane.
    Astfel, doar 2,8 milioane de elevi încep de luni cursurile anului școlar 2019-2020, iar la catedră sunt 215.289 de profesori.
    Dacă în 1990 numărul de elevi era de 4,8 milioane, 10 ani mai târziu acesta scăzuse cu 600.000, iar în 2009 ajunsese la 3,3 milioane, potrivit datelor INS și MEN.
    În 2019, numărul elevilor care încep anul școlar e cu aproape 2 milioane mai mic decât în 1990.
    Ce Populatie va avea Romania in 2040 sau 2050?!
    Peste 15-20 de ANI, Pensiile marite de PSD le va plati Papa de la Roma!

  4. Problemele invatamantului sunt …una: pregatirea de mantuiala a majoritatii profesorilor. Pe timpuri se invata cu adevarat carte in clase cu peste 40 de elevi, incalzite sumar iarna si fara dotari sofisticate cum se pretind acum. Dar peste 70% dintre absolventi stiau carte gratie devotamentului si pregatirii profesorilor. Restul discutiilor sunt pe mintea obturata a useristilor.

  5. Totul depinde de modul de gospodarire a Primarilor, Consiliilor Locale,pt.ca pentru reparatii sau puncte sanitare se aloca in fiecare an simele corespunzatoare.Sunt primari-cunosc pe unul d ela PNL dintr-o localitate-care ingrasa echipa de fotbal ,dar ce-i drept nu neglijeaza nici scoala.Deci adm.locale unele asaltate de firme de constructii ,nu realizeaza contractele neglijind copiii.
    Pe tovarasa activista macovista „lili”a apucat-o grija „depopularii” tarii, ca si cand nu UE a depopulat tarile respective prin libera circulatie, distrugerile economiilor lor, inerent disparitia locurilor de munca ,patrunzand „statele terte”-ca o clauza impusa la aderare-spre jaf.PSD nu a facut investitii,in schimb le-au facut de n-au mai putut PDL,ascuns sub vraja PNL,n-a facut nimeni cu exceptia asa zisilor investitori „strategici”care profita si nimeni nu-i controleaza fiind tabu.Sa le dorim AN SCOLAR LINISTIT! Cine este geniu sau cu dragoste de carte va invata ,nu conteaza ca esti la o scoala primara dintr-o comuna sau la alta intr-un mare oras.Da,cei cu media sub 5 se cheama ca sunt repetenti si locul lor este la o meserie,nu toti tb.sa faca studii superioare in conditii de repetentie.

  6. ION CREANGA scria ca in satul Humulesti era un singur invatator , Badita Vasile , care era foarte apreciat si iubit de parinti si elevi. Autoritatile de atunci l-au prins cu arcanul pe Badita Vasile si l-au dus la oaste , lasand satul fara invatator. Elevii si parintii de atunci (ca si acum) au asistat cu lacrimi in ochi , fara sa aiba curajul sa se opuna. Cine are curajul sa sustina acum ca educatia , invatamantul trebuie sa aiba prioritate in BUGET? Din nefericire, majoritatea dintre noi sustine ca prioritati in BUGET : despagubiri , drepturi ale „revolutionarilor” , pensii si salarii speciale , ambasade si consulate in toata lumea , centre de votare in toata lumea , cumparare de armament , scutiri de impozite si taxe pentru o multime de smecheri , precum si alte privilegii sub diferite forme, pentru demagogi si sarlatani.

  7. Mi se pare „normal” sa existe probleme de vreme ce Veorica nu a rezolvat intr-un an ce nu au rezolvat altii in 30 de ani,mai ales in cat timp au constituit baso-penelistii diferite guvernari unde s-au ocupat numai de diferite ciordeli si numai timp si chef de rezolvat probleme nu mai aveau ei,ba au creat ei si mai multe probleme romanilor si tzarii,care probleme apoi a trebuit sa le rezolve guvernarile pesediste fara de care acum era tzara la nivel,cel mult,african,iar si mai multi romani erau plecati pe afara ca sa nu moara de foame in tzara.Insa acum tot baso-penelistii au tupeu sa vuvuzeasca despre probleme de parca toate problemele din tzara asta au aparut ele de vreo doi-trei ani incoace de cand nu au mai luat ei baso-penelistii cate-o „gustarica”(vorba „liberalului” Blaga) pe la popotele ministerelor,unde abia asteapta ei acum sa dea iar navala,adica la gustarica intre „investitii” si contractari cu dedicatie si paraindarat,singurele la care sunt ei foarte priceputzi.

  8. @”Amintiri Din Copilarie”: Foarte bine punctat.
    Acum, despre titlul articolului: In realitate, majoritatea covarsitoare a scolilor din Romania sunt la standarde normale, unele dintre ele, nu putine, chiar la standarde europene de top. Cine cunoaste bine starea scolilor din Romania, stie si punctul de unde s-a plecat in 1989. In 30 de ani s-au facut progrese imense in dotarea, refacerea si renovarea scolilor. Numai ca, la ora actuala invatamantul ca proces a decazut foarte mult, dar asta este o alta discutie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.