Se tem rușii? Gestul care îi dă de gol

Rusia efectuează lucrări de construire a unor fortificaţii în peninsula ucraineană Crimeea (anexată ilegal de Moscova în 2014), după retragerea soldaţilor săi din regiunea ucraineană vecină Herson în faţa unei contraofensive a armatei Kievului, relatează AFP.

‘Lucrările de construire a fortificaţiilor se desfăşoară sub controlul meu pe teritoriul Crimeii pentru a garanta securitatea locuitorilor’ de aici, a declarat Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Moscova după anexarea acestei peninsule ucrainene.

El a subliniat totuşi că securitatea Crimeii trece ‘în principal prin măsuri de pus în aplicare pe teritoriul regiunii Herson’, adiacentă peninsulei, în sudul Ucrainei.

Acest anunţ intervine în timp ce forţele ruse au efectuat săptămâna trecută o retragere umilitoare în această regiune, după ce au eşuat în a contracara un contraatac al soldaţilor ucraineni.

Retragerea militarilor ruşi, care au abandonat în special capitala regională cu acelaşi nume, a permis forţelor Kievului să-şi apropie tunurile de Crimeea, devenită ţintă de mai multe ori în ultimele luni.

În octombrie, podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula de teritoriul rus, a fost parţial avariat în urma unui atac atribuit Ucrainei de către Moscova, care a făcut referire la un camion capcană.

Alte atacuri imputate forţelor ucrainene au avut loc în Crimeea, în special împotriva flotei ruse din Sevastopol sau împotriva mai multor infrastructuri militare ruseşti din peninsulă.

De la anexarea sa în 2014, Moscova consideră Crimeea drept componentă a teritoriului său, dar care nu este recunoscută de către comunitatea internaţională. Kievul vrea să recupereze peninsula.

Între timp…

Trupele ucrainene şi ruse sunt angajate în lupte aprige în regiunea minieră Donbas, din estul Ucrainei, potrivit Statului Major ucrainean, citat de dpa.

Într-o actualizare a situaţiei de pe front, Statul Major al armatei ucrainene informează vineri despre tiruri de artilerie şi de tancuri în localităţile Vodianoie, Krasnogorovka şi Mariinka, în apropiere de Avdiivka.

Informaţiile Kievului nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă, notează dpa, care adaugă că acestea coincid totuşi cu datele transmise de bloggeri militari ruşi.

Dar situaţia de pe prima linie a frontului rămâne neschimbată.

De asemenea, armata ucraineană a semnalat bombardamente intense în jurul oraşului Bahmut, precum şi în zona Kupiansk de pe linia frontului, important nod de cale ferată.

Mai multe oraşe ucrainene, între care capitala Kiev, au fost vizate joi de lovituri cu rachete din partea armatei ruse, privând de electricitate până la 10 milioane de persoane, potrivit autorităţilor ucrainene, citate de AFP.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a insistat vineri că loviturile sale din ajun au vizat infrastructuri militare şi energetice şi că toate ţintele au fost distruse, conform agenţiei franceze de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

16 Comentarii

  1. Populația din Crimeea e formata din ~70% rusi și ~17% urkani, iar Crimeea are frontieră cu Rusia. În Crimeea a avut loc un referendum și marea majoritate a votat pentru Rusia.
    Vezi Kosovo ! ?

  2. Probabil nu ati aflat,e mai bine sa stiti doar din presa, urmeaza atacul ucrainian asupra Crimeei,armata putinizda nu mai e ce a fost ,plus ca si Ucraina poate bombarda infrastructura Rusiei,are cu ce si are si motiv
    Nenorocitul diktator nu stie decat de frica..

  3. Pana acum rusii au protejat Kievul, sentimental, nu-i convine asta la victimizare lui Volo, daca ataca Crimeea, vai de Kiev.

  4. Nu cred ca rusii sapa transee, mai degraba pregatesc gropi pentru „glorioasa armata ucrana” … Cit despre (editat) de la Kiev, care si-a adus tara in ruina, cred ca e timpul ca poporul ucrainian sa discute deja cu francezii pentru inchirierea ghilotinei care a servit la „scurtarea cu un cap” a cuplului Ludovic al XVI-lea-Marie Antoinette …

  5. @ Prostia dezgropată 14:42
    Urkanii or sa atace Crimeea cu niște rachete care or sa cadă în Romania și or sa doboare un MiG-21 și elicopterul trimis după MiG…?
    Nenorocitul ? de la Kiev o sa pună iar placa de acu 2 zile, ca în Polonia…

  6. doar intreb: oare ce s-ar întâmpla dacă r. Moldova ar conveni acum un schimb de teritorii cu Ucraina sa cedeze Transnistria și sa primească la schimb un teritoriu echivalent?

  7. Razboiul s-a schimbat cu a 3 a dimensiune. Daca inainte se lupta pe orizontala acum se lupta si pe verticala. Tot ce sta afara
    camioane, tununuri, tancuri, rachete e vazut si distrus. Acum trebuie facute cazemate si cetati moderne la intrarea in localitati. Stai cu racheta sub pamant, iesi si tragi si intri la loc. Generalii sa gandeasca la afirmatia unui general american.
    Armata rusa poate fi distrusa in 4 zile.Asa ca cereti bani si faceti firtificatii militare.

  8. De ce oare nu păstrați un ton echidistant în articolele dv.; de unde știți voi că retragerea rușilor a fost „umilitoare” și nu a fost de fapt o convenție făcută cu SUA?
    După ce se termină conflictul, avem tot timpul să interpretăm evenimentele, însă în timpul desfășurării am fi caraghioși să afirmăm că înțelegem intențiile din spatele lor.

  9. Să le lase dracului Crimeea, nu merită. Înțeleg că e un punct strategig, dar cam atât. Ucrainenii să-și ia înapoi celelalte teritorii și să facă o enclavă pentru populația de limbă rusă care nu vrea să se amestece cu ei .
    Generalii ruși să facă ceva cu nebunul de Putin până nu se crede Napoleon și atacă Moscova. Ce mi-e Petru cel Mare, ce mi-e Napoleon. Tot doi tâmpiți și hoți amândoi.

  10. E adevărat că locuitorii din Crimeia au votat la un referendum revenirea la RUSIA,în 2014?

  11. According to the Central Election Commission of Ukraine on February 28, 2014 there were 1,534,815 registered voters in the autonomous republic of Crimea and 309,774 in the city of Sevastopol, which totals to 1,844,589 voters in the two Ukrainian regions.[138]

    According to organizers of the referendum, 1,274,096 people voted in the Autonomous Republic of Crimea, giving the plebiscite an 83.1% turnout in that region .Păi nu ascultăm VOX POPULI?

  12. Chiar daca in jurul teritoriilor ciordite din Ucraina rusnacii fac un zid vizibil din galaxia vecina tot nu scapa de „vizita” adevaratilor stapani ai locului,pentru ca Crimeea este a ucrainienilor cedata lor de Hrusciov la schimb cu teitoriul ucrainian al Rostovului de pe Don care a fost luat de Rusia in 1924 astfel ca rusnacii sa aibe si ei iesire directa la Marea Neagra,asa cum arata harta asta (la nr.1) a „lucrarilor” facute de rusnaci asupra Ucrainei cu teritorii ucrainiene luate de rusnaci de la Ucraina si plantate cu rusnaci,ucrainienii fiind impinsi si plantati in teritoriile luate cu forta de rusnaci de la vecinii Ucrainei. https://ro.wikipedia.org/wiki/Ucraina#/media/Fi%C8%99ier:Ukraine-growth.png
    Ori acum Putina vrea sa fie si cu slana in pod,dar si cu burtoaca plina,adica si cu Rostovul,dar si cu Crimeea,plus alte regiuni din Ucraina ca tot este el in vizita pe acolo si ii place peisajul si ia pe gratis de parca lumea este nelocuita si ia mocca ce a gasit asa ca pasarica ruseasca pe degeaba.Ca asta-i singurul motiv pentru care a invadat Ucraina,si nu frica de NATO,sau eliberarea rusnacilor asupriti, denazificarea ucrainienilor si alte basme rusesti la gura sobei.Iar daca babuinilor separatisti rusnaci nu le convine acolo in Crimeea Ucrainei, sunt liberi sa spele putina spre unde si-a intzarcat dracu copiii.

  13. Rușii tremură de frică. Ucraina e tot mai amenințătoare! În fundul gol, dar amenințătoare ???

  14. Urcanii bat la rusi ca la pastrama. ”Rusia îşi continuă atacurile cu rachete asupra infrastructurii civile esenţiale a Ucrainei, luptând contra populaţiei civile şi privând-o de lumină, apă, încălzire şi comunicaţii în timpul iernii”, a spus Şmigal în timpul unei conferinţe comune de presă la Kiev cu vice-preşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

    ”Aproape jumătate din sistemul nostru energetic a fost scos din funcţiune”, a precizat el.

    Premierul ucrainean a cerut astfel Uniunii Europene ”sprijin suplimentar” energetic şi financiar pentru ca Ucraina să facă faţă situaţiei sale dificile, prin furnizarea de echipamente şi fonduri pentru achiziţia de gaze naturale şi consolidarea sectorului său energetic.”

  15. „Rusia efectuează lucrări de construire a unor fortificaţii în peninsula ucraineană Crimeea (anexată ilegal de Moscova în 2014)” – articol tendențios din start ! Cum adică ilegal ? Pai ce e mai legal decit votul într-o democrație ? Votul lu’ Clodilda ? Ala e bun ?! Pe de altă parte „fac fortificații”… și ce nu-i normal ? Deveselu’ nostru nu e tot o fotificație ? Forturi și lucrări de geniu militar s-au făcut din preistorie ! Eu am facut stagiu into-o cetate fotificată facută pe vremea imperiului …?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.