Se schimbă banda!

De multă vreme nu am mai întîlnit o asemenea distracție pe seama politicii românești! Pînă și șoferul de taxi se considera îndreptățit să rîdă și să scuipe nițel pe politică. Omul găsea suficiente argumente să se considere mai deștept decît Dragnea și Iohannis. Ca să nu zic de noul candidat pentru funcția de premier.

„Ai văzut ce față de drojdier are tipul?“

Fața unui om nu spune mare lucru decît în corelație cu viața și opera sa. Iar opera lui Mihai Tudose este la fel de nulă ca și cea a marelui filosof și economist al PSD-ului Darius Vâlcov. Oricît ai căuta pe net și prin biblioteci, nu găsești decît declarațiile lui Teodor Berna și rechizitoriul DNA!

Cum se face că un asemenea personaj politic hiper-șters a ajuns ministru în două echipe, Ponta și Grindeanu, în ciuda faptului că ele reprezentau tabere în război? Ne aflăm în fața unei ofensive programatice a mediocrității sau Tudose mai are o susținere undeva în afara partidului care îl propulsează? Presupun că ați urmărit declarațiile Olguței Vasilescu și ale lui Liviu Dragnea după anunțarea numelui devenit caz de umor public. Și în cazul poveștii plagiatului, și în cazul presupuselor legături cu SRI, cei doi au scăldat-o în cel mai penibil mod. De altfel, coana Olguța, o fostă poamă prin PRM, ridicată de dezbaterile televizate în primăriță de Craiova și mai apoi într-o nulă, dar gălăgioasă ministresă a Muncii (despre care un sindicalist de la poliție zicea că nu înțelege nimic), s-a grăbit să pledeze înfocat și despre acest nul. La fel, și Liviu Dragnea. Omul acesta își trădează cu fiecare zi un nivel intelectual și cultural ce nu depășește granița unui sforar politic exersat. Dar de provincie. Trece pe lîngă criterii morale sau pe lîngă valori intelectuale cum zboară rața sălbatică peste oglinda lacului. Razant și fără urme. Toate judecățile sale despre Mihai Tudose se reduc la patinaje de gîndire și la simțiri personale și bolmojeli, semn că președintele PSD-ului vrea să scape de subiect. În fapt, debarcarea lui Sorin Grindeanu are toate datele unei pedepse. Președintele PSD a mirosit grupul creat de Victor Ponta și Sorin Grindeanu, gata să consolideze un plan de decapitare a PSD-ului. Adică o neutralizare a lui Liviu Dragnea. Toată povestea cu evaluarea nu este decît o mascaradă la care a fost părtaș marele „creier“ de la Slatina. O simplă lectură a materialului de analiză încropit de geniul lui Vâlcov ne arată cum au fost adunate argumentele pentru debarcarea premierului.

Desemnarea lui Mihai Tudose este responsabilitatea integrală a lui Klaus Iohannis și a lui Liviu Dragnea. Cel care se dădea de ceasul morții că și el a fost acuzat ca fiind un acoperit trăda de fapt toate semnele omului șantajabil. Mihai Tudose este de fapt concesia făcută președintelui Iohannis și binomului din spatele său. Iar mascarada cu ceilalți candidați retrași din varii motive, doar o înscenare pentru a acoperi operațiunea de cedare a postului de premier.

Să ne înțelegem omenește. Guvernarea României a fost și este o afacere, nu o chestiune de conștiință. Cu Grindeanu, nici Iohannis și nici Dragnea nu se alegeau cu mare lucru. Le trebuia un alt om. Și l-au găsit, mai ales că avea habar de marele cașcaval aflat în pregătire la Ministerul Economiei, numit Fondul Suveran de Investiții.

Ce-am înțeles din această numire comică și descalificantă pentru toate părțile implicate? Că și președintele are interese, forță de negociere și sprijin serios în SRI. Și că este gata să accepte pe oricine care nu-i creează probleme sau îl sprijină în ambițiile sale. Iar în ce-l privește pe Dragnea, schimbarea premierului ne arată că șeful PSD se simte strîmtorat de dosarul său și că n-a renunțat la proiectul pragului de la abuzul în serviciu, care prag l-ar putea ajuta să scape de condamnare. Operațiunea de ajustare a prevederilor legale ar urma să se desfășoare pe parcursul verii și la începutul toamnei, cînd ar putea încerca să-și împlinească visul. Adică să devină premier și să valorifice cum trebuie afacerea numită „guvernarea României“.

Ce-am mai înțeles din numirea doctorului și harnicului cursant pe la tot felul de mustării? Că, pe un preț modest – plasarea lui Wlassopol la ASF –, Olguța Vasilescu îl spală și-l parfumează și pe Dracu’. Că biata Carmen Dan este de serviciu la Interne, ca să asigure spatele. Iar marii specialiști de la Administrație, Transporturi, Finanțe și Economie trebuie să vegheze la asigurarea programului de guvernare și la asigurarea necesarului partidului și președintelui.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Recomanda