Scumpirile din energie fac istorie la Bursă

Pe fondul preţurilor fără precedent la energie, Bursa de Valori Bucureşti a avut prin prisma raportărilor financiare pe T1/2022 un început de an istoric.

Preţul istoric al gazelor naturale a dublat profitul Romgaz într-un an, iar cel al ţiţeiului a triplat rezultatul Petrom, în timp ce vânzările de energie electrică au fost făcute la preţuri duble faţă de anul trecut în cazul Nuclearelectrica.

Astfel, cele 20 de companii din prima ligă bursieră, adică acelea ale căror acţiuni sunt incluse în structura indicelui principal BET, precum Petrom, Romgaz, Alro Slatina, Banca Transilvania, Purcari, au raportat venituri de 29,2 miliarde de lei pentru primul trimestru din 2022, în creştere cu 90% faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Acestea sunt cele mai mari venituri ale unui început de an pentru companiile din BET din istorie.

Pe de altă parte, profiturile cumulate ale acestor companii au fost de 5,5 mld. lei, în urcare cu 66%, arată calculele Prime Transaction trimise la solicitarea ZF. Din start se pot diferenţia două categorii de companii: cele care au beneficiat de creşterea preţurilor la energie şi care în mod evident sunt pe primele locuri la profitabilitate, şi cele care au fost lovite de scumpirile din economie, iar în câteva cazuri, de îngrijorările investitorilor cu privire la războiul din Ucraina.

„Rezultatele financiare ale primului trimestru confirmă aşteptările investitorilor şi împart companiile analizate în două categorii, cele avantajate şi cele dezavantajate de contextul geopolitic şi de mediul inflaţionist actual”, spune Elena Uleia, broker al Prime Transaction.

Însă rezultatele au fost decuplate în T1/2022 de dinamica acţiunilor în contextul în care indicele principal BET a avut o scădere de 2,7%.

„În mod clar cele mai bune rezultate le vedem la producătorii de energie, OMV Petrom, Nuclearelectrica şi Romgaz, companii vizibil influenţate pozitiv de creşterea preţului energiei, chiar şi în contextul reglementărilor referitoare la plafonarea preţurilor la energie şi gaze”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Ne fură de ne-ndoaie.
    Susțin că cele 60 de miliarde de cînd cu plamdemia au fost furate, deturnate deja. Scumpirea energiei este pentru plata acelor bani, cui?, cu dobîndă cu tot.

  2. Cand majorarile astronomice de preturi la energie, gaze si combustibili sunt rezultanta unor ,,piete” SPECULATIVE, care mai este rolul burselor ?! Sa confirme sfarsitul economiei de piata cu care innebunesc lumea de ani de zile. Cat priveste liderii UE,….. politruci, birocrati si…..atat !

  3. Nu doar la bursă. Și în buzunarele noastre banii vor devenii istorie.

  4. Legea e facuta strict in favoarea firmelor straine! Ma uit in jur si citesc facturi in care este mentionat o suma de returnare consumatorului abonat, asta in strainezia! De ce in legislatia romaneasca nu este prevazut acest paragraf? De ce in legislatia romaneasca nu sunt obligate firmele sa faca investitii in Romania cum se practica in strainezia unde consumatorul nu contribuie cu nimic la investitie initial, el este obligat la remediere/reparatie in caz ca este vinovat de stricaciune? Doar in Romania se poate intampla ca cetateanul consumator sa plateas a absolut totul prin ordonanta si lege! Oare e normal?

  5. Pă principiul capitalist , cine-i harnic și munceste nu are nici ce manca, cine-i șmecher și ciordește are tot ce vrea, că doar suntem capitaliști ce mama măsi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.