Se taie din nou din ANAF

Plenul Camerei Deputaților a votat trecerea Vămii din subordinea ANAF în cea a Ministerului de Finanțe. Cele opt direcții regionale ale Fiscului vor fi desființate. Astfel, Vama va deveni structură separată în subordinea directă a ministrului Eugen Teodorovici, parte a unui proces mai amplu, care prevede și desființarea direcțiilor regionale ale ANAF. „S-a vorbit mult de această nevoie de a reorganiza ANAF şi ca structură şi ca funcţii, ca împărţire a funcţiilor între ANAF şi Ministerul de Finanţe şi în special partea de mentalitate, probabil că mentalitatea va fi şi ea schimbată odată cu schimbarea acestei structuri extrem de importantă pentru economia naţională. Cum va arăta? V-am spus vizavi de Vamă că aceasta va fi adusă la forma dinainte de 2013, adică pusă partea de vamă sub autoritatea Ministerului de Finanţe ca structură independentă şi sub Ministerul de Finanţe pentru că aşa este normal să fie. Mai departe, în zona de ANAF ştiţi foarte bine că anul trecut a început un proces de mutare la nivel de judeţ a contribuabililor mijlocii tocmai pentru o mai bună relaţie directă şi cât mai simplă cu toţi contribuabilii. De asemenea, propunerea făcută la comisie de colegii de la UDMR reflectă şi o dorinţă de a se desfiinţa partea de regiuni în ansamblul lor, deci ca şi zonă de finanţări, rămâne pe regiuni partea de vamă care într-un proiect va avea această logică, sub autoritatea Ministerului de Finanţe şi la nivel regional partea de structuri”, a declarat marți ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, după şedinţa comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.
Recent, fostul șef al ANAF Gelu Diaconu a spus că reprezentanții Puterii vor să vulnerabilizeze cea a mai rămas din statul român. „După ce au preluat activitatea de informatizare de la ANAF și nu au făcut decât să distrugă proiectul cu Banca Mondială, de această dată prevăzuseră să preia și activitatea de soluționare a contestațiilor. Dar, astăzi, sunt atenționat că au introdus pe șest un articol la finalul ordonanței prin care MFP va prelua administrarea marilor contribuabili, precum și direcțiile regionale de administrare fiscală. Pesemene că ANAF va rămâne cu administrațiile județene!!!” spune Diaconu. Articolul 46 din respectivul proiect stipulează, la alineatul 1, că „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Ministerul Finanțelor Publice supune spre aprobare Guvernului hotărârea de modificare a actelor normative de organizare și funcționare ale Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naţionale de Administrare Fiscală”. La alineatul 2 se spune că „în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii prevăzute la alin.(1), Ministerul Finanțelor Publice preia de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, pe bază de protocol de predare-preluare, numărul de posturi, personalul, patrimoniul și prevederile bugetare corespunzătoare activității preluate”, se arată în proiectul de OG”. „Vor să vulnerabilizeze ce a mai rămas din Statul Român! Să distrugă orice pârghie prin care statul de drept le poate încurcă activitățile infracționale! Așadar, iată situația la zi în principalele instituții care gestionează banul public: MFP-ANAF: politica fiscal-bugetară la un loc cu administrarea fiscală; ministerul încheie acte administrativ fiscale; el soluționează și contestațiile; asigură informatizarea dar nu și procedurile/asistență contribuabili; patrimoniul se disipează brownian, etc., etc. Pe scurt…o nebunie!” spune Diaconu.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Comisia Națională de Prognoză (CNP) au semnat un acord prevede că Prognoza, subordonată Secretariatului General al Guvernului, controlată de consilierului de stat Darius Vâlcov, va stabili contribuabilii care vor fi incluși în controalele Fiscului.vDocumentul prezentat marți de situl ANAF mențioenază că această „coperare” ar fi menită să îmbunătățească analiza de risc, în scopul stabilirii priorităților în activitatea de verificare și control. Este încă o măsură care destructurează tot mai mult ANAF. Anul trecut, centrul de calcul (adică toate sistemele IT) au fost luate de la ANAF și trecute la Centrul Național pentru Informații Financiare, din subordinea directă a Ministerului de Finanțe, acum analiză de risc este cedată CNP. De asemenea, Finanțele preiau și administrarea marilor contribuabili, direcțiile regionale de administrare fiscală de la ANAF și direcția soluționare contestații.
Acordul amintit mai sus susține că ponderea economiei neobservate în PIB a crescut la 22,8% anul trecut, de la 20,5% în 2015. Aceasta ar însemna că 150-180 miliarde lei este TVA nefiscalizat care corespunde unor pierderi de 50 miliarde lei la bugetul consolidat. CNP va prezenta lunar conducerii ANAF situația domeniilor și societăților comerciale care prezintă grad ridicat de risc de evaziune fiscală, însă analiza de risc (în urma căreia sunt identificate firmele) va fi făcută de ANAF. Fiscul „se angajează să transmită CNSP informații cu privire la efectele obținute în vederea combaterii evaziunii fiscale”. Modificările vin după un sfârșit de an în care guvernarea PSD a lansat atacuri publice privind multinaționalele din România.
Comisia Națională de Prognoză, instituție care a fost trecută de la începutul anului trecut de la Ministerul Finanțelor la Secretariarul General al Guvernului, acolo unde șef de facto este Darius Vâlcov, a fost împuternicită în ultimele luni cu mai multe sarcini: garantează credite fără dobândă, propune și implementează proiecte strategice și, mai nou, aprobă exproprieri.CNP va avea dreptul de a face expropieri pentru realizarea proiectelor de investiții prin metoda parteneriatului public-privat (PPP).
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.