„Se vor tăia 4 miliarde de lei de la bugetul de sănătate“

cancer, boala

Reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România trag un semnal de alarmă referitor la subfinanțarea sistemului de sănătate din țara noastră. Ei au trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, ministrului Sănătății Sorina Pintea și ministrului de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici.

„În prezent se pierd 2.203 ani de viață potențiali la 100.000 de mii de locuitori, aproape dublu comparativ cu media Uniunii Europene*. La acest rezultat contribuie și alocarea de doar 4.9% din PIB pentru cheltuieli pentru sănătate – în scădere de la 5,7 % în 2010 și mult sub media UE, de 9,9%. Suntem codași la majoritatea indicatorilor de sănătate. Uniunea Europeană a semnalat o serie de tendințe nefavorabile**, inclusiv creșterea ratelor de mortalitate pentru cele mai frecvente cauze de deces (boli cardiovasculare și cancer pulmonar, de sân și colorectal), creșterea numărului de cazuri noi de HIV/SIDA și scăderea dramatică a ratelor de imunizare. Lipsa banilor din sănătate și proasta gestionare a puținelor resurse existente determină autoritățile din sănătate să depună eforturi de tip pompieristic, menite să stingă doar numărul din ce în ce mai mare de crize, generate de lipsa de medicamente, politica de prețuri și accesul pacienților la servicii medicale și medicamente, în general“, se arată în scrisoarea deschisă.

Reprezentanții APCR spun că primesc „ mesaje disperate de la pacienți cronici în general și de la pacienții oncologici puși pe liste de așteptare, care nu beneficiază la timp de tratamentele recomandate, fie că vorbim de radioterapie, chimioterapie sau terapii imuno-oncologice. Chiar și în aceste condiții de criză, “de medicină de război” cum își descriu unii medici activitatea, în proiectul de Ordonanță pentru rectificarea bugetului de stat apare o tăiere de 1,5 miliarde RON credite de angajament și 2,5 miliarde RON credite bugetare de la titlul bunuri și servicii, cu alte cuvinte o amputare a serviciilor medicale și a accesului la medicamente. Trebuie să aveți în vedere faptul că există spitale în care 80% din resursele financiare se duc către salariile personalului și doar 5% către achiziția de medicamente. Soluția nu este să taiați din bugetul și asa extrem de firav al sănătății, ci să puneți accent pe eficientizare și pe o finanțare corectă a programelor naționale curative, inclusiv o finanțare corectă a sistemului în sine.“

Potrivit reprezentanților APCR numărul persoanelor diagnosticate cu boli cronice este în continuă creștere. Ei spunc că în cazul în care se va ajunge la o plafonare a achizițiilor în spitale în cadrul programelor naționale curative și a celor cost-volum, autoritățile se vor confrunta cu încă o criză, cea a morților-vii, „așa cum descria un pacient starea sa de spirit la momentul anunțului trecerii numelui său pe o listă de așteptare la tratament. (…)Vom informa, conform obiceiului instituit în țara noastra, Comisia Europeană despre drama pacienților din România, dar și pe președintele acesteia, Dl. Jean-Claude Juncker.“, se încheie scrisoarea deschisă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Daca ati informat si pe dl Juncker inseamna ca practic s-a rezolvat. Lucrurile mari sunt simple

  2. Ce dracu îs ăia RON, îmi arătați și mie o monedă sau bancnotă de un RON?

  3. Bai voua va arde de medicamente? Noi avem aici probleme de asasinat politic si voi vreti medicamente. Nu v-am marit pensiile de nu va mai intra in portofele?

  4. Eu vreau sa stiu pe cine reprezinta APCR si cine finanteaza aceste asa-zise asociatii. Mai e o ” asociatie ” a pacientilor, nasita de unu` Vasile Barbu, care apare pe la unele televiziuni. Cu ce ne ajuta pe noi? Si cine este in spatele acestor gasti? Cine le finanteaza si pentru ce?

  5. maica, ce fake news grosier… parca l-a scris lilisoara… hahahahaha… mai bine ii bagati direct linkul de mai sus

  6. Chiar si acesti putini bani sunt furati prin sifonarea banilor de sanatate de firme clientelare care dau spagi contra contracte grase. Cel putin medicamentele de pe lista de medicamente compensate ar trebui achizitionate in mod centralizat pentru intreaga tara direct de catre stat. Economia ar fi dubla: s-ar evita incarcarea nerusinata a preturilor de catre distribuitori privati si la fel ca in cazul oricaror marfuri cumparate engros s-ar obtine si reduseri semnificative de preturi din partea producatorilor de medicamente. Distribuitorilor le ramane sa aduca pentru farmacii doar celelalte tipuri de medicamente care nu sunt incluse pe lista compensatelor. De ce nu se procedeaza asa, cand practica asta a existat in trecut, exista de pilda asa numitul Depozit Sanitar? Raspunsul este simplu, pentru ca sa se fure prin intermediul firmelor clientelare private. Nu sunt contra firmelor private, dimpotriuva, dar sunt impotriva capusarii de catre firme private mafiote a resurselor statului. Sunt multe firme private care iau bani de la stat (de fapt de la contribuabilul net) in loc sa aduca bani la stat prin impozitele asupra unor activitati profitabile. Firmele capusa traiesc de fapt si pe spinarea altor firme private care aduc bani. Asta este inacceptabil.

  7. Ce treabă au Guvernul şi Bugetul cu sănătatea? Nu e treaba CNAS? Nu plătesc pacienţii asigurare? Ăia sunt banii pentru sănătate.

    • Ce vorbesti cetatene, ai sosit in oras cu pluta de la ora zece si stii unde ai ajuns? Daca pana si presedintele primeste ordine de la guvern (de exemplu de la procurorul vranceanl Toader, deghizat in profesor de drept iesean), crezi ca CNSAS scapa, ca nu este tot in subordinea guvernului? Pai CNAS si CNAIR asigura firmelor clientelare cele mai mari tunuri, mai mari chiar decat tunurile din Navarone. Ia citeste ce a scris mai sus domnul cela, Stoleriu!

    • Chiar vorbiti serios?
      Daca DA, lasati-va de comentarii!
      Habar nu aveti pe ce lume traiti.

  8. Da,e adevarat.Dar cind se fura,aproape la vedere,citi din votantii romani,pacienti sau nu,se ridica impotriva hotiei ?
    Daca s-ar recupera,macar o parte din ce s-a furat,s-ar putea cheltui pentru sanatate si 10% din PIB !
    Ce s-a furat de la UMF Iasi,prin „grija” Curtii de Conturi,este in parte la vedere, SI ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.