Se înființează Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii

Guvernul a adoptat în ședința din 8 iulie, la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne (MAI), o ordonanță prin care se înființează Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii (UNIP), care va prelua datele transmise de către transportatorii aerieni privind pasagerii zborurilor având puncte de plecare, escală sau destinație finală pe teritoriul României, a anunțat joi MAI într-un comunicat. Unitatea se înființează în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

„La inițiativa Ministerului Afacerilor Interne, Guvernul a adoptat în ședința din data de 8 iulie a.c. Ordonanța privind utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor pentru prevenirea și combaterea actelor de terorism, a infracțiunilor conexe acestora și a infracțiunilor contra securității naționale, precum și pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale. Prin acest act normativ de o importanță deosebită în domeniul prevenirii și combaterii terorismului se înființează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne — Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii (UNIP), care va prelua datele transmise de către transportatorii aerieni privind pasagerii zborurilor având puncte de plecare, escală sau destinație finală pe teritoriul României. Sistemul de informare înaintea sosirii pasagerilor va permite autorităților naționale competente să efectueze evaluări relevante din perspectiva potențialelor amenințări la adresa securității naționale în scopul contracarării acestora”, se arată în comunicatul citat.

„Pentru România, care are perspectiva intrării în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene în primă etapă, este foarte important să implementeze măsuri și mecanisme necesare pe linia prevenirii și combaterii terorismului, raportat la actualul context de securitate europeană și internațională”, a spus ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, care a condus ca premier interimar ședința din 8 iulie a Guvernului.

MAI precizează că în anul 2012 Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte finanțabile pentru înființarea unor astfel de unități naționale, care, ulterior, vor permite crearea la nivelul UE a unei rețele, care prin interconectare, va putea permite statelor membre o valorificare eficientă a informațiilor astfel obținute, în scopul asigurării securității interne a Uniunii.

„În aceste condiții, la nivel european există state care au adoptat deja legislația privind colectarea și utilizarea acestor date, precum Franța, Danemarca și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și țări care sunt în curs de adoptare a unei astfel de legislații”, se arată în comunicatul citat.

Costul total al înființării UNIP este de 151.506,99 euro, co-finanțarea din partea Comisiei Europene fiind în valoare de 88,49%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.