A venit momentul

Se scot la vânzare și restul resurselor din Marea Neagră

Încă 6 perimetre offshore cu rezerve de hidrocarburi, petrol și gaze, vor fi scoase la licitație de ANRM, în vederea acordării de concesiune, a precizat Florin Ciocănelea, consilier de stat al premierului. Acest lucru se va întâmpla, potrivit oficialul citat, săptămâna viitoare. Ultima concesiune de acest fel a fost acum 10 ani. Pe lângă cele 6 perimetre offshore, se va acorda concesiunea și pentru 22 de uscat. Fiecare dintre aceste perimetre este în suprafață de circa 1.000 de kmp.
„Săptămana viitoare, ANRM va face anunțul oficial prin care va deschide runda a XI-a de licitație, prin care vor fi oferite spre concesionare 28 de blocuri de explorare de hidrocarburi”, a declarat Florin Ciocănelea
Aceasta este Runda XI de licitație, care era așteptată de potențialii investitori interesați de ani de zile. În luna februarie a acestui an, ANRM pregătea terenul pentru marele anunț, arătând că marea concesiune se va face în cursul acestui an. „Preconizăm că Runda XI, pentru perimetrele petroliere de explorare, în cadrul căreia vor fi scoase la licitație 28 de perimetre: 6 offshore și 22 onshore, în mărime estimată de aproximativ 1.000 kmp, va avea loc în cursul anului 2019”, informat Agenția de stat care gestionează resursele de subsol ale României.
Curios sau nu, anunțul oficialilor de stat privind noile concesiuni vine imediat după ce Federația Patronală Petrol și Gaze din România, care reunește principalele companii din domeniu, a publicat rezultatul unui studiu de piață realizat de Emerton în care se arată nerăbdarea cu care actorii din domeniu așteaptă noi resurse pentru a fi exploatate. „Spre deosebire de mai multe țări învecinate, oportunitățile de investiții în sectorul upstream sunt foarte limitate în România. Ultima rundă de licitații (a zecea ediție) are o vechime de aproape zece ani. Jucătorii din segmentul upstream încă așteaptă lansarea celei de a 11-a runde. Lipsa de oportunități de investiții limitează intrarea noilor jucători în segmentul upstream”, se arată în studiul „Piaţa gazelor naturale din România: cum garantăm securitatea şi competitivitatea sectorului”.

Este și va mai fi. Dar nu pentru noi

În Marea Neagră, există deja actori ce dețin concesiuni de gaze, Exxon-Petrom, Black Sea Oil&Gas și LukOil – Romgaz. BSOG a anunțat deja că începe exploatarea și estimează că va extrage primele cantități la anul sau, cel târziu, în prima parte a lui 2021. Cele mai mari rezerve sunt în perimetrul Trident al Exxon – Petrom, acest consorțiu întârziind să anunțe decizia finală, ultimele declarații din partea reprezentanților fiind că așteaptă încă un cadru fiscal și de reglementare predictibil. Aici sunt peste 120 de miliarde de metri cubi de gaze. Rușii de la LukOil au anunțat că dețin și ei 35 de miliarde de metri cubi în rezerve, dar nimic despre planurile privind o posibilă exploatare. În total, pe concesiunile deja acordate în mare, se estimează circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze. Cel mai probabil, în condițiile în care România nu prea are consum intern(doar 1 din 3 gospodării sunt branșate iar industrie care să consume masiv nu mai este), acestea vor lua drumul exportului. UE le vrea și ne-a dat și bani pentru a construi conducta care să le care la Viena, ungurii le vor foarte mult și au și făcut presiuni până la Washington pentru a aîncepe odată exploatarea, Ucraina este și ea interesată, de când au probleme politice cu rușii.
Regimul fiscal al gazelor din mare este reglementat prin legea offshore adoptată la finele anului trecut, care prevede ce redevențe și ce taxe pe veniturile realizate din extracție se impun concesionarilor. De asemenea, mai legiferează că 50% din toate gazele extrase trebuie vândute pe piața locală. Nu înnseamnă că această prevedere garantează că gazele vor și rămâne în țară, pentru că achizitorul este obligat doar să dețină o firmă înregistrată în România, prin intermediul căreia poate exporta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1073 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Un pariu deschis: americanii intra predominant in Marea Neagra, ungurii obtin gazul mult-visat (de coniventa cu rusii), smecherii locali (sau cu dubla cetatenie) isi fac firme de export gaze si se imbogatesc, statul roman ramane sa se bata cu cormoranii si sa fluiere a paguba, criticat in continuare de UE, care il si MCV la cap, de rupt ce e in fund…

  2. Vand banditii totul! Vor șpagă grasă?
    Vand pe nimic. Aceste concesionari nu aduc României decât firimituri!
    Restul e mită și vrajeala pt. a prosti prostii! Da,aia cu independenta energetică, etc.

  3. UE am vrut, de UE avem parte, pana ne vom da seama ca de la atata UE ni se strepezesc dintii. Cat de prost sa fii ca sa-ti schimbi aurul (galben, verde, negru, brun) pe margele de sticla? Fudul nevoie mare, pentru privilegiul de a asista la masa bogatilor, prostul de roman s-a lasat in curul gol. Ia UE, romane, ca UE-a te hraneste, nu pamantul imbibat de sangele mosilor si stramosilor tai!

  4. Da, simt că explodez! Corporațiile transnaționale fac otrocol prin resursele țărilor slabe (și slăbite de asasinii economici prin metode de manual ultra-mafiote, confecționând dosare premeditat corupte, prin complete cinice, bi sau trinoame antinaționale)! Decât să plătească cinstit redevențe, „sacrifică” 1% din uriașele beneficii, mituind, ungând, promovând, speculând, restul miliardelor mistuindu-se în adâncile lor foale! Pentru europarlamentarii nou aleși, PRIORITAR, o lege de protecție a statelor sărace împotriva cumpărării lor de-a valma de trilioanele marii finanțe oculte sau a corporațiilor ale căror venituri depășesc cu mult PIB-ul a numeroase țări, mai ales când acestea sunt împovărate, înglodate, de aceiași, în uriașe datorii! Chiar NU funcționează în lumea asta nicio morală?! Acum am sărit ca ars, când un membru Romsilva(sic?!) demonstra pe B1 cu uriaș cinism că… pădurile Ro sunt… îmbătrânite (dar NU senile, cum e acest grangur!), și deci trebuie regenerate de străini, căci fabricile noastre de mobilă s-au duuuus la vale pe apele furioase ale sâmbetelor ce ni le joacă natura dezlănțuită în uragane și cărând România nămol la gârlă! Ipochimenul (nu i-am reținut numele), merită dus direct în fața plutonului de execuție! Și ca el, mulți ticăloși mancurtizați, cu creierele spălate, a dată cu banii, ce se prostituează la drumul mare de codru defrișat, ras de pe fața pământului! Halal!

  5. …nu condamnati Romania ori chiar romanii..tranzactiile se fac fara implicarea ori aflarea parerii poporenilor..priviti mai atent si vedeti cine i in fruncea statului (esalon I[esalonII; esalon III…si nu va lasati amagitim de unele nume romanesti…vedeti la echivalentul in idish,alemana..plus clontinda si tzzoloshila..organ…barna,..ori masa UDRM ista..m am plictisit ..iar acum venifra si nepotii parintilor da securisti..deveniti progresisti, globalisti..si asta la abia a doua jeneratie..in bocanci.. ebraica ori chiar araba ca Baraganul a devenit Mesopotania…

  6. @Moser, văd că ești un shef. onest, cu mare dispreț față de ask.- khas., față de gangsterii cu gulere albe și le vezi și încrengăturile lor subterane! Ce-ar fi să ai atitudinea categorică, eroică ca a acelei bătrâne conaționale din Is., care i-a apostrofat imperativ pe derbedeii ticăloși ce răscolesc din nou mâluri antisemite de pe poziții ne-semite și total certate cu Legea de pe acest pământ! Vocea voastră ar trezi și pietrele și s-ar zgudui Universul!

  7. Ca se exploateaza foarte bine! ce sens are sa stai cu hidrocarburi cand in lumea civilizata vezi masini electrice, eoliene si panouri solare. Lumea se misca. Tii de petrol pana cand nu va mai avea valoare.
    Ideea e ce faci cu banii? investesti in cercetare ? investesti in programe ecologice? investesti in energie alternativa??

    Cand o sa realizati ca lumea se misca! hotii nu pot fura daca tu nu lasi usa deschisa intentionat. Sa dai vina pe occident ca iti fura resursele e o tampenie. Ce faci tu cu banii din vanzarea resurselor, asta e problema, nu ca se exploateaza astazi.

  8. Mai incet cu afirmatiile celor care nu cunosc detalii. Astfel de licitatii se fac in TOATA lumea. IN TOATE TARILE. Participa doar firmele care se pot incadra in conditiile impuse, fie ele de stat sau particulare, nationale sau multinationale. Costurile de investigatie sunt ENORME, durata cercetarilor este foarte lunga. Doar firme foarte robuste se pot angrena in astfel de activitati din industria resurselor naturale. Ce usor este sa aruncam cu lozinci ieftine, gen „nu ne vindem tara” etc…

  9. Este minunat ! Totul merge ca pe roate ! Desigur este ceva ciudat aici ! Adica cum concesiomsm zacamintele din Marea Neagra ! Fiti seriosi si spuneti adevarul : le vindem ! E mai cinstit asa ! Daca le concesionam pe 20-30 de ani , adica pana la epuizare , nu este tot aia ! A concesiona suna mai elegant , decat a vinde , ca sa nu mai spunem si de verbul a jefui ! Dragilor , mie imi pare totul absolut corect ; ce nevoie avem noi de gaze si petrol ! E mai bine asa , deoarece se creiaza locuri de munca pentru romani (sic!) , se ia si praful de pe toba ca , taxe si accize (sic !) , ca sa nu mai vorbim de ceva bani pentru arenda ! Totul este minunat , dar , stau si ma intreb , cu ce a gresit poporul asta sa fie jefuit si furat fara jena si rusine , chiar de catre ai lui ! Nu-i de vina UE , nici americani , nici altcineva , ci rechinii , hienele , sacalii si hienele noastre autohtone ! Am vandut toate bogatiile subsolului ? Le-am vandut ! Si cu asta ce-am facut ? ar fi spus C-tin Tanase ! Muntii i-am barbierit , i-am tuns si i-am frezat ? Si cu asta ce-am realizat ? Ce avem in Marea Neagra , am vandut ? Am vandut !Si cu asta ce-am facut ? Pamantul tarii il vindem cu hectarul la straini ? Il vindem intr-o veselie ! Asta-i dulcea Romanie ! O sa ne vanda si pe noi si-o sa ajunga la gunoi ! Nu cred ca cineva isi poate imagina dimensiune extraordinara a jafului practicat in aceasta tara bogata , impotriva poporului roman ! N.B. Adaugati si datoria externa a Romaniei , care se apropie de 100 miliarde de euro si tabloul tarii este complect ! Domnilor si doamnelor , tango !

  10. Deschide mintea! Nu te obliga UE sa vinzi pe mită (comision, șpagă) țara!
    Țara o vand banditii noștri! Toti sînt mâna in mâna pt. ca sunt in joc bani mulți din mita. Am zis recent ca ar trebui arestați miniștri,politicieni, parlamentari, președinți de CJ,primari,”băieți deștepți „,etc. NU mi s-a publicat.Era prea radical? Păi nu vedeti ca țara a fost si este jefuită? Unde sunt petrolul si gazele? Unde sunt uzinele, combinatele? Unde este flota? Unde sunt pădurile? SE MAI POATE OPRI JAFUL CU STAI SA VEDEM,CA E DEMOCRATIE,DREPTURILE HOTILOR,etc.?
    Cu procese lovite de șpagă care durează 8 ani? Suntem pierduti ca țara! Ne trebuie o clasă politică noua. Un parlament si un guvern care să pună tara pe direcția bună.
    Nu e vorba de chirurgie reparatorie, ci de extirparea răului in mod foarte radical si extins!
    .

  11. Nici ca se putea un alt moment, in harababura actuala nimeni nu va fi atent la aceste instrainari, toti vor castiga, Romania ba !

  12. Saraca tara bogata ce e ultrajefuita anume de toti care pot, indiferent de unde-s ei. Asa se intampla daca Fiinta Suverana e tinuta sub control de ciumetii hoti. Cu ea libera sa se impuna Acolo unde i se respecta dreptul de a coordona totul din acest teritoriu, nu s-ar putea face atatea stricaciuni acestui loc si nici locuitorilor de aici ocrotiti de Fiinta Suverana.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.